Adusssss....

Ya Allah..K.Ida dah tegur pulak aku nie bg emel2 agama, baca buku agama etc. Waduh...nie aku rasa segan nih. Dia kata dah mcm Ustazah dah. Seb baek aku gelak besar lg, so dia kate blm lagi sbb Ustazah gelak kecik2, malu2. Adusshh..mcm mane nie? Pdhal aku xdelah kerap sgt bg emel hadis tue. Ade pulak org perasan & tegur nih. Mcm mane nie? Segan laa...hmm...

Anyway Ahad nie plan nk g jenguk K.Lin & baby boy yg lahir mlm td 14/10/08. Then K.Ya ajak g Nilai pulak carik langsir. Mcm malas nih nk g Nilai. Aku x suka lah nk g tempat2 ramai org nie. Aku klu buleh mmg nak duduk rmh jer.. jaga waktu Solat, baca buku agama etc. Aku suka mcm tue. Dah rasa selesa & takde rasa boring pn bile habiskn waktu luang dgn benda2 nie.

Rutin on weekdays

Pagi after Solat Subuh tak tidur smpi pegi kerja
Drive smbil dgr bacaan Quran, Selawat ats Nabi SAW or Doa2
Sampai office & relax...sambung dgr WMP Quran, Nasyid
Tepati waktu Solat Zohor, lelapkn mata kejap after Solat smpi abis waktu rehat
Masuk kerja on 2.00pm, tepati waktu solat Asar, 5.30pm balik ke Serdang
Sampai Serdang, relax2 & sambung baca buku
Mandi b4 masuk waktu Maghrib, Solat, baca Quran+terjemahan
Relax jap b4 masuk Isya', sometimes baca buku agama lagi
Masuk Isyak, Solat, baca buku agama kejap & tidur
Akan terjaga bbrp kali waktu tgh malam or pagi
Suka start Tahajjud dlm 3.30 am-4.00am sbb dekat2 waktu Subuh
Waktu Allah 'turun' ke dunia..hmm better dlm pukul 4.00-4.30am straight smpi masuk Subuh
So x payah tido dah after that. Ok gak tu kan?hmm...
Rasa mcm lambat sgt..tp mmg itulah waktu afdhal dlm sepertiga malam..
Takpun b4 that klu terkejut & kuat, bangun jer utk buat Solat sunat lain
Ok gak tue..Tasbih, Taubat, Hajat....hmm Insyallah.

Hmm..itulah rutin aku skrg. Weekend pn tak byk beza sgt.
Juz aku selang2 dgn buat kerja2 rumah, masak etc.
Tenangnya rasa kehidupan yg mcm nie..alhamdulillah :)

Aku mohon Allah sentiasa bg aku kekuatan utk berada pd jalan nie
Hanya Allah je yg berkuasa ats segala perbuatan aku in future
Time doa aku mmg mintak ketetapan yg terbaik utk diri aku..
Itu yg paling penting sekali. Takdir & penyudahan yg baik.
Masuk kubur tiada azab smpi Hari Kiamat.
Kat Pdg Mahsyar pun aku tak di azab & di hinakan keadaannya
Di Hari Hisab, aku tak malu ktka berhadapan dgn Allah
Di Tititan Siratal Mustaqim, aku dpt tempuhi dgn selamat & berjaya
Dpt aku berdiri di belakang Rasulullah SAW ketika mahu masuk ke Syurga
Inilah cita-cita aku skrg. Inilah fokus aku skrg.
Hidup di dunia sekadarnya shj & aku mohon ketetapan yg terbaik juga.
But fokus yg lebih besar, matlamat hidup di dunia hanyalah utk kehidupan di Akhirat kelak.

Ya Allah, berilah ketetapan yg terbaik utk hamba-Mu yg hina ini. Amin ya rabbal alamin.

Popular Posts