Dugaan Wedding

1st day coming back to work. Da bbrp hari x update nih. Spt yg seme org tau, Isni & Selasa lepas aku amek cuti balik kg. If sblm nie citer2 aku ttg periapan kawen ni berjalan lancar jer, kali nie mcm2 yg jadik. Ok la aku citer dr awal yer. Aku bertolak ke kg.pukul 12.00tghari la kire dr opis Cyberjaya. Iz letak kete dia kt sane sbb rase lebih secured dr park kt flat hijo rmh sewa aku. So kitorang kuar kt Tol Nilai smpi la Ayer Hitam. Dlm kol 2.30 smpi & kitorang lunch dulu. Kol 3 misi mencari bunga pahar berlansung & aku jumpe yg berkenan di hati kat Ayer Hitam kedai lama2. Rege sekuntum RM1.80 after less from RM2.20. Aku beli 100pcs jer utk letak kt tepi pelamin sok. For sure aku kene beli lagi dlm 100pcs lagi koman2 utk bg souvenir spesel sket for sedara mara & kwn2 rapat. Itu nnti dululah. Kat Nilai 3 byk yg murah2. Sekuntum RM1 pon ade. Skrg fokus utk brg yg pnting2 dulu.

After dpt je bunga pahar, aku beli kerepek utk opismate & buah nenas+tapai utk mak+abah. Pastu misi mencari paper bag belah Iz. Kitorang gerak ke kedai2 baru & habis seme kedai kitorang jelajah carik design yg berkenan. Last2 pegi kedai 1st. Tu pn mcm terpaksa je amek design tu sbb da xde choice. Price sama ngn yg mak Iz da beli kt Nilai 3, RM0.45 per pcs. So kaut jelah. Iz beli 900 pcs. Total paper bags rmh Iz 600+900=1500pcs. Tu pn ade 3 design yg berlainan. Yg Iz beli 1st design ade 600pcs je. Tepakse pilih 2nd design for 200 pcs balance. Belah aku lak 'zero'. Means aku x beli lagi la. Tp da survey & minat ngn 1 design nie RM0.35 per pcs. Murah hehe. Iz pn nk beli yg itu sbnrnye tp xde yg kaler biru. Kaler tema aku cream adelah hehe. Jeles jer Iz aku nyer lagi murah kekeke.

Lps je beli paper bag, kitorang gerak balik rmh aku. Dekat kol 7.00pm smpi rmh. Yg ade adik aku bongsu Iraz jer. Mak+abah aku g hntr adik aku Lisa balik STF kt JB. Smpi2 je sekali black out la 1 felda aku. Da tepakse carik lilin. X lame after mak abah balik, aku ngn Iz dpt la merasa candle light dinner. Romantik la pulak huhu. Pastu da xto buat ape, sembang2 la ngn mak abah aku skali ttg persiapan majlis kawen sok. Dlm kol 10pm lebih lampu pon nyala. Pagi Ahad klu x silap aku Iz dpt called dr Ayah dia yg mak dia masok hospitan sbb ade batu dlm hempedu. Kene buat operation. Mlm tu patutnye aku ngn Iz g jumpe adik aku Lisa ngn tunang dia Mizan utk tgk pakej kawen kitorang (mekap, baju, pelamin etc). Terpaksa cancel sbb Ayah Iz soh balik ptg tu sbb mak dia cam demam panas. Cam kritikal sket arr. So aku hntr Iz kt bdr Kota Tggi. Adik Iz yg keje kt JB amek dia kt sane & diorang bertolak balik mlm tu gak. So pospone lagilah pakej kawen aku.

Pagi Isnin aku bersiap2 nk ke PAID Kota Tggi hntr borang nikah. On the way, kete aku pancit smpi terbelah tayar sbb Abah langgar batu. Dugaan betol kan? So pakai tyre spare smpi Kota. Seb baek ade angin tyre spare aku tu. Settled interview, kbtln kadi yg nk nikahkn aku sok ade kt situ. Teros serahkan borang pd dia & amek no.phone dia. Settled psl nikah, Alhamdulillah. Pegi ke JPN lak sbb mak nk amek IC dia. Abah pon g tukar tayar kete. Abes duit Abah RM125 tuko tyr kete aku sebijik. Seb baek bkn aku yg drive. Klu aku yg drive pon aku mmg xde duit nk bayo. Byr borang nikah, sijil etc pon pinjam duit mak aku RM22 hengget wakakaka. Blm citer ngn Iz lagi nih. Masak aku kene ketuk kepala klu citer ngn dia nih huhu. Nk bagi balance duit mak xnak la pulak. Da la mase nk balik Abah bagik RM50 buat isi minyak kete. Huahahaha...ntah pape je aku nie kan. Yelah..klu ikot deal Iz yg kene support minyak. So aku x prepare la duit. Lg plk da byk behabis beli kerepek kt A.Hitam. Tu yg aku muflis tu. Nk g bank malas pulak. Hampess je kan aku??? hehehe...

Selasa pagi aku g tgk rmh utk Iz sefamily bersanggah time kenduri belah aku sok. Rumah tu sbnrnye GPW. Mcm persatuan wanita Felda aku buat meeting ke ape kt situ. Tp cam rumah jugak lah. Siap ade kusyen & dapur. Diorang ade masak2 buat kt situ lah. Mmg luas rumahnye. Leh sgt muat klu takat nk rehat2 utk tido. Juz kt area ruang tamu tu ade meja2 & kerusi diorang wat meeting la. Time nk majlis sok, aku kan balik awal. So leh mintak kunci GPW tu leh ajak Iraz susun2 meja tu ke tepi. So blh la sedara mara Iz bentang toto tido kt situ. Leh gak aku letak TV 21" rmh aku kt situ buat tgk2 tv malam after Nikah hari Sabtu tu. Xdelah boring sgt diorang kan. Klu nk makan x susah sbb kedai makan kt depan tu je ade. Pasar pon kt depan tu jer. Seberang jalan je da sampai. Nk masak pon boleh, ade dapur. So total sewa utk weekend tu RM100 jer. Murah kan? Xyah susah2 nk sewa hotel kt bdr Kota tu. Of course la x bape selesa. Tp setakat utk 1 malam tido, boleh la kan. Asal ade tempat berteduh jer. Kire aku da booked tempat tu lah utk 23 & 24 Mei sok. Settled lagi 1 hal. Alhamdulillah.

Pkl 11.30am aku bertolak dr rmh & smpi ke KPJ Kajang Specialist dekat pkl 3.00 ptg. Laju tak aku drive? At one time aku tekan minyak smpi 140km p/h. Mane x cepat smpinyer kan? heheh. So lepak2 temankn Mak Iz, sembang2 ngn Ayah dia, Pak Lang dia, kazen2 dia sme smpi pkl 5.30pm. Lmbt sket sbb tggu Ayah Iz & kazen2 dia seme g makan tghari yg membawak ke ptg. Iz pn time tu x lunch lagi. So bertolak ke Bdr Permaisuri hntr adik aku Iraz yg nk lepak KL carik keje tu dulu. Sempat kitorang mkn lauk pauk yg mak aku tapaukan. Iz makan dgn bersungguh2 btl. Maklom la pagi mkn kuih jer. Lunch mcm da nk mkn malam. Kesian btl tunang sayang den nih. Pastu hntr adik aku, g amek kete Iz lak kt Cyberjaya. Dia balik rmh Semenyih amek adik dia balik dr Sek.aku lak balik Pjaya. Mandi2, tido. X solat leh la tido awal. Busan arr xde menda nk buat. Nk tgk tv, ade Nash ngn kwn dia lak. So aku pn penat drive, rehat jelah tido. Dekat kol 10pm Iz called. Pastu dekat kol 1.00am dia called lg ckp da balik rmh Semenyih & wish gdnite. Rindu nye rase kt tunang den nih. Dpt jmpe pn kejap2 jek.

So begitulah cerita pjg aku ttg cuti balik kg.yg x bape menepati motif nih. Bab Pakej Kawen yg masih x dpt nk settled. Inilah dugaan paling hebat takat ni menjelang wedding aku bln 5 nnti. Ape2 pn aku still bersyukur sbb yakin ape pn yg berlaku msti ade hikmahnya. Jap lagi aku nk g Kajang lagi tgk mak Iz. Ade lak buah tgn dr Hisham land. So kenelah g jugak. Hujan lebat lak tu. Redah jelah. Hopefully aku x sesat pegi ke hosp.& selamat balik ke rmh sewa aku hehee. Amin. X sabo nk jmpe tunang sayang den ^_^

Popular Posts