Emas amat mahal

Semalam after keje g settlekan deposit utk K.10. Da settled, parking kete kt P9, naik kete Iz to Alamanda nk bayo duit kete. Ape yg aku risokan smlm ttg ade Sale ke tak bln nie x menjd kenyataan. Kerisauan x bertempat la buleh kate hehe. So smlm aku tgk Vincci, Audrey (baju2 dlm yer hehe), Primavera, Aussino, Parkson & byk lg la shops yg da start tampal Sale. Masok Parkson smpi rambang la gak mate nih tgk handbag. Guess smpi 70% pon ade. En.tunang kate "sabar dulu yer cik..sabtu nie kite g Sogo". So aku pon usha2 jelah. Ohh paling penting sekali kitorang g Habib Jewel sbb diorang pn da start Sale Pesta Emas 2009. Siot betol rege emas mahal nak mampos. Dulu mase beli cincin tunang & risik segram klu x silap aku RM96 jek. Now RM127 & after promotion RM121. Perghhhhh...masak siot.. Aku usha2 la bracelet & berkenan la kat 1 design tu cam girly bunga2 sket la. Soh salesgirl tu kira bape, dia kate RM1400. Aku pandang Iz, tnya pendapat dia nk soh aku pilih yg mane. Dia kate ikot aku jek sbb aku yg nak pakai. Aku cam dpt idea jahat gak nk 'pow' yg besar2 & berat2 kan hehe. Nk uji dia sggup ker tak byr kan. Dia kate 'nnti awk nk pakai ke besar2 gitu?". Teros aku sengih2 cam kerang busuk & ckp 'tak' hehe. So aku batalkn niat murni aku nk 'pow' tu & pilih la bracelet yg mmg aku nak pakai after kawen sok.

Org kate jgn beli kt HJ & tempat yg ade nama cam Poh Kong, Tomei etc sbb upah mahal. So rege mmg mahal la kan. Beli jek kt kedai2 emas biase. Aku x kesah pn kt mane sbnrnye. Tp cam Iz nie mak dia mmg pelanggan tetap HJ. So dia pn cam klu nk beli emas, msti nk ke HJ gak. Dia kate cam kualiti & terjamin. So aku ikot jekla. Aku cam serba salah gak cam habeskn duit dia jek kan. Beli cincin tunang & risik ari tu pon da bape kan. Tp Iz bab brg kemas nie mmg x berkira. Dia kate beli mahal xpe asal aku pakai. Cam berhabis sket utk brg kemas kawen nie dia bg kebebasan utk aku pilih mane yg aku nk pakai. Tp agak2 jgk la kan. Cam cincin tunang tu 1st aku tnya bajet dia. Dia kata below RM2k. So sbb dpt 50% diskaun (salesgirl yg da kenal ngn mak Iz bg special rate sbb spttnye 40% je less), rege cincin jadik la RM800++. Plus belah rotan RM300++, RM1k+ gak la dia berhabis. So smlm eventho rege emas da naik mencanak, RM1,400 for bracelet still in his budget. Agaknyelah sbb aku x tnya kali nie bajet dia bape. Tp aku agak2 below RM2k gakla mcm beli cincin ari tue. So pasni g HJ lagi, mmg beli bracelet yg aku da aim tuelah. Aku cam teringin nk ajak Iz tgk kt kedai laen cam Tomei ker, Poh Kong ker, sbb kt HJ x byk choice sgt pon sbnrnye. Aku x pasti kot Iz tetap nk soh beli kt HJ gak ker or x kesah aku nk usha kedai laen. Nti aku nk tnyelah.

Bln nie mmg da target nk settlekan beli brg2 hantaran. So Sabtu nie after hntr kete aku tukar windscreen yg retak menanti belah tu siap, kitorang g Sogo la tgk ape yg ade. Memule Iz ajak naik LRT je g. Tp aku nie mabuk klu berhimpit2 bersesak2 dlm LRT tue. Bleh jd migrain aku. Pastu mulelah moody. Dgn nk bwk brg2nye, hissshh pk kan keadaan tu je da sakit pale aku ni hah. So Iz kate ok la naek kete je. Aku ni manje sgt ke ek? Cam da bese senang. Susah2 nk naek public transport nih mmg aku x gemor. Sbb tu aku prefer ddk rmh je dr merewang mane2 klu nk kene naek public transport nih. Manje ekk? Hmm..entah laa...

Nak 5.30pm da nie. Dr after lunch aku mengarang kat sini. Ciput je dpt citer. Xpelah esok aku update laen. Hr nie nk g Alamanda lg sbb nk banje K.Lin & K.Som makan & byr duit kete. Nak usha Tomei & kedai emas laen kt sane gak. Iz da bg green lite to see other bracelet design kt kedai laen. But still aku rase dia prefer kedai yg ade nama gak la. Xdelah nk g kedai emas cikai2 tepi jalan tu kot. Anyway aku nk survey gak rege emas kt kedai emas yg aku nmpk. X puas hati tol harge emas mancanak sgt naek nih...huhhh..

Popular Posts