Bos, pergilahh....


Mak called td update ttg pos laju envelope kad kawen aku yg x smpi lg. Jumaat lepas pepagi aku da pos tp x smpi plk. Weekend posmen mmg x jalan eh? Aku bersangka baek jelah maybe hari ni akn smpi. If esok or lusa smpi, baek x pyh pos. Sbb lusa aku pn da nk balek kg. Cetttt....xpelah..hari ni smpi kottt...think +ve k! Jgn hilang dlm perjlnn udah..isk isk..nauzubillah. Ade lg la update ttg majlis kawen sok. Ttg aku & K.Ya da beli sumi, sweets & chocolates tambahan utk letak dlm sampul kotak telur tuh. So mak da x pyh beli. Then mak tnya ttg paper bags. Aku soh mak beli je kt bdr KT sbb da xde masa. Soh beli yg size kecik sket yg leh dpt 0.35/.40 per pcs tuh. Bkn nk masok ape pn dlm tu. Stakat telur pindang, gula2 & chocs & kerepek2 jek. Besar2 nk watpe? Telur pindang da nk masak esok. Sbbnye Cik Rahman our ketua chef on cooking ckp koman2 kene masak 3 hari dgn mggunakn api yg slow. Barulah sedappp. So mak ckp akn buat 2 batch. Telur yg Abah da beli ade dlm 700 biji. Telur dr org Felda sllunye lmbt sket samada hari Rabu or Khamis. So buat 2nd batch. Xpelah, asal semenye jd telur pindang. Sgt suke telur pindang. Barulah rase cam kenduri kawen hehe. Specialty org jawa & jhr la katekn. 1 lagi dish yg melambangkn kami org Jhr mungkin akn dimasak iaitu Mee Rebus. Cik Rahman yg suggest menggantikan nasi himpit+rendang daging+sambal kcg yg mak nk buat tuh. Mak tnya aku & aku ckp masak jelah pape yg dia nak. Serah seme kt dia jek. Yg penting tetamu yg dtg dpt makan. Wahh..mmg mencipta kelainan sungguh hidangan majlis kawen aku nih. Main menu adlh Nasi Ayam+Ayam Goreng Madu. 2nd menu Mee Rebus Johor. Air adlh pelbagai dlm 5 jenis. Air Katira, Len Chee Kang, Soya, Air Mata Kucing & Sirap Limau. Plus bubur sagu+jagung specialy mak gue sndiri hehe. Ingat lg time Abg aku kawen on 2007, bubur 1 periuk besar x cukup. Mane taknye...org yg rewang siap tapau dlm jag air mak aku bwk balik rumah. Aku dpt la rase dlm 2 sudu makan jek. Dasat kann??hehe...

Pas called aku td, mak kate dia mmg nk pegi bdr KT pn sbb nk tempah hotel utk parents in law Abg aku. Wahh..sungguh2 diorang seme nk dtg dr KL dtg majlis aku. Hepi jek dgr ade gak org KL yg nk dtg Jhr. Aku tau agak susah kwn2 KL nk dtg belah aku sbb jarak yg jaoh & kos yg tinggi. So mmg expect majlis kt Semenyih la yg penuh. Tp bile dpt tau ade kwn2 yg sggup susah2 nk g belah Jhr, rase sgt terharu lah. Thanx yer kwn2 seme. Aku tau aku ni bkn rajin sgt pegi knduri kawen kwn2. Lebih2 lg klu aku xtau jalan yg nk dituju. Pastu xde sape nk teman. Org kate better pegi majlis kwn2 sbb nti klu time kite diorang akn dtg jgk. & if x pegi, time kite pn diorang x pegi. Pd aku statement nie menunjukkn masy.kite nie pendendam. Knp nk kene buat mcm tue? Aku x pernah pn pk if someone x dpt dtg majlis aku, majlis dia pn aku xnk pegi. Kite xtau ape kesusahan org yg x dpt pegi tu. So knp nk besar2kn benda yg kecik? Considerate la sket kan? Pd aku cukup aku da jemput. Dtg ke x dtg ke terpulang pd masing2. Sbbnye klu pk2 balik, tujuan kenduri dibuat pn utk memwar2kn pd saudara mara, rakan taulan yg kite nie sdh pn berkahwin. Meraikan moment yg bermakna bg psngn pengantin. So ape gunenye bls membls benda yg x baek sesame kite? Tp aku faham 1 pkr. Masih ramai org yg tidak mempunyai 'hati yg besar'. Org2 yg mcm nie better kite abaikan jelah. Ckp byk pn x gune...

Today after opis hour, aku & Iz nk ikot Kak B ke salon dia kt S.Alam utk buat facial. Eventho da lambat, tp utk x mengecewakn Kak B sbb aku x buat pn mandi lulur bagai tue, aku buat la jgk at least normal facial. Muke aku ni xdelah masalah sgt. Juz kotor sket la ngn jerawat pasir & ade skin tone yg x rata. Klu tgk jauh2 bersih jer. But if tgk dekat2 kt cermin tuh mmg ketara lah kekotoran yg kecik2 tue. So ape yg aku hrp dr facial nie ialah moge ianya dpt menghilangkn kekotoran2 halus tu & kulit yg kusam nmpk lebih bermaya. Hrpnye xdelah effect jerawat naik plak yerr...hehe..nauzubillah.

Td lunch hour g bengkel kt Dengkil. 1st bengkel tu kate xleh ketatkn timing belt tu. Dia kate klu nk ketatkn kene bukak & tukar timing belt baru. Gilo hapo? Aku baru je tuka bln 7 tahun lepas. Xkn la nk tuka lagi?? Da la kos tinggi. Kire cam sbnrnye mmg xleh buat la. Sedih btl aku. Rase cam seme benda x menyebelahi aku akhir2 ni. Last2 nangis lg dlm kete. Iz pujuk2 soh sabar. Dia bwk kete g 2nd bengkel for 2nd opinion & guest what? Mekanik tu kate blh buat. & upah juz RM20 jek (En.Iz tlg bayokn hehe) Bg dia masa dlm 1 jam pastu leh dtg amek kete. Siot betol bengkel 1st tue. Nk tipu org arr tu soh tuko timing belt. Saje nk carik duit. Bodo punye orang. Buat bazir air mata aku jek. Dh Iz asek perli aku jek sbb mudah naik hangin. Aku ckp aku bkn marah. Aku sedih jek sbb da last2 nie byk betul dugaan. Tp 1 yg aku realize, after susah mesti dtg pertolongan. Msti akn ade penyelesaian. Aku rase tekakan majlis yg da terlalu dekat & ketakstabilan hormon mmbuatkn aku cepat terasa hati. Air mata nih mudah betul meleleh. Bln nie aku rase da 3 kali aku nangis. Hampeh betol.

Bos half day. Tghari td da balik. Yahooo!!! Aku & Kak B plan nk balik awal sket dlm kol 5.00pm sbb nk g salon tuh. Nti aku inform Iz lah. Beshnya klu bos xde....sgt2 aman opis nihh...bos, bentilah keje. Ko kan byk kelayakan. Byk lg co.laen yg nk hired ko. Pegilah carik gaji yg lebih besar dr yg skrg nie...pegilah bos...pegilahh... (jahat x aku tulis mcm nie??kekeke....)



Popular Posts