Forced To Be Mean


Mlm td teman Iz g hantar kad kawen kt area Kajang. After settled, makan Mee Bandung Muar yg sedap kt depan KPJ Kajang Specialist. Sambil makan sembang2 ttg baju nikah yg still pending & Iz sent sms to remind K.Ten yg kitorang akn dtg after keje. Dan spt dah dijangka, ada je alasan dia. Soh dtg hari Sabtu pulak sbb dia g pasang pelamin org nk kenduri Ahad nih. Aku & Iz yg sedia ade hangin nih x bg chance dah la. Rase muak membace alasan demi alasan dia. Kitorang adlh customer, knp semuanya perlu mengikut masa dia? Bkn saje nk jd kejam, tp dia yg membuatkn kitorang tepakse menjd kejam. Dia kejam pd kitorang yg nk kawen nih. Iz ckp org mcm nie jenis xleh bg muke sgt. Kena selalu bertegas & tunjuk yg kite bkn jenis org yg boleh diperkotak katikkan. Akak tu ckp lg baju da siap juz dia xleh nk ade masa kt kedai. Aku balas la klu mmg da siap, pagi2 b4 masok opis aku leh dtg amek. Terus stop sms dlm bbrp lama. Pastu bg lg alasan ckp dia skrg xde kt Dengkil (kedai) tp kt rmh mak dia kt Jeram. Alasan lagi la kann. Hangin 1 badan aku ngn Iz. Aku ckp mcm mane pn aku ngn Iz akn dtg kedai dia esok jgk. Nak baju tu esk jgk siap or x siap. Then dia soh dtg pas keje paling lewat b4 Maghrib dia ade kt kedai. Pastu aku pn malas nk reply dah.

Iz hntr aku balik Pjaya, nk masok rmh je masok sms. Tau akak tu tulis ape? Dia kate belajar la bersabar. Nie dugaan kecik je. Da kawen nnti lg byk dugaan. Pegi mengaji & sembahyang mintak semuanya lancar. Klu korang dpt sms dr org yg membuatkn korang susah, pastu pandai2 bg nasehat mcm org tak bersalah, korang hangin tak?? Mmg saje nk carik pasal ngn aku la kan. Dh aku x reply sms dia, ingat aku takot kerr? Teros aku reply dgn pjg lebar. Leboh kurang mcm nie lah aku tulis. "Sy x buat salah ape2. Sy hntr kain awal. Buat payment awal. Org yg sy pecaye yg buat salah kt sy. Lg 10 hari nk kawen, baju nikah x siap sy kene besabar lg ke? Baek sgt pn org pijak kepala. Sblm ni pernah sy bg masalah kt akak? Tp akak bt sy mcm nie plk. Jgn pntingkn diri sndiri je kak. Klu org lain maybe akak da kene maki. Cube letak akak kt tmpt sy. Byk lg benda sy nk pk bkn psl akak je. Akak da bt ramai org susah hati bkn sy sorang je. Pk la sket"
Then dia reply. " Mintak maaf byk2. K.Ten mmg bz tp k.ten ingat janji. (ingat tp x laksana buat ape??? - aku kate dlm hati hehe). Kten ingat kite kwn blh lbh kurang. X niat nk pijak kpl ko pun"
Aku reply balik. " Kwn kwn jgk. Tp majlis kawen ni klu blh buat sekali seumur hidup. Klu x sy x la bising smpi mcm nie. Jgn smpi amek kesempatan ats dasar kawan. Semua org ade masalah masing2. Selg blh jgn prbuatan kite smpi menyusahkn org lain. Sy tepakse bt mcm nie sbb akak bg byk masalah pd sy. Bkn sy suke2 nk marah je. Hrp fhm". Then dia reply "mintak maaf lg". Aku pn reply buat kali terakhir. " Sy hrp sgt2 utk bj sanding etc xde masalah mcm nie lg. Sy maafkn tp Izhar mmg da tawar hati sgt. Tlg la jgn kecewakn kitorang lg. Sekali terkena susah nk pecaye lg dh. Esk ptg kitorang dtg bwk kad sekali. Wslm".

Aku bkn jenis org cepat marah. Korang nilai sndiri lah wajar ke tak aku buat mcm ni. Aku rase ini pn da sebaik2 ayat da aku tulis kt dia. Still cube xnk mencetus sengketa yg lebih besar. Juz aku perlu lebih tegas & keras hati sket dgn org yg mcm nie. Klu xde sokongan En.2nang, aku pn malas nk tulis sms2 mcm tu. Ape2 pn kite tgk result hari ni mcm mane. Akn bejayekan kitorang mendapat baju nikah kitorang tu? Ataupun akn menyusul alasan demi alasan lg? Kite tunggu & lihat. Akn aku update perkembangannya Isnin mggu depan, Insyallah.

Pagi td masok lmbt sket opis. G post opis ngn Iz bt pos laju sampul kad kawen yg tetinggal pd mak kt kg. Pastu bos pagi2 lg cam nk carik psl pulak ngn semua org hari ni. Mulelah tu carik kesilapan kitorang nk jdkn pelepas geram. Malas aku nk layan lah. Buat bodo jek. After keje Insyallah aku & Iz nk angkut brg2 aku kt rmh sewa Pjaya ke Villa, Cheras. Tinggalkn brg utk ddk 3 hari je lagi lg situ next week. Aiyoohh..mcm x pecaye aku da nk kene buat semua nihh...huhuu...

Popular Posts