Eczema & Naurah

Cik Bunga telah mendapat alergi/eczema yg sgt teruk bermula pd hari Khamis lepas & kemuncaknya pd hari Jumaat. Mmg sedih giler tgk muke dia merah2 kt pipi, belakang telinga, belakang badan, pergelangan tgn & montot sikit. Merahnya mmg nmpk horror & dr jauh pn dh blh nmpk. Bkn mcm ruam biasa yg bile dekat2 baru nmpk tu okeh. Dan Ibu mmg rasa bersalah giler sbb bile pk2 balik ibu ade mkn udang ke? Xde. Tp yerrr...ibu ade makan ketam yg ditangkap masa g holiday kt PD hari tue. Dh la ketam fresh. Tu yg menjadi2 betul alergi Naurah tuhh. Flu blm betol2 baek, dh kene penyakit lain pulak. Sedih giler ibu tgk Naurah. Ubat yg KK Salak bekalkn masa 1st time Naurah kene ruam sbb ibu mkn udang dah habis. Yg Klinik Bakti kt Bdr Tenggara, Jhr bagi pn dah habis. Dlm otak ibu nak beli Buds Organic - Super Soothing Recue Lotion yg khas utk baby ade kena eczema mcm Naurah. So after attend wedding kt Putrajaya, we went to kedai baby Manjaku kt Bangi. Mmg ade jual mcm2 brg Buds. Tp boleh tak cream yg khas utk eczema tu 1 je yg xde. Hangin betol. Klinik Pakar Kanak2 An Nur dah tutup. Klinik2 kt area tu pn byk tutup. Maybe sbb Wesak Day la kann. Akhirnya pegi jelah An Nur Specialist tempat ibu bersalinkan Naurah dulu. Rekod ibu dah ade kt situ. So xyah register lagi. Juz update nama Naurah je sbb masa lahir, kudik xde nama lagi. Tulis dlm rekod daughter of nama ibu je heheh. 

Alhamdulillah kitorang x tunggu lama. Org pn x ramai sgt. So jumpelah dgn Dr. Fadzil yg bertugas hari tue. Dr. adlh sgt mesra & dia pn cam kesian sgt tgk muka Naurah yg merah2. Mcm2 dia tnya ibu & ibu explain jelah kemungkinan2 knp Naurah blh jd mcm tue. Dr. tnya Ayah Naurah ade alergi ker? Jwpnnya tentulah ade. Hubby mmg xleh mkn seafood cam udang, ketam & sotong. Klu mkn sllunya jerawat yg horror akn tumbuh samada kt muka or belakang badan. Pastu hubby akn gatal2 jugak. Tp hubby nie jenis belasah je klu makan. Sometimes dia pantang, sometimes teringin nk mkan, dia sebat jer. Org dh besar haruslah tahan bile gatal2 & bolehla digaru mane yg merenyam tuh. Tp baby cam Naurah camne siot nak garu2 sendiri. Dia boleh menangis jelah klu rasa gatal pon. Seb baek ibu ade bace baby book yg dpt free mase g Antenatal Class kt An Nur last year. Cara nk kurangkn gatal2 tu, basahkan kain dlm air & lap2 tempat yg merah2 tu. So byk kali ibu buat kt Naurah & dia nmpk selesa after me doing that. Terus senyap & nmpk cam lega sgt.

Cerita lg kt Dr. yg b4 this Naurah juz diberi ubat sapu Hydrocortisone (hrpnye betol aku eja) masa g KK Salak & 2 weeks baru baek. Dr. ckp ubat tu x kuat. So Dr. bagi ubat yg kuat sikit utk Naurah spy cepat baik. Aku lupe pulak ape nama ubat tuh. Tp itu mmg ubat yg magik okeh :) Plus ubat cecair utk mandi & ubat minum utk gatal2. Ptg Jumaat Naurah start consumed semua ubat tue, Sabtu nmpk eczema dah kurang & mcm nak mati merah2 tuh. Ahad, muka dah x merah2 & tinggal bekas2 yg mengering. Pagi tadi, muka kudik dah cantet mcm biasa. Syukur sgt sbb ibu tegas dgn hubby nk bwk Naurah g An Nur sbb ibu mmg sgt x sedap hati dgn keadaan Naurah masa tu. Hubby pulak cam nk bertangguh & nak try cari ubat kt farmasi etc. Ibu lega sbb at least ibu dgr sndiri dr Dr. knp Naurah jd mcm tue & dpt jugak tips2 utk jaga kulit bb yg sensitif mcm Naurah. Bile Dr. tau hubby pn ade masalah alergi, dia ckp utk anak mewarisi alergi drp salah sorang parentsnya dlm 40%. Dan Naurah tlh tergolong dlm 40% itu. Salah hubby. Huhuhh. Pasnie Ayah xleh nk salahkn ibu sorang je klu Naurah kene lagi. Sblm nie asek condemn ibu je mkn bukan2. Dia yg turunkn gen alergi kt anak lagilah salah kann...huhuhh.

Ape2 pn Ibu janji xkan makan udang & ketam lagi selagi kudik minum susu ibu. X sanggup rasanya ibu nk tgk kulit kudik yg putih bersih tu merah2 yg sgt horror. Ibu mintak maap ye kudik sbb makan ketam haritu. Ibu pun xtau ketam xleh mkn mcm udang & lupa sgt2 ttg kudik yg minum susu ibu nihh. Klu ibu ingat kudik ade alergi, sumpah ibu x sentuh pon ketam tu. Anyway benda dh nak jadi kann. Lain kali kene lebih berhati2. Mase pegi wedding aritu ramai jugak org yg tegur Naurah cute. Tp semuanya tanya napa merah2 kt muka tuhh. Sedih hati ibu bile semua org tnya mcm tu tau tsk tsk. Aku ade snap gambar Naurah mase kt sane tp dlm henpon hubby la pulak. Nti pas bluetooth kt henpon aku, blh la di upload kt sini. Insyallah klu aku x lupe.
Lps g wedding, kedai baby Manjaku yg tgh Sale baekkkkk punyer (ibu smpi gile beli baju baru Naurah. murah bangattttt huhuhh) & An Nur, kitorang teros balik ke Semenyih rmh in law guwe. 2 malam tido kt sane & 2 mlm Naurah tido sama Wan & Atok. Dapatlah guwe & hubby berehat cukup2 last weekend. Hari Sabtu pergi sekali lagi ke Manjaku utk shopping diapers & bbrp brg Naurah yg dh habis+ byr duit kereta guwe. Hubby ajak balik mlmnya sbb Ahad dia nk kemas rumah kt Salak (spt biaselah kannn huhuh) tp guwe ajak tido semalam lagi. Masih perlukan rehat dr menjaga kudik sbb ibu pn masih flu & batuk2. Rehat tipu sbb ibu ajak Ayah pegi downtown Cheras jalan2 malam tuh wawawa....Pegi pkl 10pm smpi rmh 12.30am. Kejap je ibu pegi. Last2 beli tudung ibu je 2 helai ^_^ Rase cam blm ade anak pn ade bile berjimba berdua-duaan mcm tue hohoh...Ntah laa..sometimes mmg kene luang masa berduaan saje dgn suami. Bkn x sayang kudik, tp entah la ekkk...mmg kenelahh..hehe..Kasi chance kt ayah & ibu manja2 pulak yer kudik!!! huhu ^_^

1st eczema (mkn udang) - kesian kann? :(

p/s: now ibu belikan kudik brg2 from Seba Med. org kate elok utk bb yg kulit sensitip. agak pricey tp utk kudik ibu, takpelah ibu x dpt beli baju baru pon tiap bulan..huhuh (ayat tipu, pdhal beli jgk baju baru ;p)

Popular Posts