Naurah 1st Fever

Semalam aku on emergency leave. Naurah kene flu & minor fever. Pdhal guwe & hubs dah mandi & siap2 nk g keje dah. Tetibe Naurah merengek rengek asyik nak melekap kt ibu jer. Tak sampai hati pulak nk hantar dia ke nursery bile dah mcm tue. Klu g opis pn kompem hati x tenang. Sudahnya ibu & ayah dua2 EL. Mule2 ingat nk pegi klinik yg Salak tu jer. Skali ayah Naurah ckp pegi jelah teros klinik kt Nilai tempat Naurah amek injection sllu tue. Kbtln mmg dah sampai masa utk 3 months injection. Klinik tu bukak lewat, pkl 10 pagi. Sampai sane dlm 10.20am tp masok2 bdk kt depan tu ckp Doktor ade talk & masok klinik pkl 12 tghari. Mcm dah hangin jugak time tue. Lebih2 lg dgn keadaan Naurah yg tak bape sihat tuh. Lambat pulak di beri rawatan. Sudahnye plan pn bertukar pergi beli brg2 dapor yg byk dh habis dulu & then baru pegi klinik balik. Sempat singgah kt Klinik 1 Malaysia yg sederet dgn Poliklinik tuh, tp diorang x terima baby (utk injection) or check up utk ibu mengandung. Kt situ juz utk sakit yg biasa2 jer. Nurse suggest Naurah dptkn rawatan tempat sllu dia buat injection tu jer. So hampa jg sdhnye. Kesian kudik ibu. Dah la x sihat, di angkut ke hulu ke hilir pulak.

Siap beli brg2 kt Giant, teros g klinik & nmpk dh ade a few customer. Teros register & tunggu giliran. Seb baek x tunggu lama sgt. Baru aku tau if baby dh sedia ada demam, mane boleh bagi injection. Doktor amek temperature Naurah kat 3 tempat (dahi, leher & ketiak) utk pastikan fever tak terlalu tinggi. Alhamdulillah demam sikit jer. So Doktor decide utk bagi juga injection plus ubat flu, demam & antibiotik. Masa tu aku pasrah aje dgn apa pn yg Dr. decide. If dia rasa safe, buat jelah. If not, lain hari pn boleh pergi lagi. Juz Dr. ade ckp injection klu tangguh lama2 pn nnti drag & kacau masa utk injection yg seterusnya. Which is x bagos sgt lah kan. So klu blh better buat on time. Naurah nangis sikit je masa di inject. Berat kudik dah naik lagi 500 gram. Bermakna her current weight is 5.5kg=3 months. Membesar bagai johan kudik ibu yg minum susu ibu jer nih ^_^ So her next injection is when she's at 5 months old. Next month xde. Lega hati ibu. Sedih tau tgk anak kene cucuk2 nih. Nak bagi makan ubat pon 1 hal jugak. Nk kene paksa dia menelan ubat yg 3 jenis tu sgtlah sayu hati nie bile dia meraung raung kene paksa. Tabahkan jelah hati bile tiba masa bg ubat tuh. Ibu pangku & bukak mulut Naurah, Ayah masokkn ubat dlm syringe & inject dlm mulut. Klu nk buat sorang2 bab bagi ubat nih mmg sgt payah. Maklumlah Naurah pn dh pandai menendang kaki & meronta2 bila taknak makan ubat. Susah sungguh nk mengawalnya.

Malam tadi ibu & ayah dpt tido dlm 2-3 jam jer. Naurah tak boleh tido & asyik merengek nk di dukung. Dia tido bile di dukung aje. Letak atas tilam, teros jaga & merengek semule. Maybe sbb dia rasa x selesa dgn hingus & kesan ubat kot. Ade 2 jam dr pukul 3-5am Naurah dpt tido dlm katilnya & masa tu jelah ibu & ayah dpt tido nyenyak. Pkl 5am Naurah terjaga & merengek semula. Bagi susu, tidur balik pukul 5.30am & bangun semula pukul 6.15am. Alhamdulillah bangun kali ni Naurah dah tak merengek & hingus mcm dh kering. Ade sikit2 je lagi. Kepala, badan semua dah tak panas. So dptlah ibu & ayah pergi kerja dgn agak tenang hari nie. Naurah pn dah senyum2 balik & start membebel mcm biase ;p Juz susu dia xnak minum sgt lagi. Tp td paksa jugak dia habiskan 2.5oz. Kalau x minum susu ibu mcm mane nk cepat sembuh sayang. Lega jugaklah kire Naurah cepat baek. Selain dr bantuan ubat, rasanya ade kene mengena dgn susu ibu jugak kann? antibodi kire kuat sikitla berbanding baby yg fully FM...agaknyer...Tak kisahla. Yg penting Naurah dh jd baby yg ceria semule :))

Dlm pd Naurah sakit2, ibu masih sempat snap bbrp gambar masa kt klinik tgh tunggu turn & mlm td lepas dahi Naurah ditampal koyok fever. Asek kene perli je dgn Ayah Naurah...' Ibu ko nie asek nak amek gambar ajer....mcm org x betol....' Cehhh..ade ke hubby ckp aku mcm org x betol. Utk kenang2an whatttt.... ;p

Ape ibu cube lakukan nie???

Err..nak kene tgk mane nih?

 Oooo...sini kerrr....heheh

Saye x sehat la ibu....

Ape benda atas dahi saye nie, bu?

Ooo utk cepat sehat...cepat2 tanggalkn yer ibu. Sy x selesa nie....


Popular Posts