Naurah's Development (1)

Perkembangan Naurah di usia 2 bln 3 minggu:



* starts from last 2 weeks bile tido aku letakkan tegak jer, alih2 bile dia mule merengek nak susu ker, tgk2 posisi dia dah melintang. dah x berani letak dia tepi2 sangat atas tilam. bile tido dlm katil dia pn, sbb tilam kecik sket dr katil, aku amek tuala letak kat tepi2 biar penuh.

* deria penglihatan semakin baik. Atok kt seberang jalan melambai tangan pd dia yg kt ambang pintu rumah di dukung Nenek, Naurah pandang ke arah Atok & start bercakap bahasa dia mcm waktu di agah.

* semakin byk bahasa2 bayi di keluarkan. sometimes dgn suara yg ter'over' kuat. terkojot ibu dibuatnyer.

*air liur berjejes semakin banyak. habes basah uniform keje ibu bile dukung nk hntr nursery. dah pandai buat buih dr air liur. buat bunyi mulut mcm tgh makan sst.

*pandai tahan mata eventho dah mengantok giler sbb nak main2 dgn org yg agah dia. kkdng sampai 3-4 jam taknak tido. bile ibu dodoi dgn tangan hayun ke kiri ke kanan, x sampai 5 minit dah pejam. org lain buat dia xnak tido pulak...hisshhhh budak nie...

*pantang tgk ibu pegang henpon tala kt muka dia. pandang tepat arah henpon & buat muka comel

*sudah alert pd bunyi loceng pd mainan. mencari-cari kat mane bunyi yg dia dengar tuhhh..

*nak gapai mainan yg di tayang depan mata. mata bergerak mengikut arah mainan di gerak. kiri-kanan.

*makin manja dgn ibu bile dia tau ibu ade dekat2 dgn dia (klu kt nursery behaves giler huhh). org lain dukung, dia merengek. ibu dukung, teros senyap & melentok manja...budak nie mmg nak kena...hehh

*pantang dengar suara ibu bile ibu cakap kesian kt Naurah asek kene tinggal bla..bla..teros mencebik mcm tau je ape ibu cakap..dapat detect intonasi suara kottt...

*sgt suka melihat pemandangan. pokok2, langit. dan benda2 bergerak mcm kalendar & langsir yg bergerak ditiup kipas. merenung bunga2 or corak2 pada baju org...

*pandai tengok tv. terutamanya dgr zikir2 kt Astro Oasis. x berkelip mata dia tenung tv. skrg, badminton Piala Thomas pn dia layan (Atok sllu bukak channel ARENA)

*tang kepala mmg dah lama tegap. belom umur 1 bln pn kepala Naurah x payah diampu sgt dah. kaki pon sama jugak. cuma skrg semakin kuat menggeleng kepala ke kiri & kanan. kaki menendang bile ibu nak pakaikan diapers..heppp!

*sgt lena tido bile ibu peluk Naurah dakap ke dada dlm posisi mengiring. ibu pn paling suke tido peluk Naurah mcm nie...terasa sungguh ada bond yg kuat atr ibu & anak :))

*kkdng dia suke jelir2 lidah...nak susu la tue...mulut dh kering gaknyer heheh

* umur Naurah nak masok 2 bln, dia dah start tido malam. ibu sgt sgtttt lega sbb dh nak start naek keje time tuh. bangun dlm 3-4 kali utk menyusu/ tukar diapers saje. dah senang nk tidokan semula. ibu & ayah dah x pakai alarm sbb Naurah sllunya bangun pagi pd waktu yg sama samada 5.30am or 6.00am. sgt sesuai utk ibu & ayah start bersiap utk pegi kerja :)

* dah kurang muntah susu. dah pandai kawal tahap kekenyangan..sedu pn dah kurang..

* dah jarang kene ruam (muka, kepala & pelipat kaki&tgn. ruam lampin xde pulak..hmm) tp masih ade sikit2 lahhh...tp masih sgt alah pd udang yg ibu makan. kuah sambal udang pn ibu xleh makan...kesian ibu tsk tsk

Popular Posts