Its a Great Weekend


Alhamdulillah. My dad sudah diberi pelepasan utk keluar from ward yesterday =D

Rabu nie dia masih kene pergi check up. Kena ambil darah utk check level ubat Warfarin (ubat cair darah) & melihat samada clot yg berada di sekitar jantung Abah sudah semakin mengecil saiznya. Sejak Abah ada penyakit jantung nie, mcm2 term medical yang aku tahu. As his daughter, aku rasa kami all the sibling kena ambil tahu benda2 mcm nie. So if jadi apa2, boleh explain sikit2 kat doc yg merawat. Taklah terpinga-pinga tak tahu apa kan? =)


 Weekend lepas nie agak hectic juga for me & the siblings. Aku rasa my parents adlh atr parents yg sgt bertuah krn mempunyai anak2 seperti kami. How I wish me & habi can be like them when we're older. Sbb itulah dalam mendidik Naurah, sedikit sebanyak aku ambil contoh how my parents didik kami satu masa dahulu. Hasilnya adalah kami the 7 siblings yg sangat mengambil berat tentang keadaan mereka.

Kalau pasal duit, Insyallah Kak Ya mmg sentiasa bersedia menghulurkan RM. My big bro pon quite ok Dialah yg selalu fetch Abah di terminal bus when he arrives for his follow up check up at HUKM. Kak Lin & family will always make time to visit him when he warded. Anje akan ambil cuti utk melawat Abah all the way from JB. Hirraz juga akan ambil surat pelepasan from Maktab utk melawat Abah yg sakit.  Cuma my lil sis Lisa jer yg sllunya payah sikit nak meluangkan masa sbb komitmen kerja dia as a teacher  & warden at STF.  Tp klu ada apa2 kat berlaku kat Linggiu, dia sentiasa boleh di harap krn lebih dekat dr kami yg mostly  jauh merantau di negeri orang. And me myself, my house always mengalu-alukan kedatangan my parents & siblings. 

Rumah kami, walaupun agak jauh dr HUKM, selalu menjadi tempat persinggahan my family. Aku suka dgn peranan & sumbangan yg boleh diberikan pd keluarga. Kak Ya yg selalu naik flight Gurun-KL pon senang utk singgah sbb rmh kami dekat dgn airport. Kiranya spt semuanya sudah ditakdirkan Allah & di rancang oleh-Nya dgn sangat baik sekali. Kami suami isteri, walaupun tidak banyak RM, tp masih boleh memberikan sumbangan pd keluarga masing2 in a different way. Rasa sgt lega & bersyukur =)

Now my parents masih ada at my house =D Abah ada check up this Wednesday. After that baru dia boleh balik ke Linggiu. Me & habi planned utk balik ke Linggiu this weekend atas bbrp sebab. First, habi after this weekend akan ada course every Saturday at KL for the whole April. So mmg dah x boleh balik Linggiu dlm tempoh waktu tue. Last kami balik masa cuti CNY pd awal bulan Feb. Bulan May pulak kami ada plan cuti2 family kecik kami nie. Maka, harus balik minggu nie jugak.

Secondly, dapatlah my parents balik ke Linggiu selesa sikit naik kereta. Tak payah nk berangkut naik bas eventho Terminal Bersepada Selatan (TBS) di Bdr Tasik Selatan adalah sangat selesa & canggih. Siap ada feeling2 kat airport gitu. Hahaha. I like it very much sampai terbeli comfort sandal & flipper semalam masa menghantar Anje utk balik ke JB. Keh kehh. Klu nak banding dgn Pudu suatu masa dahulu, bezanya mcm atr planet bumi dengan planet pluto. =B

TBS yang berharga RM570 juta jg menghubungkan LRT, KTM & ERL

Bahagian dalam TBS kredit to here

Ok2, berbalik kpd cerita asal, kebetulan Kak Lin & family pon nak balik Linggiu this weekend. So, meriah la sikit rumah besar kt Linggiu tue. Dan wedding my kazen at Mersing pon Insyallah dptlah kami pergi beramai-ramai. Perancangan yang tidak di rancang menjadi seperti terancang =) * bila balik Johor mesti ingat nk terjah momma bloggers Aishah, Fashya & kalau boleh Nadia sekali. Bisa? bisaaa?? heheh...

Spt yg sedia maklum, bonus yg aku dpt baru2 nie sgt membantu bila ada kes2 kecemasan mcm nie. Aku kalau setakat harap duit gaji bulan2, mmg payah sikitlah nak bg sumbangan dlm RM. Bukan kedekut. Tp expenses kami pon cukup2 jer. Itulah hakikatnya. Tp if ada duit lebih mcm bonus nie, Insyallah aku tak lupa pd semua ahli keluarga. Semuanya Insyallah akan dpt merasa sikit duit lebih aku tue. Sekali setahun kan dpt bonus? So treat la diorang2 semua if ada kesempatan.

Since ramai my family yg ada kt sini, mmg langkah kanan merekalah kan? Kurang sikit beban Kak Ya kali nie. Hehehe. Sblm Hirraz balik ke Maktab, dpt bagi dia duit poket. Anje yg dh kerja pon dpt juga. Eventho dia dah berkerja, selalu masih ingat dia adik yg kecil juga. Kenapa ntah. Hirraz pon sllu tak puas hati sbb pd dia, hanya org yg masih belajar layak terima duit dr kakak & abg yg sudah bekerja. Jealousy. Hahaha.

If sebelah tengahari my big bro belanja makan di restoran Original Nasi Kandar at Bdr Sri Permaisuri, malam td dinner di taja oleh aku. Kebetulan family Kak Lin datang all the way from Senawang, N9. So dptlah belanja diorang sekali. 6 org dewasa & 5 org kanak2 termasuk Naurah. Kami makan tomyam, ikan siakap stim, ikan siakap 3 rasa, kailan ikan masin, telur dadar, ayam paprik, 1 jug air tembikai & 1 jug air fresh orange. Nak tahu berapa aku kena bayar? Kami order utk 4 org makan sbnyk 2 set. Hanya dikenakan RM100 genap. Percaya tak?

Aku pon mcm tak percaya. Tauke kedai bg kami diskaun RM8. Bukan RM0.80 sen ok!! On the way balik ke rumah, mak cakap kalau org yg belanja ikhlas, mmg macam tu =) And I smile all the way back until right now. Hahaha. Alhamdulillah.

Insyallah kalau satu masa nanti aku banyak duit macam Kak Ya, aku pon nak jd macam dia. Sgt seronok dapat bg duit or belanja makan or apa2 ponlah yg berkaitan dgn duit pd parents & siblings. Buat masa skrg nie, setahun sekali jelah keseronokan yg aku dpt bg pd mereka. 2 kali setahun la sbb masa Hari Raya ada juga bagi duit raya kann? Hehehe. Itu jelah yg aku termampu. Hrp diorang semua gembira =)

Seronoknya perasaan menggembirakan hati org lain kan? I wish I can do this more often. Insyallah.

Popular Posts