Abah & MFM Alamanda

Korang ingat lagi tak entry aku tentang my dad yang buat bypass surgery dulu? Itu semua cerita last year. Masa aku pon tengah sebok-sebok nak bersalin ke Naurah & handle anak pertama yang masih baby sangat time tuh. Kekok sungguh masa mula-mula handle anak pertama nie kan? Hehe.

Alkisahnya after 1 year plus having the surgery, masih ada komplikasi lain pd jantung Abah. So for the past few weeks, Abah berulang alik ke HUKM utk buat angiogram (masuk camera kecil melalui salur darah di wrist or thigh) utk melihat tahap keseriusan saluran jantung Abah yang bermasalah tue. 

Last Friday adalah appointment ke-3 Abah utk buat angiogram after the 2 appointments before were cancelled due to his bloods whether are too thick or too cair. Kami semua anak beranak budget yang kali ke-3 ni Insyallah boleh dah buat. Unfortunately for the 3rd time, last minute the doc cancelled the small surgery after he saw Abah's kardio result that shows there are still some blood clots near his heart due to last year bypass surgery.

The doc said, the risk is too high for my Abah to proceed with the angiogram. If the clots moves up, Abah's brain will be damage & can suddenly pronounce dead. If it moves down, he might have a kidney failure. Abah cakap masa tu dia memang dah ada dalam bilik bedah. Dah pasang kamera sana-sini & memang tinggal nak masukkan camera mini tu jer dalam saluran darah Abah. 

Suddenly doc cakap, we cannot proceed Pakcik. The risk is too high. He said that after he look at Abah's files yang sebeban itu. The doc siap cakap, Pakcik jangan risau. Adalah hikmahnya nie. After 3 times, ada saja halangan utk Abah proceed with the surgery. Aku pasti Allah ada perancangan-Nya yang terbaik utk my Abah. I never doubt that! =)

Kami 1 keluarga hanya mengharapkan & mendoakan yang terbaik utk kesihatan Abah. Lagi 2 minggu, Abah akan ke HUKM lagi utk buat follow up. Doc pakar bedah jantung & nurses kat sana memang dah jd kawan baik Abah dah. Hehe. Harapnya clots di jantung Abah akan cepat hilang & dapatlah angiogram di jalankan utk melihat apa masalah yang sebenarnya pd saluran jantung Abah tuh. Insyallah, amin.

Bila Abah ke KL, aku antara orang yang paling gembira sebab selalunya memang rumah akulah yang menjadi tempat singgahan my parents. Bila diorang ada at my house, my other siblings pon akan datang menjenguk. Masa itulah dapat jumpa dengan anak-anak buah semua. Naurah pon happy dapat jumpa sepupu-sepupu semua. Budak duduk nursery. Haruslah suka kalau ada ramai orang kat rumah. Dah biasa kann? Hihi

Naurah juga tak kedekut dengan toys yang dia ada. Tak kisah pon orang dok main-main toys dia. Main aje sama-sama. Abang aku ckp, kalo anak dia si Emriel tuh, toys orang dia nak main, tp toys dia kedekut. Maybe itu juga beza budak yang dijaga baby sitter dgn bdk yg di hantar ke nursery. Entah. Aku pon tak sure sgt. Hantar mana-mana pon pd aku ada pro & cons nya. Betul tak? =)

Pada hari Sabtu lepas, my brother belanja kami semua lunch di Manhattan Fish Market, Alamanda. Abah aku cukup menyampah kalau Abang aku ajak pegi Alamanda. Sebab dia tak minat makan makanan kat MFM tuh. Hahaha. Aku cukup nak tergelak kalo dengar Abah aku merungut. Habi pon dah tersengih-sengih sebab dia pon sedia maklum tentang ketaksukaan my Abah tu. Tp dah nama pon orang belanja yek. Makan ajelah mana dia bawak. Aku & habi mmg happy jelah. Bukan selalu dpt makan tempat mahal macam tu kan? 

Memang kami tak pernah pergi pon personally. Selalunya orang aje yg belanja makan kat situ. Hehe. So bg kami, kecik tapak tangan, dulang kami tadahkan. Wawawa. Naurah pon first time makan kat MFM. Dia layan mushroom sup, garlic rice & fries sajo. Lain-lain tak lalu. Maybe tak biasa kot. Huhu. Sebelum makan kat MFM, my brother belanja Naurah aiskrim Cream & Fudge Factory. Sedap jugak cam kat Baskin Robin. At least less pricey lah dr BR. Siap ada biscuit con dalam cup tuh. Lagi best kan? Huhu.

Ok lah. Layankan bbrp gambar masa kat Alamanda jelah yek. 


Khusyuk makan nampak?
Better alas ngan tissue sebelum baju comot
Abah & Emriel Syahran (3 years old)
Hirraz, Mak & Anje
My bro & SIL = Emriel
Kantoi habi suap dirinya sendiri. Hahaha....

As usual, gambar potographer nan ado! =.=

Tata..


Popular Posts