Tahniah Peneroka Felda!

Huwaaaahh...masyuuukk..masyuuuukkk....

Maybe itulah yang dikatakan oleh mak abah aku kat rumah tue. Hehehe. Alhamdulillah sekeluarga senang kata dapat 15k. Utk abah 5k. Utk mak 5k. Utk anak-anak which is generasi kedua felda termasuklah aku ehem ehemm dapat 5k. Tapi berbahagi lah yer dengan adik beradik berapa yang ada. Kalo macam aku kena bahagi 7 orang ler. Dapatlah sorang 700 gitu. Syukur ajelah ye dop? Sape nak bagi 700 free gitu zaman skrg nie? Hado?

Tp entah lah. Maybe 5k adik bradik tu boleh bagi mak abah aje kot. Bahagi 2. Buat belanja deme nak ke Mekah sok. Boleh aje buat macam tu kalau semua adik beradik setuju. Aku takde masalah. Ok aje =) Sebab duit nie pon memang duit deme. Deme yg susah payah dulu masa mula-mula jadi peneroka felda. Dok membanting tulang empat kerat menyawit kat kebun. Aku cuma merasa jadi pengutip biji sawit yang lerai dr tandannya masuk dlm guni. Itu pon boleh kira dgn jari bape kali je pegi kebun abah bawak. Maybe abah malas nk bwk pasal lebih byk main kt paya nk tangkap ikan lebih dr nk kutip biji sawit. HAHAHA. Sangat kenangan ^_^

Setelah berpuluh tahun, akhirnya inilah bonus terbesar deme dapat dari felda. Sebelum nie ciput ciput aje sekadar utk buat belanja time raya gitu. This time, bersempena juga dgn nak dekat pilihanraya umum nie, dapatlah segedebuk gini. Rezeki deme.

For abah & mak memang relevan sgt lah dgn keberangkatan deme ke tanah suci tak berapa lama lagi. Lega dah pasal duit belanja kat sana nanti. InsyaAllah cukup dah simpanan.

Duit nie memang hak peneroka felda. Bukan duit dari kerajaan hokeh. Ini duit dr perbadanan felda. Hasil dari untung pelaburan felda kesana sini menggunakan duuit peneroka. So inilah masanya utk memberi. Selaras juga dengan penyenaraian Felda di bursa saham nanti. Dengar kata habuan saham pon tetap ada utk peneroka & generasi kedua etc. Wallahualam.

Apa pon ia, bersyukur sajalah =)






Popular Posts