Takdir & Waktu

Masa balik Johor last week, hari Jumaat kami hantor mak ke Maybank utk tunaikan cheque RM5k dari Felda khas utk penerokawati. Mak bercadang after cash the cheque, dia nak ke tabung haji pulak utk top up tabungan dlm tu. Masa on the way pergi, tgk punyalah ramai orang kat luar Maybank tu. Sudahhhh...lamo nak kena beratur neh. So mak kata macam cancel la dulu. Malas pulak katanya nak menunggu lama. 

So kami pon terus menuju ke KIP Mart utk beli stok lauk pauk yg dah habis kt rumah. After settled semua, kami tengok sekali lagi keadaan kat Maybank. Nampak ada penyusutan orang. So kami pon redah ajelah, amek nombor giliran & tunggu turn.

Tak lama lepas tu nmpk mak dah kat kaunter. Tp lama kebenor dia kat situ. Ada masalah kah? Rupanya mmg ada masalah. No. IC mak kat cheque to salah. Supposedly 580504 tapi ditaip 580405. So cheque di palang & mak kena pergi ke pejabat felda kami tuh utk dptkan cheque yang tiada kesilapan. Alahai...kesiannya emak. Ada aje yang tak kena.

So kami pon balik & terus menuju ke pejabat felda. Org pejabat suruh mak photostat IC & hantar kt deme. So pegi photostat IC, terus submit. Mak kata dia pon ckp la kt org pejabat mcm mana boleh salah? Kome lar nie tak taip bebetol! Pdhal dulu mmg dh bg copy IC sesiap jugak ape. Deme cecepat ckp bkn deme yg buat cheque tu. Tp orang HQ kat KL yg buat. Bila mak tanya bila boleh dapat cheque ganti, deme ckp dlm tempoh sebulan.

Memang takde harapan nak tunggu duit tu utk top up kat tabung haji. Sebabnya tabung haji tutup akaun sampai akhir bulan nie aje.

Aku pon pujuk mak ckp mmg Allah dah takdirkan duit tu bukan utk dipakai utk keperluan g haji nanti. Maybe ada hikmah yang tersembunyi disebaliknya. Duit tu maybe akn diperlukan utk hal-hal di masa depan yang kita tak tahu lagi. So mak tak payahlah nak sedih sangat yer! Alhamdulillah mak OK aje & redha dgn ketentuan-Nya.

Walau kita rasa susah & marah dgn kejadian tak best yg menimpa diri kita, yakinlah akan ada setiap hikmah yg tersembunyi disebaliknya. Perkara negatif yg kita alami skrg, maybe in future sok akan jadi positif. Tiada siapa yg tahu kecuali Allah bukan? Tak susah mana utk kita sentiasa bersangka baik & melihat semuanya dr sudut yang positif. Pd permulaannya memanglah agak sukar. Tp lama kelamaan, kita dpt menerimanya sbg takdir.

 Maybe sesuai guna peribahasa 'bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian'. InsyaAllah.


Ecehh...mcm peranten lama yaww! haha...
Siblings yang poyoes kihkihhh
Me & my mom. Sabo yer mak he he he....



Popular Posts