Langkah Pertama

Banyak benda baik yang kalau kita asyik dok bertangguh, entah-entah sampai mati pon lansung tak buat. Macam tue jugaklah aku ada satu perkara nie yg selalu bermain kat fikiran utk laksanakan tp kononnya fikir alang-alang nak berubah, biar terus prefecto. Hurm...kalau nak tunggu gitu, entah tahun bila dapat laksana gaknye. Dari setahun ke setahun dok nantilah....tunggulah....last-last dah masuk 3 tahun kawen tapi tetap gitu jugak. Takde salah siapa melainkan diri aku sendiri.

OK. Korang mesti tertanya apa yg aku repekkan kat atas tu kan? Sebenarnya ini tentang pekung didada jugaklah. Mcm bukak aib diri sendiri. Tp manelah tawu dgn share kt sini dapat membuatkan orang yang membaca nak turut sama berubah ke arah kebaikan kan? Ape salahnya kan? Aku suka fikir benda yg positif dulu sebelum yang negatif. Fokus lebih pd benda baik dulu asalkan yg negatif tu impaknya jadi pd diri aku aje, its okay. Korang kutuk lar aku banyak-banyak. Aku dapat pahala. Suka. Hahaha...

Kisahnya tentang aurat kita dengan ipar duai. Jadi perempuan nie memang leceh sket la bab aurat dgn ipar duai nie kan? Cth kita dgn adik ipar or abang ipar auratnya tetap mcm dgn bukan muhrim eventhough deme dh kawen dgn kakak kita or kita kawen dgn abang deme. Bila kat rumah mmg susah sket la nk jaga ttg aurat nie. Cam rimasnya pakai tudung dlm rumah kesana sini. Rasa pengap aje kepala tu dgn tudung. Tapi kalau dah hukum Allah kata wajib ditutup, maknanya suka ke tak suka ke, susah ke tak susah ke, tetap kena TUTUP. Kalau tak tutup dpt dosa ada peluang masuk neraka kt akhirat sok +__+

OK. Tulis pon dah rasa takot.

So lepas asyik berdolak dalih dari tahun ke tahun, akhirnya aku start dengan tudung. Balik raya ke Johor ritu sampai-sampai aje ipar duai semua dah ada. So terus je pakai tudung tak bukak-bukak & masa masuk bilik habi pon tanya 'kenapa asyik pakai tudung aje nie?taknak bukak?'. Aku pon cakap aku nak pakai tudung dah skrg supaya dia tak banyak tanggung dosa aku. Habi dengar & senyum pastu bg hadiah kiss kat pipi. Hehehe. Suka. So sepanjang lebih kurang 5 hari duduk kat sana, keluar bilik aje pakai tudung. Dalam bilik aje bukak. Bila ipar yg lelaki semua dah balik, baru togel macam biasa.

Nak kata tutup aurat perfect mmg tidak ler lagi. Masih dgn kelawar/shirt berlengan pendek. Takpe, slowly akan upgrade diri to the next level. Kalau tak start mcm nie, sampai bila pon tak start agaknya. Moga Allah permudah ajelah benda yg baik-baik nie. Skrg nie masalah kat belah family habi. Mcm segan pulak tetibe nak pakai tudung dlm rumah kt sana. Dah la every 2 weeks mmg balik sana. Camne yer? Harap Allah tunjuk jalan & bagi kekuatan pd diri aku utk patuh pada perintah-Nya. Amin.

Kalau kat rumah BBST aku sangat jarang keluar rumah samada kat porch kereta or kat backyard rumah. Sebabnya aku malas nk tutup aurat. So senang tak payah keluar terus. Tu pasal ramai orang taman tu mcm tak kenal aku. Cakap selalu nampak habi aje. Bini takpe low profile. Habi lelaki kenalah bersosial sket dgn jiran tetangga kan? Hehehe. Kerja sidai baju pon memang habi yg buat. So mmg molek benar la gitu. Lagi terperap ajelah aku dlm rumah menyepsikan diri depan mereka-mereka yang dibolehkan sahaja =)

Akhirnya ada jugak pencapaian yg boleh dibanggakan pd umur yg menginjak 30-an nie. Alhamdulillah. Moga ianya berterusan...insyaAllah.

p/s: kakak-kakak aku & sorang adik perempuan aku dh lama mmg pakai tudung klu ipar duai balik. msti diorang happy tgk aku dh masuk korum kan? ^____^ terima kasih semua. maybe atas doa kalian juga =)







Popular Posts