Resipi : Nasi Ayam Panggang

Dah lama betul tak masak hidangan kegemaran rakyat Malaysia iaitu Nasi Ayam. Terpengaruh dengan nasi ayam kuning Izza, so semalam decided utk buat Nasi Ayam. Special sket nasi ayam yang ini. Tu yg rasa macam nak tulis resipi sebab sedap hehehe. Naurah makan banyak betul. Happy aje tengok. So lets chekidout the recipe

Ayam
- tumbuk bawang putih, halia & gaul bersama kicap, madu & marjerin/butter. perap dlm 15 minit & bakar dlm oven pd suhu 180 lebh kurang 15-20 minit. sebelum tu ayam dah direbus yer utk dapatkan stok nya.

Nasi
-  basuh beras & masukkan stok ayam tadi. kemudian hiris halia, letak kulit kayu manis, bunga lawang, serbuk kunyit & sedikit garam. biakan masak.

Sos cili halia
- blender tomato, lada merah yg dah dibuang bijinya & bawang putih. masak dengan api sederhana & titikkan halia campur dlm kuah sos. letak gula & garam secukup rasa.

Sup
- stok ayam, sup bunjut dimasak bersama & dah siap taburkan daun sup.

Susun daun salad & tomato dalam pinggan.


Taraaa...inilah hasilnya.

Healthy la sikit pasal tak goreng ayam dalam minyak. Eventho dipanggang, rasanya tetap mabeles. Selamat mencuba!






Popular Posts