Cerita Tentang Baby Scan

Masa pregnantkan Naurah dulu aku selalu aje rasa blur bila doc scan my rahim & said this is what and that is what. Macam tak boleh nak catch up apa yg ditunjuknya. But I kept saying OK...OK..& smiled. Like I understand & can see what she tried to show me. Haha. Pandai mak berlakon ^^

For this time, rasanya dah lebih faham & lebih 'nampak'. So terasa lebih excited every time doc nak scan this little baby in my tummy. Last scan adalah dgn Dr. Fatimah di Annur & umur baby dlm scan tu tunjuk 15 weeks+. Doc ckp OK mmg mengikut perkembangan sepatutnya. I can clearly see the 2 hands & 2 legs terkapai-kapai di dalam sana. And then doc show me the heartbeat & buka sound nya. Dapat dengar dgn jelas dup..dup...dup..di telinga kami semua waktu tu.

Si Naurah pun sibuk la tanya Ayahnya itu ini tentang apa yg dilihatnya di skrin. Itu baby ker? Haha. That was the question from her that I can still remember. When habi said yes, she replied it with an "owhhh....". So cute. She always makes me smile nowadays. Every day she will ask me " ada baby ke dalam perut mama ni? ". Bila kita cakap ada, dia akan peluk perut & give my tummy a kiss. Seronoknya tgk penerimaan dia.

Suddenly when the doc still moving the scanner around my tummy to measure the baby, I thought I can see the baby gender. Owhh...is it? Baru nak masuk 4 months kot. Takkan dah boleh nampak? So I doubt myself lah at that time. Right after the scanning is ended, I asked the doc " did the gender of the baby can be seen at this point? ". Quickly she replied " not yet ". I kind of disappointed at that moment. Hehehe. 

Tak menyabar sangat omak ni nak tawu gender baby. Because I just hate surprises. Aku jenis orang yg suka bersedia dari awal. Tak suka nak berteka teki. Rasa macam tak tenteram aje hidup bila banyak sgt persoalan yg bermain kat otak.

So I really hope for the next scan session doc dah boleh detect baby gender. Usually mmg masa 5 months pon doc akan inform kita kan? Masa Naurah dulu pun begitulah. Cuma pernah baca sbnrnya bila dh 4 months+ pun dh boleh nampak. Apetah lagi kalau gender baby adalah boy. Hihihi ^^

Boy or girl, I will always love all of my kids. Without any conditions. InsyaAllah. Allah knows what the best for us.

Alhamdulillah habi masih lagi jd peneman setia bila aku ada check up. Tak pernah lagi dia cakap taknak ikut bila tiba masanya. Maybe dia rasa itu pun sebahagian drp tggjwb dia kepada aku. And I really appreciate it. Maybe dia pun lebih suka kalau dengar sendiri apa yg doc nak sampaikan tentang keadaan aku & baby. Tak yakin gaknye klu dengar drp mulut aku yg tentu-tentunya dah edit sana sini. Kihkihhh. Sejujurnya aku pun memang nak sangat dia ada bersama mendengar ttg progress kami. Kalau pergi sensorang rasa mcm something missing somewhere. Tak best!

Syukurlah peluang utk check up pregnancy bersama habi masih menjadi rezeki aku. Sbg isteri tentulah kita lebih suka klu suami temankan bersama kan? Tapi kadang-kadang ada suami susah nak dapat cuti. So nak taknak perlulah kita berdikari sendiri. Walau apa pun tetap kena adapt dgn situasi yg kita alami. Tak perlu nak bandingkan dgn situasi orang lain. Takut sendiri makan hati.

Hidup kita takkan pernah sama dgn hidup orang lain. Samada drp segi rezeki, kesihatan, kebahagiaan dsb. Ada orang lebih kot sana tapi kurang kot sini. Bersyukur sajalah atas apa pun yg menjadi milik kita.




Popular Posts