Nazif 5 Months & New Knowledges

Hari ni nak cerita pasal last check up Nazif kat Annur dgn Dr. Khairul Sabtu lepas. Nazif cucuk 5 bulan on that day. Berat dia 6.2kg. Average aje. Takpelah asal tak kena bebel dgn doc. Bangga je bile doc tanya minum susu apa dpt jawab susu badan dgn konfiden. Hehehe. Alhamdulillah even dah cukup2 minum je stok yg ada, tapi masih belum kritikal. Cukup insyaAllah at least sampai dia masuk 6 bulan hujung bulan ni =) Kepanjangan Nazif adalah atas drp average. Doc kata, panjang dia ni. Hehe. At 66cm. Ukur lilit kepala pulak yg kecik sikit below garis average. Jenis kepala lonjong. Tapi doc kata takyah risau lah. Normal lagi ni. Baiklah doc. We trust you.

Kemain lagi Nazif borak dgn doc masa dibaringkan utk cucuk tu. Skali tgh borak2...huwaaaa. Hehehehe. Terkejot tetibe sakit. Tapi kejap je nangisnya. Ibu pujuk pelok2 diam dah. Mulut je bebel dok marah huhu. Overall Nazif is all healthy boy. Ada bbrp perkara yg sempat aku tanya pd doc & dapat a few knowledges from him.

Pertama tanda2 baby nak start makan ialah when he/she grab anything let say toys & bawa masuk ke dalam mulut. Itu tanda dia dah ready nak solid. Well, I tried this to Nazif & looks like he's still not interested in food. Dia main gitu je takde bawak masok dlm mulut pun. Dia cuma suka hisap penumbok & jari dia. Haha. Doc kata itu bukan. Baiklah. Haha.

Keduanya tentang pacifier. I personally asked doc what he thinks about pacifier since Nazif used it to get to sleep and sometimes for his comfort once in a while. Doc kata it should be okay. Nothing to be worried much. Dia kata yg bahaya kalau hisap jari sebab mmg boleh buat gigi budak jongang & kena pakai braces. Pacifier at least a thing that can be separated later when he's getting older. Tapi jari???? Boleh kita nak buang dia? So itu lagi bahaya katanya. OK doc. I feel kinda relieved hearing his explanation on this. Phewhhh

Thirdly doc tanya ttg mole besar kat lengan Nazif tu. Ada lagi ke mole tu kat tempat lain. I said no. Just 1. And then I asked if the mole is alive which means will it be getting bigger and bigger as time passed by. He said insyaAllah it will not. The live mole usually hairy. In Nazif case, its not. Lega jugak dengar yg ini. Phewwhh. Doc kata kalau membesar tu mmg kena buang lah. Ada minor surgery katanya. Noted doc.

OK. Thats all for Nazif monthly progress. Bulan depan ada lagi injection. Doc kata cucuk yg 5 bln ni maybe blh demam. Aku bagi Nazif ubat demam sehari 1 kali sbb rasa mcm dedor skek kepala dia. Harap tak melarat sampai demam lah.




Nazif hates to turn. Tak suka betul dia meniarap. Bising je mulut soh pick up dia cepat. Sbb abdomen dia masih belum kuat sgt kot nk tampung berat badan dia. So rasa sakit. Agaknya lah. Macam2 lah awak ni Nazif. Cepat skek merangkak. Ibu tak sabar nak main kejor2 ni. HAHA.








Popular Posts