Skip to main content

Fitnah Semakin Berleluasa

Lately sejak terjadinya tragedi MH370 yg sampai ke hari ini masih lagi menjadi misteri, aku semakin tercari-cari kemana hala tuju diri. Banyak yang aku kena muhasabah & perbetulkan. Aku selalu in denial bile berfikir tentang kehidupan akhir zaman. Aku in denial aku skrg ni sdang hidup dalam zaman dimana sudah semakin banyak petunjuk kecil tentang akan berlakunya hari Kiamat pada bumi ini satu hari nanti. 

Jauh di sudut hati sebenarnya aku sangat takut utk hidup pd zaman yang sudah dikatakan oleh Rasulullah SAW ini. Sentiasa je bajet zaman tu nanti hanya akan dirasai oleh anak cucu cicit aku di masa depan kelak. Pd masa aku hidup...hurm...I dont think so. But I guess I have to re-think about this. I cant just move on with my life without changing anything in my daily life after knowing that I might be living in that 'zaman' now. Allahu akbar :"(

Sedangkan pada zaman Rasulullah SAW dulu pun para sahabat bukan main takut lagi if dajjal dah muncul pd zaman tu. Sebab Rasulullah SAW selalu cerita tentang fitnah besar dajjal ni. Betapa dahsyatnya bila semua tu terjadi. Sejak kes MH370, terlalu banyak spekulasi yang tersebar disana sini sampai kita pun dah tak tahu maklumat apa yang kita boleh percaya. Sampai satu tahap rasa taknak tahu apa-apa dah. Sebab ianya semakin mengelirukan fikiran kita. Fitnah berleluasa disana sini. Yang manakah kebenarannya ya Allah?

Sampai satu tahap aku dah tak cari kebenaran tu. Aku rasa biarlah ia menjadi rahsia Allah SWT sahaja. I just have to move on with my daily life. Stop seeking news about MH370 & perbaikilah diri aku dalam mengharungi kehidupan akhir zaman ni. Ini adalah masa-masa sukar.

Kembali lah pada al Quran & sunnah Rasulullah SAW. Inilah pesan Nabi terakhir pd kita ummatnya.  Bumi sudah semakin tua. Fenomena alam yang berubah-ubah dan lari drp norma antara petunjuk kepada mereka yang mahu mengambil peringatan. Ramai dikalangan kita walaupun mengetahui peringatan-peringatan dr Allah ini, tetap memandang sepi & hanya meneruskan hidup spt biasa. Like its not a big deal. It is a BIG DEAL!

Its sad how we take serious things like it was nothing. Adakah munculnya dajjal itu bukan perkara yang besar? Adakah petanda-petanda hari Kiamat itu sesuatu yang biasa saja?

I am scared. I really am. I said to habi last weekend that I hope he can go to Surau at our taman to perform Maghrib & Isya' prayer berjemaah. Mendengar tazkirah yang disampaikan & menceritakannya semula pd aku. I am willing to take care Nazif & Naurah while he went there. InsyaAllah, aku sanggup. Aku harap bila aku tersesat satu hari nanti kerana fitnah dajjal, habi adalah penyelamat kami anak beranak. Kami tak mahu termasuk dalam golongan yang mengikuti dajjal. Nauzibillahi min zalik. 

Lindungilah kami drp fitnah dajjal ya Allah :"(

Ustaz Jafri Abu Bakar yang menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid di Pulau Pinang baru-baru ni menegur, sekiranya kita nak jadi orang yg sentiasa beringat, caranya bukan dengan menonton Maharaja Lawak & Kilauan Emas. Tapi dengan mengikuti majlis-majlis ilmu. Subhanallah. Terasanya aku pd waktu tu. Apa yg aku cari sebenarnya? Dunia atau akhirat? Allah..Allah...

Mencari kekuatan utk meninggalkan program TV yang lagha. Jomlah kita selalu bukak Al Hijrah & Oasis selalu. No more Korean drama plisssssss

Bukan ke Kiamat tu berlaku masa manusia masih sibuk dengan urusan seharian, berjual beli etc?????

:"(




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…