Skip to main content

Berangan Tak Sudah

Macam manalah nak meningkatkan lagi kualiti dalam hidup kat dunia ni ekk. For me, changes is important once in a while. Kalau bertahun kehidupan kita mcm tak banyak berubah, boring kot. Ke korang tak boring? Hehe. Contohnya bab anak. 3,4 tahun kalau tak ada pertambahan macam bosan jugak. Takde benda baru. Takde cabaran baru. Itu kalau dari segi anak lah. Masak jugak kalau selagi hidup selang that years asyik nak tambah anak aje. Hahahaha. I mean until its enough la for us with the amount of children we have.

Nak tambah anak kena fikir kos membesarkan diorang jugak. Maklum sajalah makin lama kos hidup makin tinggi. Zaman skrg ni anak 3,4 tu dah kira banyak dah. Ramai yang makin selesa dengan anak tunggal or 2 saje. Salah satu faktor mmg sbb cost of living yang meningkat melampau sangat.

Changes yang seterusnya ialah peningkatan taraf hidup keluarga. Aku dah cukup puas hati dengan kereta Kelisa yang jimat minyak boleh di bawa pergi balik kerja saban hari. Puas hati juga dengan family car Almera yang selesa bila dibawa balik kampung dan holiday. So kita boleh tutup dah bab kereta tu. Tunggu lagi 5 years+ lagi utk dihabis bayar. Jadinya apa lagi yang aku nak sesuatu tu berubah?

Rumah. Yeah...I'm longing for a house under my name or both of us husband and wife. Peluang ada tapi habi taknak tambah komitmen lagi. Dia kata belum mampu. Aku rasa dia pun dah selesa numpang duduk rumah mil skrg. So the need to have his own house tu macam dah mati. Dia kata anggap ajelah rmh mil ni rumah kita. Cehhhh. OK fine. Kalau dah kata macam tu kan. So taknak ke kita renovate rumah skrg ni?

Aku memang naaaakkk sangat renovate rumah hoiiii. Nak perbesar ruang dapur & bilik anak-anak kat atas tu. Nak deco the house cantik-cantik. Ahh...bestnya lahai. Tapi itulah...duit belum sampai lagi seguni depan mata. So matikan jelah anganan itu skrg. Tunggu duit dah ada baru cakap banyak. K bai.


Bila nak berubahnyer tah,,,hurmm






Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…