Cermin Yang Menipu

Dalam master bedroom ada cermin yang sangat handal menipu. Dia selalu bagi impression yang aku ni tak gemuk mana. Jahat betul cermin tu. Huwaaaa T___T Hakikatnya dah nak tahap obese kot aku ni. Lemak kat perut tebal mau 25cm kalau diukur. Hasil lemak yang dikumpul dari 2 orang anak. Sejak bersalin, memang tak pernah dapat berat badan masa kahwin. Menyampahnya lahai....

Aku rasa memang aku nak salahkan cermin tu banyak lah. Sampai aku jadi ke saiz yang sekarang ni. Logik tak? Hahaha.


Cermin kat PDGCC ni pun boleh tahan menipunya. Nampak mcm tak gemok mana. Tapi korang jumpa la aku secara Live. Mesti terkesima sekejap. Bwahahahah. Siot jek ngata diri sendiri. Well, the truth always hurts. Terkesima tengok badan gajoh ni. Kahkahhh. Kalau amek pic kena tapis dulu jangan bagi nampak yg hodoh sangat. Kalau tak pengsan korang ekekeke =P

Baju kaler gelap lagi la effect kurus kononnya kan. Hakikatnya aku dah taktau nak buat gane lagi utk turunkan berat badan neh. Kalau semangat tu sekejap je selalunya. Lepastu kelaot cina selatan jugaklah. Nak turun kemain payah. Nak naik bagi masa 3 hari je settled. Hahaha.

Susah sebab I love to eat what I want to eat. Aku tak suka halang diri aku utk makan apa-apa yg aku nak makan. Sebab aku rasa down kalau tak dapat makan apa yg aku nak. Down bermakna kegembiraan aku terjejas. Bila kurang gembira, aku jadi pemarah. Bila pemarah, tak dapek la nak keluarga bahagia. Gitu. Effect dia boleh tempias pada anak-anak & suami. Its not a good thing isnt it?

Atau adakah itu hanya satu alasan???? Homaiiii.....

Skrg ni cuba istiqomah control nafsu makan dengan berpuasa sunat Isnin & Khamis. Dulu ibadah puasa ni kachiang sangat bagi aku. Tak sahur pun takde hal maa. Kuat betul perut zaman muda. Skrg kalau tak sahur jadi sayur lah aku seharian. Hahahaha. Dan bukan senang dah nak rajin puasa sunat disebabkan itu. But I will try my best lah. Dengan harapan berat tak naik lagi. Cukup cukuplah kau membesar. Gitu.

Aku takde push factor nak kuat semangat utk jangka masa yg panjang. I think thats the main problem. Cepat puas hati bila dah turun kg sikit. Pastu melantak mcm tak hingat donia. Gila makan pompuan neh. Hahahaha.








Popular Posts