Skip to main content

Cermin Yang Menipu

Dalam master bedroom ada cermin yang sangat handal menipu. Dia selalu bagi impression yang aku ni tak gemuk mana. Jahat betul cermin tu. Huwaaaa T___T Hakikatnya dah nak tahap obese kot aku ni. Lemak kat perut tebal mau 25cm kalau diukur. Hasil lemak yang dikumpul dari 2 orang anak. Sejak bersalin, memang tak pernah dapat berat badan masa kahwin. Menyampahnya lahai....

Aku rasa memang aku nak salahkan cermin tu banyak lah. Sampai aku jadi ke saiz yang sekarang ni. Logik tak? Hahaha.


Cermin kat PDGCC ni pun boleh tahan menipunya. Nampak mcm tak gemok mana. Tapi korang jumpa la aku secara Live. Mesti terkesima sekejap. Bwahahahah. Siot jek ngata diri sendiri. Well, the truth always hurts. Terkesima tengok badan gajoh ni. Kahkahhh. Kalau amek pic kena tapis dulu jangan bagi nampak yg hodoh sangat. Kalau tak pengsan korang ekekeke =P

Baju kaler gelap lagi la effect kurus kononnya kan. Hakikatnya aku dah taktau nak buat gane lagi utk turunkan berat badan neh. Kalau semangat tu sekejap je selalunya. Lepastu kelaot cina selatan jugaklah. Nak turun kemain payah. Nak naik bagi masa 3 hari je settled. Hahaha.

Susah sebab I love to eat what I want to eat. Aku tak suka halang diri aku utk makan apa-apa yg aku nak makan. Sebab aku rasa down kalau tak dapat makan apa yg aku nak. Down bermakna kegembiraan aku terjejas. Bila kurang gembira, aku jadi pemarah. Bila pemarah, tak dapek la nak keluarga bahagia. Gitu. Effect dia boleh tempias pada anak-anak & suami. Its not a good thing isnt it?

Atau adakah itu hanya satu alasan???? Homaiiii.....

Skrg ni cuba istiqomah control nafsu makan dengan berpuasa sunat Isnin & Khamis. Dulu ibadah puasa ni kachiang sangat bagi aku. Tak sahur pun takde hal maa. Kuat betul perut zaman muda. Skrg kalau tak sahur jadi sayur lah aku seharian. Hahahaha. Dan bukan senang dah nak rajin puasa sunat disebabkan itu. But I will try my best lah. Dengan harapan berat tak naik lagi. Cukup cukuplah kau membesar. Gitu.

Aku takde push factor nak kuat semangat utk jangka masa yg panjang. I think thats the main problem. Cepat puas hati bila dah turun kg sikit. Pastu melantak mcm tak hingat donia. Gila makan pompuan neh. Hahahaha.








Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…