Skip to main content

Cuba Ubah Cara Pemakanan

Aku sebenarnya dalam proses try & error dalam mengubah cara pemakanan dalam kehiduapan seharian. Nak cari jadual pemakanan yang paling sesuai utk badan aku. Yang aku takkan rasa stressed macam buat diet biasa tu. Aku rasa ini lah cara paling terbaik utk diri aku utk kawal berat badan dari terus mencanak naik & secara tak lansung dapat mengawal tekanan darah tinggi yg sedia ada.

Change your eating lifestyle. Bukan senang nak buat seperti menulisnya.

Masalah aku yang utama, bila ambil produk & amalkan diet apa-apa pun, sokmo tak konsisten. Mesti sekejap je and lepas tu makan secara tak terkawal semula. End up berat badan naik turun macam yo-yo. Pulak jenis yang cepat puas hati bila dah ada penurunan sikit. Dah puas hati, cepat lupa diri. Makan balik macam gajoh sampai badan pun menggajah semula. Pi mai pi mai tang tu jugak lah dia. Aptb.

Jenuh aku fikir macam manalah nak atasi masalah pemakanan aku ni. Akhirnya aku cuba cara ini jelah. Tanpa produk & diet ketat. Tapi dengan cara mengawal pemakanan. Kena train perut makan sedikit jangan gelojoh & tamak haloba.

Aku perhatikan habi. Badan maintain aje. If naik pun, kejap je turun bila jumpa bulan Ramadhan. Pemakanan dia jenis berjadual. Tak macam aku yang makan tak mengira masa. Asyik nak mengunyah aje kejenya. Habi jarang sangat makan di waktu senggang dalam jadual makan dia. Maksud aku antara breakfast & lunch or lunch, tea time & dinner. Kuantiti makan dia pun sederhana je. Aku pulak kdg skip breakfast pastu lunch makan macam gajah portion nya. 

Habi jadi mcm tu sebab mak ayah dia train dr kecil makan mcm tu. While parents aku pulak mmg kami makan tak mengira masa. Senang kata takde jadual. Dari kecil aku mmg tak biasa breakfast. Tapi itulah....perut kita masa kecik manakan sama dengan perut kita masa dah besar. Nak train jadi manusia berjadual mcm habi bukan pkr yang mudah bg aku. Pulak jenis mmg suka makan.

Dalam siblings aku, bukan aku je yang ada masalah dalam mengawal berat badan ni. Yang kurus & maintain cuma 2 orang je dah 7 beradik. Yang selebihnya semua struggle nak mengawal berat badan ni. Maybe gen keluarga jugak kot. Hehe. Yang ikut gen abah cuma 2 orang je. Yang lain semua berat ke mak. So gedempol gini lah jadinya.

Takpelah. Masih belum terlambat utk ubah cara pemakanan. InsyaAllah akan jumpa juga cara yang paling sesuai utk kekal sihat & bertenaga. Kena positive ajelah. Never give up!




Sedap hoiii. Dah lama tak makan kat Manhattan Fish Market. 2 pan besar, licin 4 orang hadap hohoho. Adik beradik pemakan gini lah dia.


Baik pulak nak duduk dlm buggy

Polis trafik kena la kurus mwehehe. Yg baju hitam tu student haha

Memula senyum lebar. Ada orang lain pandang, terus muka mcm ni -.-"

MFM Alamanda. Aircond out. Panas. Kipas tak membantu sgt.







Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…