Skip to main content

Biar Takut Kucing Tapi Jangan Buli Kucing




Nazif memang payah nak di snap gambarnya. Masa snap ni dedua tengah ralit tengok Gemok. Kucing angkat kami hehehe. Dah lama dah Gemok ni laksana kucing kami padahal owner dia rumah hujang sana. Habi rajin beli biskot kucen kasi Gemok ni makan. Gemok ni ada 3 kaki je. Rasanya pernah dah cerita pasal dia kat sini dulu.

Lagi satu dia ni garang. Betina tapi dah di 'kasi'. Hormon haywire agaknya hahaha. So budak-budak ni memang takut la dengan Gemok ni. Kdg dia niat nak bermain tapi mcm hover sangat cakar nya. Mau tak takut bebudak ni. Aku pn kadang lalu sebelah Gemok ni seriau je rasa kaki takot dia paut ingat nak main-main. Badan dah ler sasa gila. Biasa kucen yg dah di 'kasi' memang sado badannya even betina.

Tu Naurah & Nazif dedua tengah ralit perati ke Gemok landing utk tido. Naurah protective gila bila tengok Nazif tuju ke Gemok. Kdg sampai nak nangis-nangis soh aku amek adiknya. Dia nak amek adik takot pulak ekekeke. Comel je kdg tgk tu. Kalau aku paksa kdg Naurah pergi jugak selamatkan adiknya dari di cakar Gemok.

Nazif pun dah tak berani sangat dekat ngn Gemok ni. Bagus lah. Bulu kucing pun bukan elok sangat utk  budak-budak ni kan. Biar takut tapi jangan di ajar pukul kucing pulak. Habi pun tak pegang kucing jugak. Tapi hati baik je bagi kucen makan. Aku dah tua gini takde dah nak main kucen sangat. Puas dah main masa muda remaja dulu siap bawak tido lagi =P

Lately ada lg kucen-kucen lain datang nk curi makanan Gemok. Sokmo la bergaduh pasal Gemok ni kucing kawasan katanyer. Garang ya rabbi. Kdg kitorang bagi jgk kucen lain makan psl kesian especially kucen 3 beradik yg pakcik jiran dekat situ tinggalkan lepas pindah taman lain. Sambil perati sama if Gemok datang nak buat kacau. Samseng betul si Gemok ni taw!











Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…