Skip to main content

Mengajar Anak

Entry semalam kemain lagi happy kunun dah loose weight. Pagi tadi aku sarung blouse tengok ketat kat bonbon. Tak jadi pakai & rasa down. Maybe betul habi kata tak loose weight pun. Oh mengggggggg. Pfrttt. Kat badan terasa longgar. Inches berkurangan kot. Tapi itulah..bab bon besar serah je kat aku. Menyampah pulak kite hehehe =P

Tahun lepas tak ramai geng seangkatan yang dah hantar anak ke kindy. Time aku excited, orang lain biasa je. Tahun ini, aku dah tak excited pasal Naurah still ke kindy yg sama. Cuma teruja juga setiap malam dia dah ada bawa balik homework & aku pun boleh la take part mengajar dia.

Seperti yang aku jangkakan, aku bukanlah seorang pengajar yang sabar. Bila dah ulang 5/6x and masih nampak clueless, mulalah aku naik suara. Ini macam kalu boleh naik darah tinggi sekali nampaknya hahaha. Aku faham budak tak boleh fokus belajar dalam tempoh waktu yang terlalu lama tapi itulah....kalau dia cepat tangkap, aku pun boleh lah tamatkan ulangkaji. Masalahnya dia lambat sangat pikap. Takkan aku nak stop selagi dia belum betul-betul paham? Itu pun aku dah bagi dia rehat minum air lah bagai. Alasan dia bila dah rasa bosan.

Allahu...canelah ticer awak boleh sabar ye Naurah? Semalam masa pikap dia kat kindy sempat la tanya ticer hows Naurah doing in her class. Ticer kata OK je. Takde masalah apa pun. Belajar pun boleh je faham cepat. Then kenapa aku ajor dia tak macam tu? T__T

Agaknya expectation aku terlalu tinggi utk Naurah kot. Tu yg rasa mcm tak boleh terima bila dia tak fokus gitu. Ada lah tempat yg dia lemah & ada yang dia OK. Yg lemah tu lah buat darah mendidih hahaha.

Aku harap makin lama aku makin sabar lah mengajar Naurah ni. Kena gugel tips guane nak ajar anak supaya cepat faham & kuat ingatan. Macam nak kena beli Qaseh Junior je ni huhuhu =P


Oh menggggg hahaha




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…