Skip to main content

Terpaksa Jugak Kabo

Tak tenteram rasa hati selagi tak cerita kat sini. Sejak 2 menjak ni dah ada beberapa orang yang tegur aku dah loose weight. Ekekekke. Yahooo!! Nampaknya keputusan yang diambil utk ubah my eating lifestyle sudah menampakkan hasilnya. Happy mak noks =D

Pertamanya sebab tak rasa terseksa. I eat what I want to eat. Tak pernah pun aku tolak bila makanan dah depan mata. Kan ke best tu? And at the same time berat pun turun secara perlahan-lahan. Yes. It takes time. Kalau tak sabar, cepatlah give up.

Tapi utk aku, berbalik kepada niat sebenar nak turunkan berat adalah utk tujuan kesihatan. Tak ada erti kata give up di situ sebab buat semua ni tak rasa terpaksa pun. By 30's kemain lagi penyakit menjengah. Semuanya sebab tabiat pemakanan yang tak sihat. Atas rasa insaf, aku cubalah buat yang terdaya. Sama je kaedah yang aku dah kongsikan sebelum ni.

Semuanya aku buat kat office. Bawa bekal big breakfast. Skip lunch. 3 liter air masak. Kurangkan pengambilan air manis. Dinner like mad before 8pm haha. Itu saja. Tak ada eksesais lansung. 5 hari seminggu.

Tak ada target lansung nak turun berat berapa berapa. Bila ada orang tegur, aku dah cukup happy even habi masih lagi in denial wife dia ni dah loose some weight. Ciskek betul lah. Malas nak ingat. Hmmphhh!

Skrg dah nak masuk bulan ke 3 aku buat rutin ni. Alhamdulillah. Tq Allah for giving me this idea. Tak larat dah nak hadap berat yang makin menaik. Ini kali kita kasi turun pulak even secara perlahan lahan. I am desperate to feel all healthy again.

Salah 1 penguat semangat utk jadi lebih sihat.





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…