Skip to main content

Terima Kasih

Setakat ni aku tak war-warkan sangat pasal pregnancy ni sebab masih terlalu awal. Family members yang tahu cuma Kak Ya & Mak Abah. Group wassap. 4 orang colleagues yang rapat kat office. Then cerita kat sini jelah. Blog ni pun aku dah private kan. Readers by invitation je. Lagi selamat macam tu sebab aku pun tak minat dah ada orang yang aku tak berkenan nak judge aku dari penulisan kat sini. Tak ada ramai pembaca pun tak apa sebab takde kena mengena pun dengan sebab aku menulis kat sini.

Am planning to go to clinic for official confirmation on my pregnancy after we come back from Johor early next month. Aim for check up nak buat on Saturday je pasal annual leave dah tak banyak mana. Akhir bulan depan dah nak ke Krabi pulak. Kena apply 2 hari cuti lagi. Raya lagi. Emergency pun kena beringat jugak. Selagi boleh jimat cuti, aku try jimat.

Mood shopping online pun dah kelaot skrg ni. Baguslah boleh simpan duit. Alahan pregnancy, setakat ni aku rasa yang paling OK berbanding 2 pregnancy yg lepas. Atau belum peak time lagi? Haha. Aku bersangka baik jelah. Allah maha pengasih & penyayang, takkan pernah aku putus asa dengan rahmatNya.

Dapat rasa baju kerja dah loose skek. Maybe pasal selera makan tu kureng. Makan tapi kuantiti yang sikit. Setakat ni cuma muntah kuning, buih, air masam & kahak. Belum ada lagi kejadian muntah apa yg dimakan dengan banyak. Sikit tu adalah tapi tak horror sangat. Perut mudah masuk angin. Kena sentiasa ada roti utk makan bila terasa lapar. Makan sikit tapi kerap.

Naik kereta agak mabuk la. Pening. Dah la jalan Jenderam tu mcm ular kena palu. Nak lalu jalan depan tak sanggup nak hadap jem lah pulak. Bertabah jelah takde pilihan.

Agaknya berkat doa kawan-kawan jugak. Alahan kurang kali ni. Terima kasih semua.





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…