Skip to main content

10 weeks

I'm on my 10 weeks of my third pregnancy and at the moment masih tak boleh minum air masak. Seksanya. Urine sokmo kaler kuning pekat. Nampak sangat tak healthy. Selera makan masih merudum dengan hebatnya. Perut lapar tapi selera takde, aptb. Lemak badan banyak dah mencair kecuali lemak tebal kat perut. Nyampah je tengok baru bape bulan pregy dah besor gitu. Bkn sebab besar baby, tapi besar tebal lemak.

Even personally aku suka tengok perut aku besar. Cute je haha. Org tgk x cute, aku rasa cute sukeati aku lah kan. Ohh tapi bab tak selera makan tu tersangatlah seksanya. Takat ni yg lalu cuma burger daging double & megi mee. Sangat tak healthy tapi ape boleh buat? Nasi & segala jenis lauk pauk is a big no at the moment. Bau pun dah loya tekak.

Tak boleh nak teka lagi gender baby pasal bercampur aduk simptom yg ada skrg ni. Ade yg mcm masa Naurah & ada yg mcm masa Nazif. Mak is kompius. Yang penting baby dalam sana sihat walafiat & sempurna sifatnya day by day. Amin.

Even baby ni bukan baby yang memang dirancang kehadirannya, by the time aku dapat hint yang I might be pregnant, alhamdulillah takde rasa sikit pun taknak dengan baby ni. Redha seredha redhanya. I'm just happy. Gusar tu lebih kepada bab mabuk & kerja and so on gitu jelah. 

Sebab plan Allah utk aku & habi pastinya yg terbaik. Sebaik mana pun kami rasa plan kami sebelum ni, bila je plan Allah tu terjadi, kami redha. Look at the positive sight. Maybe its the right time for us. Allah lagi tahu tentang tahap kesihatan aku, kedudukan kewangan kami and so on. Anak ni rezeki yang terhebat dr Allah pd manusia. Untuk tak mensyukurinya adalah sangat kejam bagi aku. Tak kiralah apa pun situasi kita. InsyaAllah.

Ahh tak sabarnya nak bersalin. Jeles sangat pd wanita yang enjoy their pregnancy. Aku tak ada rezeki dalam bab tu. So aku doa Allah permudahkan pula bab bersalin sok. InsyaAllah amin.





 



Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…