Skip to main content

Diet Oh Diet

Lately asyik pakai baju kurung yang ditempah back at April kat kampung. Tak sangka dah 5bln setengah preggy masih boleh dipakai. Nampak sangat gemok tak hengat sebelum pregy lagi. Getah kat pinggang ni at the moment masih selesa lagilah dipakai diatas perut membonjol tu. Tak terlalu ketat sangat lagi. Sampai ke hari ni masih tak beli 1 pun lagi maternity wear. Semuanya pakai baju sedia ada je yang sememangnya besar & longgar. Kelebihan tak pakai baju ketat metat. Hehe.

Last follow up dengan gynae, berat turun 2kg sejak start control makan utk diabetis. Erghh punyala rasa terseksa, tapi sikit aje turun beratnya. Kecewa mak taw. Haha. Maybe pemakanan rendang, nasi impit & nasi arab memberi impak yang besar masa Syawal ritu. Ingat senang ke nak control makan masa raya? Sangat susah okay. Bab tak minum air manis tu aku masih dapat istiqomah lagi. Tapi bab mencuit mencicipi makanan tu memang payah gila. So jgn nak komplen byk sgt la. Sindiri tau maaa....

Now pun tak berapa nak strict sangat control makan. Kalau teringin, mmg makan je tapi dalam kuantiti yang sikit. Macam amek berkat je gitu. Atau orang kata lepas ngidam lebih sesuai kot. Rambutan makanlah sebiji dua. Durian makanlah seulas dua. Gitu ajelah. Harap tak bagi impact yang negatif sangatlah pd kandungan gula dalam darah aku ni. Dah sebulan jugaklah aku buat diet diabetis ni. Sejak last buat BSP, mmg tak pernah repeat test lagi pun. Next week baru doc schedule suruh buat balik.

Sebab malas pergi ke klinik ulang alik sampai malam, aku beli la alat Glucometer tu untuk buat sendiri test pada diri ini. Nurse kat Annur dah bagi kertas utk isi result & cara nak buat test tu. So bila dah ada alat ni, tak payah nak apply cuti buat kat klinik or ambil mc. Sambil kerja pun boleh buat sendiri aje. Lebih memudahkan la pada aku. Cuti & mc pun dah banyak sangat digunakan. Perjalanan pulak masih panjang. Kena pandai jimat sikit ah.

Nervous sangat sebenarnya gula dalam badan ni dah turun ke masih sama ntah. Sama-samalah tunggu result BSP next week tu. Harap sangat ada penurunan & tak perlu sampai kena cucuk insulin. Nehiiiii.......



Lagi gambar masa Staff Meeting Q2 & Jamuan Raya. Ape nak buat, ini ajelah gambar paling latest yg ada. Letak pic lama kang korang komplen pulak =P




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…