Diet Oh Diet

Lately asyik pakai baju kurung yang ditempah back at April kat kampung. Tak sangka dah 5bln setengah preggy masih boleh dipakai. Nampak sangat gemok tak hengat sebelum pregy lagi. Getah kat pinggang ni at the moment masih selesa lagilah dipakai diatas perut membonjol tu. Tak terlalu ketat sangat lagi. Sampai ke hari ni masih tak beli 1 pun lagi maternity wear. Semuanya pakai baju sedia ada je yang sememangnya besar & longgar. Kelebihan tak pakai baju ketat metat. Hehe.

Last follow up dengan gynae, berat turun 2kg sejak start control makan utk diabetis. Erghh punyala rasa terseksa, tapi sikit aje turun beratnya. Kecewa mak taw. Haha. Maybe pemakanan rendang, nasi impit & nasi arab memberi impak yang besar masa Syawal ritu. Ingat senang ke nak control makan masa raya? Sangat susah okay. Bab tak minum air manis tu aku masih dapat istiqomah lagi. Tapi bab mencuit mencicipi makanan tu memang payah gila. So jgn nak komplen byk sgt la. Sindiri tau maaa....

Now pun tak berapa nak strict sangat control makan. Kalau teringin, mmg makan je tapi dalam kuantiti yang sikit. Macam amek berkat je gitu. Atau orang kata lepas ngidam lebih sesuai kot. Rambutan makanlah sebiji dua. Durian makanlah seulas dua. Gitu ajelah. Harap tak bagi impact yang negatif sangatlah pd kandungan gula dalam darah aku ni. Dah sebulan jugaklah aku buat diet diabetis ni. Sejak last buat BSP, mmg tak pernah repeat test lagi pun. Next week baru doc schedule suruh buat balik.

Sebab malas pergi ke klinik ulang alik sampai malam, aku beli la alat Glucometer tu untuk buat sendiri test pada diri ini. Nurse kat Annur dah bagi kertas utk isi result & cara nak buat test tu. So bila dah ada alat ni, tak payah nak apply cuti buat kat klinik or ambil mc. Sambil kerja pun boleh buat sendiri aje. Lebih memudahkan la pada aku. Cuti & mc pun dah banyak sangat digunakan. Perjalanan pulak masih panjang. Kena pandai jimat sikit ah.

Nervous sangat sebenarnya gula dalam badan ni dah turun ke masih sama ntah. Sama-samalah tunggu result BSP next week tu. Harap sangat ada penurunan & tak perlu sampai kena cucuk insulin. Nehiiiii.......



Lagi gambar masa Staff Meeting Q2 & Jamuan Raya. Ape nak buat, ini ajelah gambar paling latest yg ada. Letak pic lama kang korang komplen pulak =P




Popular Posts