Tentang Mak

OK, lets talk about my recent weekend. Nothing special though. On Saturday after Zohor we went to Hospital Ampang to visit my mom. She's being warded for about 2 weeks already. A week at Damai Services Hospital & now at Hospital Ampang due to her infected palm. Biasalah orang ade sakit kencing manis ni bila luka memang susah nak baik kan? Bila dah infected, bernanah, kenalah rawat sampai luka tak berulang semula.

Being warga emas biasalah, bab duduk hospital memang selalunya tak digemari. Dok terfikir ayam, ikan, pokok kat kampung sokmo. But this time kami anak beranak bertegas dengan Mak. Tak boleh ikot flow dia lagi. Sila duduk hospital sampai doktor kata OK dah boleh release. My mom tertusuk pisau kat palm dia tu dah lama. Dia diam je rahsiakan drp Abah & anak-anak sebab ambil ringan luka tu. Bajet takde pape boleh baik macam tu je.

Kalau orang takde diabetis memang lah luka tu ringan. Tapi kes dia ni lain. Supposedly bila luka je, kena cepat rawat supaya tak melarat. Ini sampai dah tahap bengkak sebelah tangan, barulah nak bersuara. Macam mana? Then bising bila kena duduk lama kat wad. We really hoped after this Mak tak ambil ringan lagi tentang kesihatannya. Moga dia SERIK.  Jaga makan & bila sakit cepat inform pada Abah or anak-anak so we can take immediate action.

Abah pun ada sakit. Tapi Abah memang totally opposite dengan Mak. Dia jaga makan. Dia makan ubat on time. Dia amalkan gaya hidup aktif kesana kesini. Sebab tu even dia dah pernah buat bypass surgery, kesihatan dia lebih OK drp Mak. Nampak sihat & cergas.

Semalam kami melawat Mak lagi. My in law pun datang sama. Dia nampak lebih segar. My brother said her palm looks better. Doctor pun happy and hopefully by this week dia dah boleh discharged. Lepas keluar, Mak & Abah akan duduk dengan my brother at AU2 for the time being. Senang nak pantau pemakanan dia sampai rasa dia dah boleh manage dengan rutin hidup yang baru.

Ya Allah, kurniakanlah kesihatan kepada kedua orang tuaku. Amin.

Get well soon Mak.




Popular Posts