Skip to main content

Tentang Mak

OK, lets talk about my recent weekend. Nothing special though. On Saturday after Zohor we went to Hospital Ampang to visit my mom. She's being warded for about 2 weeks already. A week at Damai Services Hospital & now at Hospital Ampang due to her infected palm. Biasalah orang ade sakit kencing manis ni bila luka memang susah nak baik kan? Bila dah infected, bernanah, kenalah rawat sampai luka tak berulang semula.

Being warga emas biasalah, bab duduk hospital memang selalunya tak digemari. Dok terfikir ayam, ikan, pokok kat kampung sokmo. But this time kami anak beranak bertegas dengan Mak. Tak boleh ikot flow dia lagi. Sila duduk hospital sampai doktor kata OK dah boleh release. My mom tertusuk pisau kat palm dia tu dah lama. Dia diam je rahsiakan drp Abah & anak-anak sebab ambil ringan luka tu. Bajet takde pape boleh baik macam tu je.

Kalau orang takde diabetis memang lah luka tu ringan. Tapi kes dia ni lain. Supposedly bila luka je, kena cepat rawat supaya tak melarat. Ini sampai dah tahap bengkak sebelah tangan, barulah nak bersuara. Macam mana? Then bising bila kena duduk lama kat wad. We really hoped after this Mak tak ambil ringan lagi tentang kesihatannya. Moga dia SERIK.  Jaga makan & bila sakit cepat inform pada Abah or anak-anak so we can take immediate action.

Abah pun ada sakit. Tapi Abah memang totally opposite dengan Mak. Dia jaga makan. Dia makan ubat on time. Dia amalkan gaya hidup aktif kesana kesini. Sebab tu even dia dah pernah buat bypass surgery, kesihatan dia lebih OK drp Mak. Nampak sihat & cergas.

Semalam kami melawat Mak lagi. My in law pun datang sama. Dia nampak lebih segar. My brother said her palm looks better. Doctor pun happy and hopefully by this week dia dah boleh discharged. Lepas keluar, Mak & Abah akan duduk dengan my brother at AU2 for the time being. Senang nak pantau pemakanan dia sampai rasa dia dah boleh manage dengan rutin hidup yang baru.

Ya Allah, kurniakanlah kesihatan kepada kedua orang tuaku. Amin.

Get well soon Mak.




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…