Skip to main content

Tentang Mak

OK, lets talk about my recent weekend. Nothing special though. On Saturday after Zohor we went to Hospital Ampang to visit my mom. She's being warded for about 2 weeks already. A week at Damai Services Hospital & now at Hospital Ampang due to her infected palm. Biasalah orang ade sakit kencing manis ni bila luka memang susah nak baik kan? Bila dah infected, bernanah, kenalah rawat sampai luka tak berulang semula.

Being warga emas biasalah, bab duduk hospital memang selalunya tak digemari. Dok terfikir ayam, ikan, pokok kat kampung sokmo. But this time kami anak beranak bertegas dengan Mak. Tak boleh ikot flow dia lagi. Sila duduk hospital sampai doktor kata OK dah boleh release. My mom tertusuk pisau kat palm dia tu dah lama. Dia diam je rahsiakan drp Abah & anak-anak sebab ambil ringan luka tu. Bajet takde pape boleh baik macam tu je.

Kalau orang takde diabetis memang lah luka tu ringan. Tapi kes dia ni lain. Supposedly bila luka je, kena cepat rawat supaya tak melarat. Ini sampai dah tahap bengkak sebelah tangan, barulah nak bersuara. Macam mana? Then bising bila kena duduk lama kat wad. We really hoped after this Mak tak ambil ringan lagi tentang kesihatannya. Moga dia SERIK.  Jaga makan & bila sakit cepat inform pada Abah or anak-anak so we can take immediate action.

Abah pun ada sakit. Tapi Abah memang totally opposite dengan Mak. Dia jaga makan. Dia makan ubat on time. Dia amalkan gaya hidup aktif kesana kesini. Sebab tu even dia dah pernah buat bypass surgery, kesihatan dia lebih OK drp Mak. Nampak sihat & cergas.

Semalam kami melawat Mak lagi. My in law pun datang sama. Dia nampak lebih segar. My brother said her palm looks better. Doctor pun happy and hopefully by this week dia dah boleh discharged. Lepas keluar, Mak & Abah akan duduk dengan my brother at AU2 for the time being. Senang nak pantau pemakanan dia sampai rasa dia dah boleh manage dengan rutin hidup yang baru.

Ya Allah, kurniakanlah kesihatan kepada kedua orang tuaku. Amin.

Get well soon Mak.




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…