Skip to main content

Bestnya Cuti

Berkoje dah kite hari ini. Heaven sangat dapat cuti semalam. Budak-budak pun happy dapat spend time dengan ibu ayah. Pagi-pagi dah bangun buat breakfast merangkap lunch Spagethi Bolognese. As usual budak-budak makan memang bertambah. Seronok tengok. Boleh kata menu wajib setiap bulan.

Pagi tu melepak-lepak jelah kami. Sambil tengok TV, sambil lipat baju. Nak dekat Zohor kami bersiap & after solat ke wedding di KL lah kite. Sampai dekat pukul 3 petang. Majlis tamat pukul 4 petang. Haha. Biasalah dah late comers ni foods dah tak berapa meriah. Belasah ajelah apa yang ada. After mingled around, kami pun chow sin & singgah D' Pulze Shopping Mall kt Cyberjaya ni bawak budak melepak kat Molly Fantasy. Tak main kat dalam pun psl aku tengok alahai keciknya tempat. Sedih je haha.

So budak-budak main sekitar tempat games yg macam-macam tu je. Lepas aku & habi solat Asar, kami balik. 1 jam je kat sana. Takde apa yang menarik sangat lah situ. Tempat makan banyak lah. Kami bukan nak makan pun. Dinner ulang balik spagethi. Settled. Thats how we spend our day yesterday. Biasa je.




Gambar kat atas ni snap dalam Klinik Pakar Kanak-Kanak Nilai. Selesa sangat. Sesuai la dengan statusnya tu. Tak boring kalau tunggu lama pun pasal budak-budak kemain happy main kat playground kecik tu. So kami berjumpa dengan Dr. Anwar namanya. Tegas suaranya. Macam tak friendly sangat tapi bila dengan budak-budak OK je dia pandai tanya itu ini ambil hati. Detailed jugaklah dia check Nazif. Tanya kami pelbagai soalan pasal Nazif. Then baru dia bagi penerangan sekian-sekian. Kalau anda bukan parents yang concerns tentang keadaan anak-anak, mesti terkulat-kulat nak jawab pertanyaan dia. Hehe.

Nazif bagi kerjasama yang sgt memuaskan kali ni. Selalunya macam-macam hal. Budak jarang jumpa doctor memang mcm tu kot. Takut sangat bila doctor nak check itu ini. But this time around amazingly dia behave & ikut semua arahan doctor. Terkesima kejap aku. Aura doctor kena dengan dia gaknye. Hehe. Kemain doc pun puji-puji dia good boy. First time kot. Haha.

Alhamdulillah lungs clear. No need for neb. Doc kata viral pakej lah. Fever, flu & cough. Since dah lebih 5 hari, dapatlah antibiotic. Doc kata utk kurangkan flame dia tu. Berat Nazif turun jadi 10.1kg je. Alahaiii..ringannya awak nak. Mane tak turun kalau asyik makan, nyusu muntah. Today he looks much more better. Semalam pun dah takde kes muntah. Syukur.

Sempat tanya ttg HSP Naurah. Doktor kanak-kanak yang bagus mesti tahu punya tentang HSP ni. Kalau dia tak tahu, means dia bukan doctor yang bagus. Hehe. Senang je nak tahu. OK la dapat advice drp dia sekian-sekian. Thanks doc.

Total fee : RM81. 3 ubat. Well, rate klinik pakar standard lah macam tu. Ubat-ubat dia pun aku dah kenal. Jenis yang elok punya. Ubat mahal. Since claim medical dah yillek, pejam mata jelah bayar demi kesihatan anak-anak. GWS kids!






Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…