Bayi Kulit Merah

Seingat aku masa Nazif baby dulu kulitnya memang nampak agak gelap & kemerahan. Masetu ingatkan kulit dia jd gitu sbb 2 kali warded duduk bawah lampu biru kes prolonged jondis bcoz of my breast milk. So macam wat lek wat pis jela. Yakin je makin dia grow up, kulitnya akan semakin cerah just like his mom. Ehhem hemm :P

Habi pun bukanlah gelap sgt kulitnya. Kulit melayu sawo matang lah. Padahal tgk pic dia masa kecik cerah je haa. Tetibe dh beso jd kulit melayu biasa jugak haha. Bil yg 2nd kulit cerah pulok. Pdhal pil dedua kulit sawo matang je. Xtau ikot baka sape lak yg tu kihkih.

Dan tekaan aku ttg kulit Nazif mmg tepat. Now kulit dia mmg lagi cerah drp Naurah. Persoalannya skrg adakah kulit Nadim akan spt abangnya? Yaa soklan cepumas disitu. At the moment yes, Nadim mmg gelap kemerahan just like his brother. Dah la suka sgt mengeliat sampai merah pekat mukanya.

Since Nadim jgk breast milk jondis just like Nazif (both born with O+ve blood group), terserlah la kuningnya kat area muka bila dia berkerut especially kt bahagian sekitar mulut & kening. Cuma syukurlah jondis Nadim tak sekritikal Nazif. Maybe pasal hati Nadim lebih kuat & matang sbb born on 38th weeks while Nazif on 36th weeks near to 37 by 2 days short.

Biasalah bila parents salah sorang or both berkulit cerah, people suka nak tengok baby ikot kulit siapa. Warna kulit yg lebih diminati iaitu cerah ataupun yg x diminati iaitu gelap. Tapi bagi seorang ibu x kiralah gane pn kulit anaknya tu tetaplah disayang sepenuh hati. Tetap comel dipandangan matanya.

Maha suci Allah yg menjadikan pandangan ibu bapa terhadap anaknya sentiasa molek & comel belaka. Satu rahmat isnt it? Gasak la org nak kata apa psl rupa paras anaknya tu. Semua tu x penting pasal dimata kita mereka sudah cukup sempurna walau ada kekurangannya.

So we'll see jelah tentang kulit Nadim ni. Ikot mcm Nazif or mcm Naurah or lain drp keduanya. I love all my kids no matter what color their skins are. It doesnt matter much. Most of parents are thinking just like me. No worries :)

Popular Posts