Skip to main content

Bayi Kulit Merah

Seingat aku masa Nazif baby dulu kulitnya memang nampak agak gelap & kemerahan. Masetu ingatkan kulit dia jd gitu sbb 2 kali warded duduk bawah lampu biru kes prolonged jondis bcoz of my breast milk. So macam wat lek wat pis jela. Yakin je makin dia grow up, kulitnya akan semakin cerah just like his mom. Ehhem hemm :P

Habi pun bukanlah gelap sgt kulitnya. Kulit melayu sawo matang lah. Padahal tgk pic dia masa kecik cerah je haa. Tetibe dh beso jd kulit melayu biasa jugak haha. Bil yg 2nd kulit cerah pulok. Pdhal pil dedua kulit sawo matang je. Xtau ikot baka sape lak yg tu kihkih.

Dan tekaan aku ttg kulit Nazif mmg tepat. Now kulit dia mmg lagi cerah drp Naurah. Persoalannya skrg adakah kulit Nadim akan spt abangnya? Yaa soklan cepumas disitu. At the moment yes, Nadim mmg gelap kemerahan just like his brother. Dah la suka sgt mengeliat sampai merah pekat mukanya.

Since Nadim jgk breast milk jondis just like Nazif (both born with O+ve blood group), terserlah la kuningnya kat area muka bila dia berkerut especially kt bahagian sekitar mulut & kening. Cuma syukurlah jondis Nadim tak sekritikal Nazif. Maybe pasal hati Nadim lebih kuat & matang sbb born on 38th weeks while Nazif on 36th weeks near to 37 by 2 days short.

Biasalah bila parents salah sorang or both berkulit cerah, people suka nak tengok baby ikot kulit siapa. Warna kulit yg lebih diminati iaitu cerah ataupun yg x diminati iaitu gelap. Tapi bagi seorang ibu x kiralah gane pn kulit anaknya tu tetaplah disayang sepenuh hati. Tetap comel dipandangan matanya.

Maha suci Allah yg menjadikan pandangan ibu bapa terhadap anaknya sentiasa molek & comel belaka. Satu rahmat isnt it? Gasak la org nak kata apa psl rupa paras anaknya tu. Semua tu x penting pasal dimata kita mereka sudah cukup sempurna walau ada kekurangannya.

So we'll see jelah tentang kulit Nadim ni. Ikot mcm Nazif or mcm Naurah or lain drp keduanya. I love all my kids no matter what color their skins are. It doesnt matter much. Most of parents are thinking just like me. No worries :)

Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…