Tahun Yang Mencabar

Sepatutnya Jumaat ni genap 30 hari aku melahirkan Nadim & ade follow up kat Annur. Nadim pun kena cucuk sebulan. Semalam aku dpt call dr Annur kabo Doc F cancelled her clinic this Friday. So aku request follow up on Monday jelah. Nadim pun cucuk on that day je senang sekali harung. Habi pun dah apply cuti so that dia pun tak perlu berkejar nak masuk office lepas settle hal kami.

Selasa dia kerja sehari & on Rabu InsyaAllah kami akan bertolak balik ke Johor. Me & kids will stay there for about 2 weeks. Habi balik sini on weekend & next weekend pick up kami semula. Then duduk la rumah kami sendiri kat BBST for good sampai aku naik kerja semula on 18 Jan 2016. Thats the plan. Moga dipermudahkan. Allahumma amin.

Bulan 1 nanti Naurah dah start ke kindy & daycare mcm biasa. Nazif pun ke taska as usual. Tak daya rasanya aku nak handle mamat tu dengan Nadim. Boleh meroyan dibuatnya haha. Tadi owner kindy Naurah dah wassap registration fee 2016. Total habi kena bayar by end of this month is RM1,375. Annual fee RM955, monthly fee RM380 (kindy+daycare) & Iqra' RM35. Bab ni tggjwb habi utk settle. 

Aku settlekan taska Nazif RM50 for annual fee & monthly fee RM250. Anuual fee Nadim RM50, registration baby RM100 & monthly fee RM300, Yang Nadim ni habi jugak yang kena settlekan. Aku dah galas tggjwb bayar personal insurans Nadim RM110 per month.

Nak masuk tahun baru ni memang banyak pakai duit kan? Semuanya kalau ditambah memang cecah ribuan ringgit. Redha ajelah. Ini baru anak 3 & bukanlah duduk kat tengah bandar besar mcm KL tu. Inipun sudah mau pitam memikior mane nak cekau duitnya. InsyaAllah rezeki setiap anak tu pasti ada. Gaji bulan ni memang tak boleh nak joli mcm gaji bulan lepas. Sekali sekala kena berkorban bab shopping apa salahnya. Bertabah sajelah.

Gaji bulan 1 nanti InsyaAllah dah kembali normal mcm biasa. Cuma pertambahan komitmen utk Nadim ajelah bab taska fee & insurans tu, Gaji bulanan punya lebihan makin lama makin sikit. Dgn semua kos hidup kt Msia skrg ni yg makin menaik semuanya, rasa mcm nak tercekik leher dibuatnya. Apa boleh buat? Kita rakyat marhaen ni cakap banyak pun bukan orang kisah. Suka ke tak suka ke, tetap kena terima ajelah. Tapi ape nak takut? Allah kan ada. Mengadu & meminta ajelah kepada Dia. InsyaAllah masih boleh hidup bahagia sekeluarga, Allahumma amin.

Since aku & habi memang taknak lepaskan lagi masa yg ada untuk keluarga, maka kami memang takkan ada income tambahan secara tetap. Kadang kala je habi ada job luar, dapatlah berjoli sekejap bila dpt payment. Oleh itu, gaji tetap kami yg ada kena dibelanjakan dengan bijak. Anak dah 3 ni memang terasa skek 'bahangnya' hehe. Yakin boleh!!





Popular Posts