Skip to main content

Tahun Yang Mencabar

Sepatutnya Jumaat ni genap 30 hari aku melahirkan Nadim & ade follow up kat Annur. Nadim pun kena cucuk sebulan. Semalam aku dpt call dr Annur kabo Doc F cancelled her clinic this Friday. So aku request follow up on Monday jelah. Nadim pun cucuk on that day je senang sekali harung. Habi pun dah apply cuti so that dia pun tak perlu berkejar nak masuk office lepas settle hal kami.

Selasa dia kerja sehari & on Rabu InsyaAllah kami akan bertolak balik ke Johor. Me & kids will stay there for about 2 weeks. Habi balik sini on weekend & next weekend pick up kami semula. Then duduk la rumah kami sendiri kat BBST for good sampai aku naik kerja semula on 18 Jan 2016. Thats the plan. Moga dipermudahkan. Allahumma amin.

Bulan 1 nanti Naurah dah start ke kindy & daycare mcm biasa. Nazif pun ke taska as usual. Tak daya rasanya aku nak handle mamat tu dengan Nadim. Boleh meroyan dibuatnya haha. Tadi owner kindy Naurah dah wassap registration fee 2016. Total habi kena bayar by end of this month is RM1,375. Annual fee RM955, monthly fee RM380 (kindy+daycare) & Iqra' RM35. Bab ni tggjwb habi utk settle. 

Aku settlekan taska Nazif RM50 for annual fee & monthly fee RM250. Anuual fee Nadim RM50, registration baby RM100 & monthly fee RM300, Yang Nadim ni habi jugak yang kena settlekan. Aku dah galas tggjwb bayar personal insurans Nadim RM110 per month.

Nak masuk tahun baru ni memang banyak pakai duit kan? Semuanya kalau ditambah memang cecah ribuan ringgit. Redha ajelah. Ini baru anak 3 & bukanlah duduk kat tengah bandar besar mcm KL tu. Inipun sudah mau pitam memikior mane nak cekau duitnya. InsyaAllah rezeki setiap anak tu pasti ada. Gaji bulan ni memang tak boleh nak joli mcm gaji bulan lepas. Sekali sekala kena berkorban bab shopping apa salahnya. Bertabah sajelah.

Gaji bulan 1 nanti InsyaAllah dah kembali normal mcm biasa. Cuma pertambahan komitmen utk Nadim ajelah bab taska fee & insurans tu, Gaji bulanan punya lebihan makin lama makin sikit. Dgn semua kos hidup kt Msia skrg ni yg makin menaik semuanya, rasa mcm nak tercekik leher dibuatnya. Apa boleh buat? Kita rakyat marhaen ni cakap banyak pun bukan orang kisah. Suka ke tak suka ke, tetap kena terima ajelah. Tapi ape nak takut? Allah kan ada. Mengadu & meminta ajelah kepada Dia. InsyaAllah masih boleh hidup bahagia sekeluarga, Allahumma amin.

Since aku & habi memang taknak lepaskan lagi masa yg ada untuk keluarga, maka kami memang takkan ada income tambahan secara tetap. Kadang kala je habi ada job luar, dapatlah berjoli sekejap bila dpt payment. Oleh itu, gaji tetap kami yg ada kena dibelanjakan dengan bijak. Anak dah 3 ni memang terasa skek 'bahangnya' hehe. Yakin boleh!!





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…