Skip to main content

Karenah Naurah & Nazif

Haih...dah mula dah aku asyik fikir nak berhenti kerja. Biasalah dalam setahun tu 2/3 kali mesti berkobar rasa nak berhenti makan gaji. Semuanya sebab nak spend more time with anak-anak. Rasa macam apalah maknanya hidup tak dapat membesarkan anak-anak didepan mata sendiri for almost 24 hours. Gittew. Walaupun aku ni bukanlah mak yang penyayang mana, tapi deep in my heart ni ada taman rama-rama OK hahaha. Jenis sayang sangat tapi tak reti nak tunjuk.

Dgn Naurah skrg asyik la bergaduh itu ini. Itu budak sudah banyak pandai melawan cakap ibunya ni. Maklom la dah 6 tahun kan. Geram betul aku kalau malam-malam disuruh buat homework kindy kemain lagi liat. Baru bukak buku Iqra' air mata dah sebaldi. Belum aku start menyinga lagi tu kehkehh. Kalau tengok youtube tutorial make up bukan main lagi ko ralit kan? Soh bukak buku terus muka macam cencurut tersepit.

Pagi-pagi pulak kalau disuruh bangun tidur & mandi kemain terhegeh-hegeh. Aku siap mandi, solat, pam susu  bagai pun belum tentu dia dah gerak. Bikin amarah je pagi-pagi. Belum lagi bab melangut dalam bilik air pulak. Ya Allah, berikanlah aku kesabaran para Nabi dalam mendidik anak-anak. Kalau boleh aku pun malas nak jerit pekik kat anak2. Tapi selalunya bila kena jerit barulah nak bergeraknya. Guane???

Semuanya macam roda. Dulu masa kecik-kecik mak yg kena sabar dengan aku peel ntah hape2. Now turn aku pulak hadap anak-anak serupa mcm aku masa kecik dulu. Kehkeh.

Belum aku cerita pasal Nazif lagi. Yang no.2 ni lagi la mencabar kesabaran. Aku punya marah tu sampai kena la sedas dua betis budak tu dgn tamparan tgn aku ni. Lagi ditegah, lagi dibuat. Penyakat no.1 itu budak. Dah la asyik nak ikut kepala dia aje. Semua benda nak buat sendiri tapi tak reti or salah. Anak no.2 ni memang lain drp yg lain. Kalau kita keras dgn dia, dia lagi keras. Kena main psikologi skek. Tu pon kdg menjadi kdg tidak.

Yang no.3 sok tak taulah gane lak gaye personaliti dia. Kite tunggu jelah yer....

Anak kecik2 lagi ginilah kan kite. Dah besor sok lain pulak masalahnya. Aku harap deme semua sok asal baik akhlak budi pekerti, taat perintah agama, cukup baik dah. Takdelah nak harap deme jd doktor ke engineer ke baru nak rasa happy. Kerja apa tak kisah asal halal & tak menyusahkan hidup orang lain. Boleh berdiri atas tapak kaki sendiri. InsyaAllah kalau agama molek, yg lain akan menyusul molek sama.






Yang pelik tu kan, habi boleh lagi cool dengan peel budak-budak ni. Adela nampak tegas skek dia sejak budak-budak dah besar & makin menakal ni. Tapi takdelah segarang aku lagi hehehe. Canelah habi boleh sabar eyh? Aku kena lebih sabar nampaknya ni. Mana boleh kalah dengan habi =P



Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…