Skip to main content

Cara Mudah Handle EBM


Dalam banyak2 instruction pasal penyimpanan EBM, aku paling berkenan yg dari Autumnz brand punya ni. Rasa mudah sangat difahami. So nak tepek sini buat rujukan & manelah tau kot ade mommies lain pun rasa mudah dengan penerangan yg ni. Moga Allah kuatkan semangat untuk terus gigih mengepam & murahlah rezeki susu utk Nadim Zayydan etlis sampai 6 bulan usianya. Aminnnnnn....


Suka sangat bottles from Autumnz ni. Comel. Nak lengkapkan collection beli yg penutupnya pink/purple. Now ada yg orange & hijau. Pelik2 minat mak pengepam tegar ni hahaha. Jangan ditiru =P


Storage Instructions:
  • Store milk in single serving size to avoid wastage
  • Leave some room at the top of the bottle to allow for expansion when milk freezes
  • Screw on the cover
  • Label milk with the date and time it was expressed
  • Store milk in refrigerator and freezer
     
    Storage Location 
    Storage Temperature
    Storage Duration 
    Room Temperature
    25°C
    4 to 6 hours
    *Refrigerator
    0 to 3.9°C
    3 to 5 days
    *Freezer of a two-doorrefrigerator
    -18 °C
    3 to 4 months
    *Deep freezer
    -20°C
    6 months or longer
               * Keep milk in the back of the freezer / refrigerator away from the door
Feeding Instructions:
  • Use milk that has been in the refrigerator or freezer the longest first
  • If stored in a freezer: Thaw frozen milk in the refrigerator first or place bottle straight in a bowl of warm water
  • If stored in a refrigerator: Place the bottle in a bowl of warm water to prepare for feeding
  • Discard any leftover milk
  • Do not refreeze thawed milk
Care Instructions:
  • Wash all bottle parts in warm soapy water and rinse with hot water before first use
  • Wash with warm soapy water and rinse well after each use. Then immerse all cleansed bottles in hot water for 15 minutes and then air dry them
  • Replace bottle when it shows signs of wear and tear
  • Avoid direct contact with stove, high heat, flame and solvents
Warnings:
  • Never warm or thaw breastmilk in a microwave
  • Always test the temperature of milk before feeding baby

Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…