Skip to main content

Masa Itu Time

Sekejap je dah tengah bulan 2. Tak lama dah nak masuk bulan 3. Kang bulan 6 dah Ramadhan. Pastu dah masuk bulan 7 pulak Hari Raya. Saban tahun pun macam tulah kitarannya. So apa yg aku nak sampaikan sbnrnya ni? Kahkahh. Nak bagitau yang masa tu sangat pantas berlalu. Aku ni kalau fikir bab masa ni memang sokmo terfikir hari Kiamat dah dekat. Dekat sangat dah. Skrg pun dah diambang kemunculan Dajjal. Allahu...seramnya lahai guane lah kalau musuh manusia tu dah memunculkan dirinya sok. Apelah gaknya fitnah terbesar yang dia bawakkan pada kita.

Aku ni ritu masa cuti bersalin kemain lagi gigih menghafal Surah Al Kahfi. Dapat 5 ayat, naik kerja ni sampai sudah tak gerak2 dari situ. Cekadak betol la perangai sendiri ni. Haihh...kalau boleh salahkan orang lain, nak je aku salahkan Dajjal tu sendiri. Tapi ini bukan masalah Dajjal, ini masalah diri ko sendiri labu!! Ermm...

Itulah yg aku selalu keluhkan pasal bab Iman. Sangat payah nak konsisten & istiqomah. Kejap naik, kejap tak gerak, kejap menjunam. Macam itulah dia. Keluhkan juga pasal susahnya hidup kat dunia ni. Kenapalah aku ni dijadikan sebagai manusia. Kan best kalau jadi kucing ke lady bird ke tak perlu nak fikir pasal % EPF nak tolak 8 ke 11. Ape kena mengena tah. Hahahaha. Otak dah miong.

Esok 18hb bersamaan genap 6 tahun Naurah hidup di dunia ni. Tak masuk yang alam rahim yer hehe. Bukan Naurah sorang je yang genap umur, Nadim pun genap 3 bulan okayy. Alhamdulillah moga sihat & panjang umur keduanya. Terima kasih pada Allah sebab masih pinjamkan mereka pada kami suami isteri. Kami sangat bersyukur.

Naurah cuma request kek coklat nak bawak g kindy potong sama kawan2. Lega banyak anak tak pandai nak demand macam2 lagi. Harapnya mmg kek ajelah yg dia mintak setiap tahun dia bertambah umur. Memang kek je pun yg aku & habi ajor ke anak2 bila tiba cukup umur masing2. Cer kalau ajor tiap besday bagi hadiah sekali, mesti anak2 pun pandai mintak jugak saban tahun. Itulah org kata yg mencorakkn anak2 tu mak paknye jugak. So kalau ada peel anak2 tak semenggah tu silalah reflect balik diri kita dalam mendidik diorang. Adalah tu salah silapnya kat mane. Takpelah, manusia selalu belajar drp kesilapan pun. InsyaAllah its never too late to change it.

Nak cerita pasal holiday tahun 2016 sebenarnya tapi rasa belum time nak cerita kot. Walau rasa masa cepat berlalu, masih rasa lambat lagi holiday kami sekeluarga tu. Nanti nantilah aku cerita.





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…