Skip to main content

Nak Holiday Tapi Duit Takdo Haha

I need a holiday!!! OMG last family holiday kami adalah last year taw. Ceh macam lama sangat baru bulan 3 kot skrg hewhew. Ehh...bile last holiday aku? G mane? Krabi masa anniversary yang sampai sudah aku tak cerita kat sini (sbb pegi time mabuk pregy. pergi separuh hati hihi). Lepastu mcm aku jalan lagi ah yess...bln 10 macam tu ade JJCM Batu Pahat yang best sangat pasal makan makan & makan hahaha. Tengok badan larrr =P

So boleh kata lama dah ni aku tak g holiday. Almost for 6 months. Kesian budak2 pon ada macam boring kot tak berjalan mana. Nampak aeroplane pon dah start tanya bile kita nak naik lagi bu? Amboiii...mcm banyak naw duit ibu kamu yer anak2. Well, bulan 7 nanti InsyaAllah kami akan pergi holiday paling jauhhhhhhh sekali sekeluarga buat pertama kalinya. Lambat lagi bulan 7 so am thinking for a near & short trip before that. End of April InsyaAllah habi akan ke China for exhibition etc.

Ingat nak pergi holiday before dia pergi tulah. Tapi bila survey hotel bagai alamak rasa mahal pulak sbb plan nak pergi on weekends. Simpan cuti sebab holiday bulan 7 nanti kena simpan 12 days. Tinggal 10 days je boleh guna utk raya & EL etc. Maka kenalah bercuti dengan berhemah kan? Anak dah 3 ni tak boleh dah nak sempit2 ambil katil queen ser. Dah kena amek 2 queen at least. Apartment with 2 rooms of kos la lebih mahal harganya. Tetibe dah jadi kedekut pulak nak travel hewhew

Nak travel ni tak boleh fikir banyak. Kalau kita terlalu berkira pasal duitnya end up memang boleh jadi takkan pergi holiday la jawabnye. Rasa sayang duit & fikir kalau buat benda lain beli benda lain shopping benda lain blablabla. Hah memang tak holiday la kau sampai sudah hehehe. Kali ni aku pulak dah berfikiran sayang duit pasalnya ada a few things hal rumah yang aku naaakkk sangat settlekan tapi belum settle lagi sampai skrg. Kalau benda2 tu dah lepas maybe tak jadi se berkira skrg ni kot. Haihh...entahlah...anak 3 ni memang rasa duit ngalir kuor laju je dari akaun bank. Lagi teruk drp masa anak 2 huhu

Agaknye aku pun belum master lagi bab planning duit bila anak dah 3 ni. Haihh entahlah. Kena salahkan diri sendiri jugak lah kot bila fikir2 balik. Tak manage duit dengan betul. Masih lagi suka suki beli on9 barang yg x berapa penting. Pada org lain maybe x penting tapi bagi aku penting maa. Cth beli kufi art utk deco rumah. Tu pun salah 1 wish list sebab rumah tu dah lama sgt deco yg sama. Takde seri dah. Boring. Biasela bab gitu habi mane amek port. Aku jugaklah yg berhabis duitnya mencantikkan rumah.

Wish list lain adalah cat rumah, baju raya sedondon dgn Naurah (the boys beli ready made nak dekat raya nnti je murah skek miahaha), langsir baru (dah 4 tahun x tukar sobsobs) & sofa baru. Well sofa baru tu maybe boleh pospon lama sikit lah hehe. Tak tau nak campak mane sofa sedia ada. Sofa tu sponge dia dah kedalam memang tenggelam dah duduk. Pastu kat belakang tu ada koyak2 hasil kerja budak2 nilah kan. Maybe boleh jual murah2 org boleh buat utk letak kat homestay ke sebab OK je lagi takdelah sampai tahap wajib lupus pun.

So nak holiday ke tidak ni? Kena settle banyak benda dalam kepala satu per satu. Sabtu ni kena settlekan servis kereta JHT yg dah lama tersadai dek ekon dah tak function. Lama dah delay tu buatnya pasal busy plus ongkos tak berapa nak ade. Oh money, please come to me hewheww. Esok gaji so nekad nak lebih strict manage duit tu. Doakan aku berjaya HAHA.

Kawan gadoh hehe makin beso makin bnyk cekadak




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…