Nak Holiday Tapi Duit Takdo Haha

I need a holiday!!! OMG last family holiday kami adalah last year taw. Ceh macam lama sangat baru bulan 3 kot skrg hewhew. Ehh...bile last holiday aku? G mane? Krabi masa anniversary yang sampai sudah aku tak cerita kat sini (sbb pegi time mabuk pregy. pergi separuh hati hihi). Lepastu mcm aku jalan lagi ah yess...bln 10 macam tu ade JJCM Batu Pahat yang best sangat pasal makan makan & makan hahaha. Tengok badan larrr =P

So boleh kata lama dah ni aku tak g holiday. Almost for 6 months. Kesian budak2 pon ada macam boring kot tak berjalan mana. Nampak aeroplane pon dah start tanya bile kita nak naik lagi bu? Amboiii...mcm banyak naw duit ibu kamu yer anak2. Well, bulan 7 nanti InsyaAllah kami akan pergi holiday paling jauhhhhhhh sekali sekeluarga buat pertama kalinya. Lambat lagi bulan 7 so am thinking for a near & short trip before that. End of April InsyaAllah habi akan ke China for exhibition etc.

Ingat nak pergi holiday before dia pergi tulah. Tapi bila survey hotel bagai alamak rasa mahal pulak sbb plan nak pergi on weekends. Simpan cuti sebab holiday bulan 7 nanti kena simpan 12 days. Tinggal 10 days je boleh guna utk raya & EL etc. Maka kenalah bercuti dengan berhemah kan? Anak dah 3 ni tak boleh dah nak sempit2 ambil katil queen ser. Dah kena amek 2 queen at least. Apartment with 2 rooms of kos la lebih mahal harganya. Tetibe dah jadi kedekut pulak nak travel hewhew

Nak travel ni tak boleh fikir banyak. Kalau kita terlalu berkira pasal duitnya end up memang boleh jadi takkan pergi holiday la jawabnye. Rasa sayang duit & fikir kalau buat benda lain beli benda lain shopping benda lain blablabla. Hah memang tak holiday la kau sampai sudah hehehe. Kali ni aku pulak dah berfikiran sayang duit pasalnya ada a few things hal rumah yang aku naaakkk sangat settlekan tapi belum settle lagi sampai skrg. Kalau benda2 tu dah lepas maybe tak jadi se berkira skrg ni kot. Haihh...entahlah...anak 3 ni memang rasa duit ngalir kuor laju je dari akaun bank. Lagi teruk drp masa anak 2 huhu

Agaknye aku pun belum master lagi bab planning duit bila anak dah 3 ni. Haihh entahlah. Kena salahkan diri sendiri jugak lah kot bila fikir2 balik. Tak manage duit dengan betul. Masih lagi suka suki beli on9 barang yg x berapa penting. Pada org lain maybe x penting tapi bagi aku penting maa. Cth beli kufi art utk deco rumah. Tu pun salah 1 wish list sebab rumah tu dah lama sgt deco yg sama. Takde seri dah. Boring. Biasela bab gitu habi mane amek port. Aku jugaklah yg berhabis duitnya mencantikkan rumah.

Wish list lain adalah cat rumah, baju raya sedondon dgn Naurah (the boys beli ready made nak dekat raya nnti je murah skek miahaha), langsir baru (dah 4 tahun x tukar sobsobs) & sofa baru. Well sofa baru tu maybe boleh pospon lama sikit lah hehe. Tak tau nak campak mane sofa sedia ada. Sofa tu sponge dia dah kedalam memang tenggelam dah duduk. Pastu kat belakang tu ada koyak2 hasil kerja budak2 nilah kan. Maybe boleh jual murah2 org boleh buat utk letak kat homestay ke sebab OK je lagi takdelah sampai tahap wajib lupus pun.

So nak holiday ke tidak ni? Kena settle banyak benda dalam kepala satu per satu. Sabtu ni kena settlekan servis kereta JHT yg dah lama tersadai dek ekon dah tak function. Lama dah delay tu buatnya pasal busy plus ongkos tak berapa nak ade. Oh money, please come to me hewheww. Esok gaji so nekad nak lebih strict manage duit tu. Doakan aku berjaya HAHA.

Kawan gadoh hehe makin beso makin bnyk cekadak




Popular Posts