Skip to main content

Mencari Diri

Dah kurang passion lately menulis kat blog ni. Bersabarlah blog. Ini merupakan waktu2 gelap bagimu. Penulis ini banyak yang nak ditulis tapi mood tada mari hehe. Banyak yang nak di share tapi itulah dia hajat tak sampai. Bila mood datang, waktu kerja dah habis nak balik rumah pulak jumpa anak2. Macam2 alasan lah boleh bagi. Kesimpulannya, bersabar sajelah hehehe.

Lately otak ni tak berapa nak rasa damai. Ada keserabutan tapi tak terungkapkan. Ewah ayat hahaha. Siryes siryes ini bukan cobaan tapi betol2 ya. So aku pun tengah mengkaji diri sendiri, menyelami hati sendiri & do some thinking kat mana yang tak betulnya skrg ni. Iman tengah merudum. Maka ianya perlu disuburkan. Sdg berbuat & berusaha kearahnya tapi kali ni dugaan lebih hebat drp biasa. I don't know. 1 fasa yang baru sedang berlaku & I need a new strength to face it. Mohon bantuan Allah moga dipermudahkan. Tunjukkan jalan. Tolong aku Tuhan.

Allah, macam inilah hidup manusia kan. Tak pernah putus dari diuji dari segenap arah. Bukan mudah nak dapat Syurga Allah. Harganya sangat mahal. Jadi tak bolehlah putus asa & cepat mengaku kalah. Selagi hidup, kena usaha yang terbaik demi Syurga kat Akhirat nanti. 

Antara pkr yg aku paling takut ialah berlalunya masa dengan pantas & aku rasa takde apa-apa pencapaian yg boleh aku banggakan sebagai seorang muslimah. Risau kalau masa tu sia-sia je berlalu tanpa sebarang pengisian. Solat & membaca al Quran itu sudah menjadi 1 rutin hidup. Ianya perlukan pertambahan. Banyak yg kena fikir sebab kalau boleh taknak buat benda separuh jalan. Buat sampai berjaya. Terlalu banyak kekurangan diri.

Risau tak jadi isteri yg baik. Risau tak jadi ibu yang baik. Ah there is something missing somewhere but I don't know what. 

Kadang dapat peluk suami erat2 rasa lega tanpa diketahui sebabnya. I just need a hug. I need a motivation. Life was OK. Husband OK, Kids OK. But.....yup there are always BUT. But this time, I feel a bit LOST. I want to be found. K tak faham takpe, saje tulis utk diri sendiri haha.

OK lah itu saje. Balik rumah nak peluk suami & anak-anak kuat kuat. Tu je penguat semangat :)

In finding Allah.

My passion at the moment






I love you so much Nadim Zayydan.









Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…