Skip to main content

Naurah Berjaya Masuk SRAI Salak Tinggi

Tadi tanya habi OK tak Manggo Cheese Cake tu? Dia sengih sengih pulak. Grr menyampah dia ni jenis payah naw nak puji masakan or apa2 la yg air tangan bini ni buat. Berat mulut memuji tapi jenis tak banyak songeh sangat. Makan je takde perasaan. Apekah peel suamiku ini? HAHAHA. Setelah disoal siasat, ada dapat buat kesimpulan yg dia lagi suka desserts macam Sagu Gula Melaka tempoh hari pasal ianya berkuah. Bila makan sejuk2 tu rasa best tekak dia kata. Cheese cake kan nature dia kenyal gitu kan. Kering la pada dia takde kuah. OK. Cakap jelah nak desserts yg berkuah. Kan senang. Haihhh....

So lepas habis ciskek ni boleh la proceed buat Kastard Jagung or Bubur Som Som yang memang berkuah gula melaka tu. Demi tekak orang yg tersayang hehe. Anak-anak aku tak heran pun dessert ni semua. Memandang sepi aje. Baguslah, dapat aku ngn habi makan banyak wakaka =P

Oh yer harini ade good news. Naurah BERJAYA masuk Sekolah Rendah Agama Intergrasi utk tahun depan 2017. Segala puji hanya bagi Allah. Walau tak dapat study kaw-kaw dengan dia setiap malam ulangkaji paper exam SRAI tahun2 sebelumnya, tapi kalau dah rezeki awak, dapat la juga yer. Memang aku pun berdoalah pada Allah kalau sekolah tu yg terbaik utk Naurah, luluskanlah. Permudahkanlah. Kalau bukan yg terbaik utk dia, sekolah keb biasa pun tak apa.

Nak buat keputusan utk masa depan anak-anak bukan perkara yg mudah bagi aku. Sebab aku ni pun manusia biasa je. Apa yang aku sangka baik, tak semestinya betul yg terbaik utk dia. Sebab tu aku lebih senang utk biar Allah yang bagi keputusan. Negatif atau Positif bukan soalnya. Positif x semstinya bagus & Negatif tak semestinya tak bagus. Apa yg Allah dah takdirkan, aku cuba ambil dari sudut kebaikkannya. Bila dah lulus ni, aku anggap mmg inilah yg terbaik utk Naurah. InsyaAllah.

Cara aku, aku tak suka paksa anak-anak buat apa yg diorang tak suka or tak minat. Contoh home work Naurah kalau dia tak siap or dah penat buat, aku soh simpan je buku. Tak payah nak nangis nangis. Rimas mak dengar. Cuma biasalah budak2 asek la takot cikgu marah. Mak marah tak apa pulak huhu. Kdg cikgu ni over bagi budak homework macam tak ada hari esok. Masa amek report kad half year ritu aku kabo dah ke ticer pasal ni. Ticer ngaku salah sbb sbnrya ticer lain dah bagi hw tapi dia xtau so dia bagi lagi. Tu yg kdg hw melampau banyak sangat macam x logik akal aku tengok. Oklah etlis perkara dah resolved. Bincang baik2 msti ada penyelesaiannya. Tak perlu nak marah2 pun.

Tahniah juga utk 3 orang lagi kawan Naurah kat kindy yg juga berjaya masuk ke SRAI. Juga kepada 'Aish anak Mar yg berjaya masuk kat SRAI BBB. Alhamdulillah, moga anak2 kita semua jadi anak2 yg baik akhlaknya dengan pendedahan agama dari usia muda ni. Amin.

Tahniah kakak!!!



Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…