Skip to main content

New & Renew Passport.

Weekend minggu kedua Puasa kami ke Imigresen Kajang utk buat passport baru Nadim & renew for me & Naurah. Kebetulan Nazif taknak follow sebab sibukkan tengok youtube dengan Pak Ngah nya, So agak aman damai tenang lah kami ber-4 keluar. Nampak tak siapa selalunya yg buat onar kalau outing ni? HAHAHA. Tak payah tulis pun paham2 sendiri ajelah korang yer.

Kami sampai nak dekat pukul 10 pagi. Syukurlah masih ada nombor itupun dah hujung2. Maklomlah bukak setengah hari ajekan sampai pukul 1 tengahari. As usual kaum Cina mmg conquer habislah around 80% wajah deme saje. Selebihnya Melayu 15% & Indian. Melanguk la tunggu giliran kami pasal kaunter khas utk kanak2 & orang tua tak dibuka pd hari minggu. Weekdays iyer bukak. First time kami pergi hari Ahad mcm wow x sangkanya bukak 7 hari seminggu ehh. Gerak dari Semenyih dekat skek drp gerak drp BBST. Sabtu kami cancel pergi dr BBST pasal semuanya lemau nak bersiap.

Alhamdulillah semua berjalan lancar & now everyone can fly hehehe. Mudah skrg tak perlu nak isi pape borang pun macam dulu. Datang je bawak diri & dokumen yg diperlukan & boleh buat passport dah. Easy peasy kan? Cam Nadim & Naurah fees cuma RM100 for 5 years. Aku je RM200 orang dewasa khen. Sekali lagi habi payung bayaran. I love u sangat lah habi hehehe. Suami yang tak kedekut bila ada duit utk belanja anak bini. Kalau dia berkira tu maknanya poket tak tebal. Paham sangat dah ^__^

Untuk Raya ni saje duit habi habis almost 3k utk kami semua. Barang dia 2-3 je kot beli. Semua lebihkan utk anak bini. Aku tanyalah kenapa taknak beli lagi baju baru, dia kata nanti beli kat Amsterdam. Amboi...dah ada target lain rupanya.....sabor jelah...





Hari2 terakhir kerja sebelum cuti Raya. Lemauuuuuu....





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…