Skip to main content

Projek Cat Rumah

Dah lama sebenarnya aku bercita-cita nak cat dalam rumah tu. A few years back berjaya cat luar rumah kat car porch sane. Tapi utk dalam rumah banyak sangat kekangan & halangan. Sibuk sangat tak tau dengan apa sampai takde masa nak selit pergi kedai hardware yg 5 minit je pun dari rumah tu. Until masa habi pergi out station ke China akhir bulan 4 lepas, utk mengisi masa lapang Abah, aku pn pergi beli cat & Abah pun cat kanlah, Dapatlah 2 kaler cat kuning terang & peach utk feature wall. Banyak lagi wall yang tak cat masih dengan cat sama iaitu cream. Boleh je kalau tak cat tapi mata semak tengok mural contengan Naurah & Nazif disane sini. 

So on last Friday before puasa aku MC. Sakit kepala. Lepas g clinic amek ubat, singgah kedai hardware & beli 2 kaler cat. 1 kaler coklat my all time feveret kaler 5 liter & another 1 kaler lavender aka purple 1 liter utk bilik. So gigih lah aku mengecat sikit ruang tamu tu & happy sangat dengan kaler yg aku pilih. Aku guna cat brand Seamaster Hi Gloss. Malangnya sampai ke hari ni tak dapat nak sudahkan lagi sambung cat sbb takde masa. Jangan Raya sok rupe gitu jugak sudahla hahaha. Macam rumah cat tak siap kekdahnye...




Gigih ko aku panjat tangga tu nak cat atas2 tu kan. Tak boleh pakai roller mmg tak cantik. Kena pakai berus cat yang biasa tu je. Nak taknak kena panjat jugaklah. Bertahun tak panjat tangga woii. Lagila sejak gemok ni kan kemain takot nak manjat2 ni membayangkan seksanya kalau jatuh hahaha sebijik macam nangka busuk huahua....

Pintu tu pon dah di cat oleh Abah. Sebelum tu memang kotor pintunya. Bilelah dapat sambung cat. Aku OK je nak cat malam2 tapi habi belum alihkan barang. Macam tak minat je dia tu. Payah nak suruh2 orang ni.





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…