Skip to main content

Ujian Ramadhan Kali Ini

Cuai. My own ignorance la  jadi sampai tahap sakit gile ni. Currently sedang mengalami nipple crack. Sbnrnya tanda-tanda dah muncul around 3 weeks ago tapi aku ambil ringan je. End up bila dah sakit sampai mcm skrg ni baru nak take action. Padan ngan muka sendiri ajelah. Baru menggelupur nak cari nipple cream bagai. Malangnya luka dah makin banyak & makin susah nak pulih, Merasa lah sakit nyut2 even tak pam pun. Pam pun sakitnya tak tau nak kabo gane. Yg dah lalui je paham.

Malam tadi aku tak pam & try marmet tapi susah. Tak pandai sangat. Susu tak keluar habis so pagi2 dah bengkak breast. Membawa sampai ke office until I said to myself I got to do something. Dapat idea utk try guna pam manual to reduce the pain when pumping. Tak sanggup la taknak pam sebab Nadim memang serasi sangat dengan susu badan. In fact demand dia pun makin tinggi. Maklom la saiz perut dah makin membesar kan. Dia pun baru nak masuk 7 bulan. Kesiannya kalau dah nak stop breast feed. By hook or crook I have to overcome this ujian. Tak boleh cepat mengalah. Kena cuba dari segenap sudut utk teruskan penyusuan badan pd Nadim.

End up I intercom habi asking if he's free sebab nak ajak ke Ayer8 Putrajaya, kedai Pump On The Go to buy a new manual breast pump. Minta izin bos & we went there terus beli apa yg nak & sampai je opis, basuh & start pumping. Alhamdulillah Autumnz Joy tak mengecewakan. Kuranglah rasa fobia sakit tu. Boleh tahan lagi dengan sikit bantuan handyplast huhu. Lega bila susu keluar & breast dah tak bengkak.

Thanks whatsapp blogger friends for your continuous support on my problem. Hanya Allah dapat membalas jasa baik kalian. Thanks jugak habi yang keep on supporting me to overcome this ujian from Allah. Segala puji hanya bagiNya.

Hasil sebelah breast

Penyelamat. RM99 only





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…