Skip to main content

Ujian Ramadhan Kali Ini

Cuai. My own ignorance la  jadi sampai tahap sakit gile ni. Currently sedang mengalami nipple crack. Sbnrnya tanda-tanda dah muncul around 3 weeks ago tapi aku ambil ringan je. End up bila dah sakit sampai mcm skrg ni baru nak take action. Padan ngan muka sendiri ajelah. Baru menggelupur nak cari nipple cream bagai. Malangnya luka dah makin banyak & makin susah nak pulih, Merasa lah sakit nyut2 even tak pam pun. Pam pun sakitnya tak tau nak kabo gane. Yg dah lalui je paham.

Malam tadi aku tak pam & try marmet tapi susah. Tak pandai sangat. Susu tak keluar habis so pagi2 dah bengkak breast. Membawa sampai ke office until I said to myself I got to do something. Dapat idea utk try guna pam manual to reduce the pain when pumping. Tak sanggup la taknak pam sebab Nadim memang serasi sangat dengan susu badan. In fact demand dia pun makin tinggi. Maklom la saiz perut dah makin membesar kan. Dia pun baru nak masuk 7 bulan. Kesiannya kalau dah nak stop breast feed. By hook or crook I have to overcome this ujian. Tak boleh cepat mengalah. Kena cuba dari segenap sudut utk teruskan penyusuan badan pd Nadim.

End up I intercom habi asking if he's free sebab nak ajak ke Ayer8 Putrajaya, kedai Pump On The Go to buy a new manual breast pump. Minta izin bos & we went there terus beli apa yg nak & sampai je opis, basuh & start pumping. Alhamdulillah Autumnz Joy tak mengecewakan. Kuranglah rasa fobia sakit tu. Boleh tahan lagi dengan sikit bantuan handyplast huhu. Lega bila susu keluar & breast dah tak bengkak.

Thanks whatsapp blogger friends for your continuous support on my problem. Hanya Allah dapat membalas jasa baik kalian. Thanks jugak habi yang keep on supporting me to overcome this ujian from Allah. Segala puji hanya bagiNya.

Hasil sebelah breast

Penyelamat. RM99 only





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…