Skip to main content

Misi Rotterdam : Part II Antwerp & Brussels, Belgium






Ade budak menangis. Herghhh

Muka stress budak dalam stroller tu buat perangai huhu

Yaa...gambar kat atas tu semua menunjukkan kami dah berada di Brussels, Belgium. Kak Ya dah pernah pergi sini but it was back about 1 year ago jugaklah. So dia pun ingat ingat lupa. Bila keluar drp station train Brussels tu dia pun tercangak-cangak macam kami yang first time sampai ni. HAHAHA. Comel & kelakar. Dia kata dah lain wakaka. Memang ada nampak la deme buat macam pintu gerbang yang masih dalam pembikinan Ahh..setahun kot. Macam2 boleh buat dalam tempoh tu. So kami pun jalan ajelah macam kat Antwerp tadi see around first.

Wow, Brussels is totally different than Antwerp. Crowded hokay! And its even colder. Windy, cloudy & cold. Kami pun berjalan mengikut kaki melangkah & spots a few souvenir shops around there marked siap2. Keluar masuk menjelajahi lorong ke lorong deretan bangunan yg ada. It was free & easy. Oh..tidak jugaklah pasal sebenarnya kami semua dah lapar gila. Hahaha. Kami sampai Brussels pukul 3 petang dan belum lunch. Mau tak kelaparan memasing. Dah la cuaca sejuk. So jalan2 sambil mata memerhati kedai makanan halal. Akhirnya yes...jumpaaaa!!!






Makan macam hape je semua kakaka. Kelaparan ya amat. Sambil makan sambil mata melilau melihat keadaan sekeliling. Jalan kat situ ditutup sebab macam ada event ape tah. Pastu ada mcm show taekwondo. Ada budak2 & adults, so habi bawak Naurah & Nazif pergi tengok while aku, Kak Ya & Nadim enjoy the rest of the food. Sembang2 lepas kenyam berjalan lagi & akhirnya jumpa kedai souvenir yang ownernya orang Turki kot. So support la Muslim people kami belilah ole-ole sikit buat kenangan dah sampai ke sana.

Then budak2 nampak ride on as usual la nak naik. Layankan ajelah. Settled beli souvenirs, habi ajak ke Hard Rock Brussels biasalah nak beli shirt sehelai buat kenangan. Pengumpul tegar shirts Hard Rock dia tu. Jalan punye jalan jumpe Tourist Info Center, so tanyalah kat situ rupanya just around the corner tempat kami ambil gambar banyak2 tadi. Yg mcm dataran tu kan. Entah apa nama pun taktau wakaka. Dah beli baju, baliklah..masetu dah 5 lebih. Otw balik tu nampak pulak Belgian Waffles. OMG, kena rasa ni. Bila lagi nak try kan? 

Homaii...sedap sangat weyh waffles dia. Besar & sedap. Makan macam ape je semua padahal kenyang lagi lunch lewat sblm tu kan tapi sbb sedap licin jugaklah pinggan. Tak baik membazir hihi. Bukan murah2 tu harganya. So aku & Iz bila Kak Ya kuor duit utk makan memang akan sedaya upaya habiskan makanan so that Kak Ya rasa berbaloi belanja makan. Gittewwww =P





Ecehhhh





Pelayan2 semua muda2 & hemsem hewhew. Ahh..kat sana memang ramai la orang hemsem persis model gitu. Bersepah merata rata. Dah mmg Allah bagi kelebihan rupa paras utk deme kan. Kita kagum2 memuji kehebatan Allah sajelah. Segala pujian hanya untuk Dia.

Ok. Settled cerita kat Belgium. Lepas ni sambung cerita kat Netherlands semula. Sampai jumpa lagi!




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…