Skip to main content

Misi Rotterdam : Part I Antwerp & Brussels, Belgium

Since kami hanya ada 1 weekend untuk pergi jauh sikit drp Rotterdam, setelah ditimbang tara ditokak tambah bahagi segala pro & cons, akhirnya kami memilih utk pergi ke Belgium sajelah instead of going to Paris or London. Yang paling murah, paling dekat & paling senang nak akses hewhew. Nak pergi Paris & London tu ingat sikit-sikit belanjanya??? Kena ingat yg kami ni bukanlah orang ado-ado yer huhu. Kami biaso-biaso yo. Nak pergi Belgium ni pun tiket train sorang lepaslah shopping aku sebulan gaji tu. Ratusan hokeh hewhewww.

So kenalah berbelanja mengikut kemampuan. Jangan sebab nak rasa bangga dapat jalan sana, jalan sini yang lebih hebat2, balik Malaysia sok menangis tak berlagu huhuhu. Dingding dingdong bersiap tralala pukul 10.00pagi jugaklah baru keluar dari rumah Kak Ya. Dari Stesen Blaak (paling dekat dgn rumah Kak Ya. 2 minit jalan kaki, dia pergi kerja pon naik metro kat sini), kami ke Rotterdam Centraal & beli tiket train ke Brussels, Belgium. Sepanjang perjalanan ke Brussels, kalau nak stop memana boleh aje. So we decided to stop at Antwerp & jalan-jalan sikitlah tengok apa yg ada. Sejam je perjalanan ke Antwerp. 





Happy baby, happy me

Poyo je guna setting makeup kat huawei g8 kahkah



So, ada apa di Antwerp? Takde ape pon kihkih. Keluar je dari station train, nampak roda besar apetu namanya haha mak lupa. Seronok la budak2 tengok kabo nak naik. Err...biar mak fikir dulu yer. Nampak bas sightseeing, kami pun decided guna tu jelah pusing2 Antwerp sbb tak tau apa pun yg best kat situ. Saje nak tengok2 aje. So the bus is the best way to see around.












Nasiblah naik sightseeing bus ni je. Memang boring lah tade ape around the city. Takat bangunan2 historic dia jelah kan sane sini. Dalam bas tu dalam 1 jam jugaklah dia pusing. So bila sampai ke kat tempat naik bas, Naurah & Nazif ajak lagi naik eye besor tu. Haihh..terpaksalah kami turutkan sebab kesian kan. Naiklah haa semua takde pengecualian utk merasa pengalaman itu. 





Castle ni cantik huhu
Cuakkkkk pelok Nadim kemas2

Kemain happy dpt naik sampai keluor gigi rabbit kahkah

Cik Ya lagi cuak bwahaha



Fuh! Banyak dah gambar. Stop la sini sebelum sambung entry Brussels yer. Terpaksalah buat 2 part huhu. See ya!







Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…