Skip to main content

Babai PTPTN

Semalam aku sempat menaip pasal cerita orang lain. Pastu tak jadi post pasal takut menyampai benda yang salah huhuhu. Nyaris2 nak post dah pastu fikir byk kali tak payahlah post. Baik aku cerita pasal hal diri aku je yang pasti tak datangkan fitnah apa2. Haih...skrg ni senang sangat nak dapat dosa kalau kita tak berhati2. Contoh share itu ini kat FB tentang benda yang salah. Tu aku pk byk kali jugak nak share apa2 kat situ. Dosa yang ada pun dah menggunung, tambah pulak dengan dosa2 tak sengaja gitu. Nauzibillahiminzalik. Moga Allah jauhkan. Amin.

Masalah skrg ni nak cerita pasal diri sendiri pun dah tak tau nak tulis apa. HAHAHA. Apeke poyo sangat ni? OK bolehlah tulis pasal habi. Sabtu lepas pergi ke cawangan PTPTN kt Nilai Avenue tu. Ala area Giant Nilai tu ah. Saje nak check PTPTN habi pasal ritu pergi dalam bln 6/7 gitu tak sure tapi rasanya masatu bulan Ramadhan. Org yg check tu kata habis bln 10/11 gitu. So saje la check lagi dah ini bln 10 kan. Skali org yg check ni pulak kata dah habis bayar. Last potong gaji bulan April ritu. Hekk elehhh. Sabor jelah orang yg check memule tu bagi info salah.

Yang habi pun 1 hal jenis tak pernah bukak payslip gaji. Duit gaji dah berlebih main pakai aje tak tahu padahal dah habis bayo PTPTN. Itulah orang lelaki ni kadang suka ambil remeh bab macam ni. Aku ni punyelah siap ada buku tulis semua komitmen bulanan, beli ape sekian2, baki duit brp utk senang refer pape kan. Dia boleh buat tak kisah aje benda gitu. Huh. Bersabar ajelah. Nasihat pun bukan nak berubah dah mmg pesen gitu. Lantak kamu lah. Duit kamu. Emo. HAHAHA.

Ada eloknya jugak singgah opis PTPTN tu. Ada lebihan bayaran dlm RM100+. So terus je buat nanti PTPTN wired terus dalam akaun bank. Now we officially habis bayar hutang belajar dengan PTPTN. Alhamdulillah. Gembira sangat bila bab bayar hutang long term ni dah langsai. Hilang 1 beban yang tak nampak. Kalau beban tu boleh nampak, maybe rupa dia macam beg berisi batu besar 50kg. HAHA. Jadi, apakah hutang long term kami yang tinggal?

Aku memang dah lama hutang free. Syukur. Habi now cuma bayar kereta Almera je. 2019 InsyaAllah habislah bayar & bebas hutang dah kami berdua suami isteri. Tak sabar nak tunggu saat tu.

Jadi skrg mmg duit habis bayar komitmen kehidupan sajelah like all the bills, school/nursery fees & personal insurance. Next year lega sikit utk habi bila Naurah dah Darjah 1 masuk SRAI. OK terus teringat tak beli pape lagi kelengkapan sekolah utk Naurah next year. SRAI kata bln 12 baru keluar list keperluan. Lambat lak rasa huhu. Berubah rutin next year. Lg bbrp bulan je lagi. Tak sabar.




Gambo2 masa celebrate birthday habi yang ke-36. Tak lama nak 40 tahun dah. Homaiiiii. Rasa tua sungguh skrg ni. Maseni lepak McD IOI City Mall. Bawak Nadim je since Nazif & Naurah taknak follow. Biasalah deme kalau balik Semenyih xmo dah jalan2 dengan kami. Lagi syok main kat sane. Nasiblah ada baby yang tak reti nak menolak lagi ni. Rasa macam anak sorang pulak ekeke. Muka pun nampak muda lagi kan? Akakaka perasan.




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…