Kanak-Kanak Hebat

Budak-budak zaman sekarang ni punyalah hebat otak deme kan. Agaknya seiring dengan perubahan zaman kot. At the age of 6 years, Naurah dah boleh membaca dengan lancar in Malay. In English pun dah boleh cuma masih merangkak lah. And her pronunciation need to be polish. I love to hear she read her story books sambil membetulkan mana2 sebutan yang salah. I encouraged her to read for me to listen and correct her. Rasa macam cikgu. And at the same time rasa proud & kagum dengan kebolehan anak sekecil dia. 

Apatah lagi bila membandingkan diri aku masa seusia dia. At her age, aku baru belajar ABC kot HAHAHA. Betapa besar gap antara 2 zaman ehh. At the mean time, I always remind myself not to push her on her studies too much. Memang tak dinafikan persaingan sangat hebat kat sekolah sana. Ramai budak pandai. Tapi kalau tak push pun ok je kot. Asal dia boleh buat, OK lah. Kecuali kita rasa dia ketinggalan jauh sangat dengan budak2 lain, dapat pesanan drp cikgu ke kena usaha lebih, that time we should take necessary action lah.

Kesian lah pada budak2 kalau usia kecik macam ni dah stress. They are just a child for god sake. Cuba ingat balik masa kita kecik macam mana. Kita suka having fun, bermain dsb. Antara salah 1 sebab kenapa aku nak Naurah masuk SRAI adalah sebab ianya hanya 1 sessi. Kira tak perlu nak bersiap 2 kali dlm sehari utk 2 sekolah berlainan. Cth Sek Keb waktu pagi, petang ke KAFA. Kena transit anywhere naik van gitu gini. Kat SRAI dia akan ada kat sana like from 7.00am until 4.30pm. After that balik naik van transit sekejap kat taska sblm kami pikap. Its more relax lah for her tak terkejar masa sangat.

And I hope masa transit petang tu dia dapat siapkan homework sekolah if ada so that at night dia boleh berehat & bermain. Banyak yang kita ibu bapa impikan utk anak2 yg kita rasakan terbaik utk mereka. I just want my kids to be happy and enjoy their childhood. Tak cemerlang pun tak apa kat sekolah. Sederhana je pun dah okay. Aku dulu pun bukannya bijak sangat. So takdelah nak harapkan sangat anak2 cemerlang. Pada aku waktu usia diorang sek rendah ni lagi bagus kalau dia dapat sahsiah yang baik drp kawan2 yang baik. Pergaulan yang sihat, 

Aku lebih risau pasal pengaruh benda tak baik kat anak2 drp pasal pembelajaran diorang. Itu lagi penting zaman skrg ni kot. Belajar tak pandai boleh jer berjaya dalam hidup kalau rajin usaha. Tapi kalau akhlak dah hancur, apa yg tinggal? Moga Allah perlihara anak2 kita drp pengaruh tak baik sampai bila2. Amin yra.


Enjoy your childhood kiddos!! Moga Allah pelihara kamu dari segala kemungkaran. AMIN.






Popular Posts