Skip to main content

Kanak-Kanak Hebat

Budak-budak zaman sekarang ni punyalah hebat otak deme kan. Agaknya seiring dengan perubahan zaman kot. At the age of 6 years, Naurah dah boleh membaca dengan lancar in Malay. In English pun dah boleh cuma masih merangkak lah. And her pronunciation need to be polish. I love to hear she read her story books sambil membetulkan mana2 sebutan yang salah. I encouraged her to read for me to listen and correct her. Rasa macam cikgu. And at the same time rasa proud & kagum dengan kebolehan anak sekecil dia. 

Apatah lagi bila membandingkan diri aku masa seusia dia. At her age, aku baru belajar ABC kot HAHAHA. Betapa besar gap antara 2 zaman ehh. At the mean time, I always remind myself not to push her on her studies too much. Memang tak dinafikan persaingan sangat hebat kat sekolah sana. Ramai budak pandai. Tapi kalau tak push pun ok je kot. Asal dia boleh buat, OK lah. Kecuali kita rasa dia ketinggalan jauh sangat dengan budak2 lain, dapat pesanan drp cikgu ke kena usaha lebih, that time we should take necessary action lah.

Kesian lah pada budak2 kalau usia kecik macam ni dah stress. They are just a child for god sake. Cuba ingat balik masa kita kecik macam mana. Kita suka having fun, bermain dsb. Antara salah 1 sebab kenapa aku nak Naurah masuk SRAI adalah sebab ianya hanya 1 sessi. Kira tak perlu nak bersiap 2 kali dlm sehari utk 2 sekolah berlainan. Cth Sek Keb waktu pagi, petang ke KAFA. Kena transit anywhere naik van gitu gini. Kat SRAI dia akan ada kat sana like from 7.00am until 4.30pm. After that balik naik van transit sekejap kat taska sblm kami pikap. Its more relax lah for her tak terkejar masa sangat.

And I hope masa transit petang tu dia dapat siapkan homework sekolah if ada so that at night dia boleh berehat & bermain. Banyak yang kita ibu bapa impikan utk anak2 yg kita rasakan terbaik utk mereka. I just want my kids to be happy and enjoy their childhood. Tak cemerlang pun tak apa kat sekolah. Sederhana je pun dah okay. Aku dulu pun bukannya bijak sangat. So takdelah nak harapkan sangat anak2 cemerlang. Pada aku waktu usia diorang sek rendah ni lagi bagus kalau dia dapat sahsiah yang baik drp kawan2 yang baik. Pergaulan yang sihat, 

Aku lebih risau pasal pengaruh benda tak baik kat anak2 drp pasal pembelajaran diorang. Itu lagi penting zaman skrg ni kot. Belajar tak pandai boleh jer berjaya dalam hidup kalau rajin usaha. Tapi kalau akhlak dah hancur, apa yg tinggal? Moga Allah perlihara anak2 kita drp pengaruh tak baik sampai bila2. Amin yra.


Enjoy your childhood kiddos!! Moga Allah pelihara kamu dari segala kemungkaran. AMIN.






Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…