Skip to main content

Pau Cendawan

Nothing much to share on my weekend. On Saturday we olls pergi IOI City Mall Putrajaya. Takde spesifik tujuan pun. Cuma nak spend time with kiddos. Happykan deme keluar drp rumah & taska. By all means thats what weekends for right? Masa utk bersama family. Memanglah kat rumah pun boleh spend time sama-sama, cuma keseronokkan tu kurang lah. Better keluar jugaklah dapat rasa persekitaran yang berbeza. 5 days a week cukuplah kat rumah, taska & office. Weekends kalau boleh memang nak lari drp 3 tempat tu. Lemau.

4 jam jugaklah merewang kat sopim complex tu. Sampai sakit kaki dibuatnya haha. Ahad pulak grocery shopping. Biasalah kena beli lauk pauk for a week. Lajak pulak ke Bangi beli botol susu baru for Nazif. Yang lama tu dah teruk sangat. Singgah Gadgets World beli casing G8 aku yang baru. Yang lama tu buanglah. Dah pakai sejak beli henfon ni kot. Teruk sangat dah rupanya.

Harini aku puasa nazar. Lama sangat dah tangguh. Alhamdulillah okay je takdelah lapor sangat even tak sahur. Maghrib pun masuk waktu awal. Elok sangat lah kalau nak puasa ganti ke ape kan. Bilelah nak start puasa sunat Isnin & Khamis. Banyak lagi cita2 yang tak terlaksana ni. Semangat tak kuat. Kalau tak dapat yg tu, dapat 3 hari tgh bulan Islam tu pon OK dah kan? Maybe boleh aim yang itu dululah. Takyah nak cita2 besor sangat, biar small baby steps asalkan istiqomah. InsyaAllah.


Lapor2 tepek gambar pau. Derrr sangat hahaha. Sedap pau cendawan ni. Hany yang buat. Nanti nak order lagi. For those sekitar Bangi, Kota Warisan, BBST, Putrajaya, Cyberjaya bolehlah try pau cendawan Fazny Homemade ni. Follow je FB dia nak tau bermacam jenis makanan ada dijual situ. Kawan yang sangat rajin. Biasalah aku bab makan2 ni laju aje hahaha. Sapot bisnes kawan2 ape salahnya. Kagum dengan orang2 yang rajin ni. Aku rajin beli je huhuhu...

Tulis sikit je pasal pau tapi tajuk utama entry ni adalah pau akaka...lantakkkkk





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…