Skip to main content

Sengkek

Dah masuk bulan ke-3 aku sengkek huhuhu. Unpaid leave punya pasal. Renew insurans JHT pun yer. Bertabah sajelah. Barang sekolah kiddos pun tak beli ape lagi. Memang tala ke Ayah ajelah. Tak cukup kalu keluar lah saving budak2 especially utk annual fees yang pastinya menghampiri ribuan ringgit. 2 orang anak khen. Begitulah yer kos hidup yang semakin mencongkam leher ibu bapa. Itu masuk sekolah & kindy biasa2 jer tu. Bayangkan kalau yg masuk private school & kindy femes2 berapa parents kena spend?

Jujurnya aku kalau duitnya ada, sokay je nak berhabis utk pelajaran anak2 ni. Tapi dah duitnya pun segitu je, kita enroll ikut kemampuan ajelah. Alhamdulillah masih ada baki duit gaji lepas tolak semua komitmen. Idokler kena downgrade sangat sampai makan telur hari2. Syukurlah. Rezeki datang dari Allah. He knows the best for us :)

At the moment masih lagi duduk kat Semenyih since Nadim ke HMFD. Esok jelah kena balik jugak ke rumah Salak pasal nak babai Cik Ya kat KLIA plus rombongan Naurah with kindy to Petrosains on Sunday. Pastu balik la semula Semenyih sambung kuarantin si Nadim. Maybe sepanjang minggu depan pun kat Semenyih lagi. Then we'll see how. Bukan ape, takut kang tak baik betul dah hantar taska, berjangkit pulak kat budak2 lain. Kesian budak2. Cuma iyerlah segan jugak nak duduk lama2 kat Semenyih tu. Tak taulah kenapa tapi aku rasa PIL tu macam dah tua. Kudrat tak banyak. Nak bagi jaga budak2 yang super aktif kecik2 gitu macam kesiannya huhu. Rasa bersalah bagi depa jaga lama2. Sedangkan aku pun rasa penat jaga budak2 tu on weekends. Apekan lagi deme kan?

Tapi itulah...what to do dalam situasi macam ni? We have no other options. 


Muka selebet kepenatan explore Brussels akaka

Nadim pandang pigeons banyak kat park

Waiting for metro train

Candid ler ni....

On train to Brussels

Candid lagi huhuhu

On ferry to Kinderdijk

Seronok naw nampak terompah besor

Most of these piccas aku tak share lagi kat blog. Terlupa pun yer sbb save dalam folder lain. X salah ni semua piccas from henfon Kak Ya. Dia wassap semua kat aku pastu save folder lain langsung lupa. Godeh2 balik jumpa pulak. Mengimbas kenangan indah tahun 2016 yg dah nak sampai ke penghujungnya.




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…