Skip to main content

A Good Feeling

Lately otak terasa lebih aman & tenang daripada selalu. Nak cerita pasal berat badan lagi lah ni. Hahaha. Kalau boring, g la masuk blog lain sana. Mak tak kisah. It just that I want to share my feeling & thoughts here. For what I am today. There is a lot of changes since I joined WLC programme. It has been 2 weeks already. Cepatnya masa berlalu. Dah half way pun sebelum tamatnya sessi coaching for Dec 2016. After that, Assalamualaikum 2017. Menanti 2017 juga ada beberapa perubahan yg lain dalam hidup kami sekeluarga. Naurah akan masuk Darjah 1 di SRAI Salak Tinggi. Nazif will start his kindergarten at Taski Abim Al Ehsan BBST. Nadim ajelah yg takde perubahan. Kecik lagi kan huhu...

Berbalik kepada WLC, so far so good jugaklah. Ada jugak terbabas sane sini sikit bile balik kampung 4 hari ritu. Mencicipi makanan lebih drp biasa. Hahaha. But after start kerja semula, aku on track la balik. Dah jadi rutin. Dah jadi kebiasaan. Air manis langsung tak sentuh for 15 days. Memang rekod lah ni. Tahniah pd diri sendiri. And amazingly tak craving apa2 yg sweet pon. Bila bayangkan benda manis kat lidah, its like EUWWW feeling gitu. Nampak carrot cake yg lama terperap dlm peti tu pon dah tak mengundang rasa apa2. Hebat. Hahaha.

Its a good feeling when we know that we are doing something to our problem rather than just let it getting worse. For years, my problem is battling with body weight & health. I keep on resah gelisah fikir gitu gini tapi takde tindakan yg jitu untuk solve the problem. Alhamdulillah since aku & Iz amek kata putus utk jadikan Nadim tu anak bongsu kami sampai bila2, I know that I must do something really serious about my health. Sihat = turun berat badan. Sihat = ubah cara pemakanan/lifestyle. The simple equations. 

Jadi fikiran aman & tenang itu datang bila kita tahu kita sedang buat benda yang betul utk selesaikan masalah yg kita ada. At least I am doing something for it. Berjaya atau tak belum persoalannya lagi. Aku pun tak tau berjaya ke tidak diet ni, utk solve masalah kesihatan sekarang. Masih kena lalui masa yang panjaaaaannngggg utk tahu itu. Jadi buat masa skrg ni, aku cuma fokus utk buat sehabis baik & selama yang mungkin. At the same time life still going on as usual. Sibuk dengan preparation anak nak sekolah. Sibuk attend kenduri sana sini on weekends. Tambahannya ialah I feel good about myself coz I also doing something that benefits me. 

Lenguh tengkok/bahu dah kurang. Makin senang nak bangun pagi awal drp biasa. Dulu ya Allah berat betul mata ni nak bangun pagi. Sokmo rasa tak cukup tido. Tapi skrg cergas sangat rasanya. In fact aku dah boleh bangun lebih awal drp Iz. Bravo to me. Hahaha. Badan rasa lebih ringan drp biasa. Nak solat pun rasa lebih seronok drp biasa. I think I look better in my usual clothes. Tak kisah la perasan sendiri ke apa, pokoknya kat sini I just feel good about myself. Alhamdulillah.


Eleh kite tak terlior ponnnnn wek wekkk =P




Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Menjelang 2017

Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun 2017. Berubah lagi rutin harian kehidupan and I am looking forward to that eventho ia bermakna lebih cabaran buat aku especially bab kena bangun tido awal HEHEHE. Since sebulan ni dah start bangun 6pagi sebab nak sediakan bekalan makanan kesihatan aku tu, rasanya its about time lah kan dengan rutin baru yang akan menjelma ni. Syukur takde masalah dah nak bangun pukul 6. Otak dah terbiasa. Tapi start bulan 1 ni karang kena ubah masa lebih awal lagi iaitu 5.30pagi. Itulah target aku setelah diambil kira nak turun dapur, mandikan Naurah & Nazif. Homaii...its going to be tough esp bab Nazif. Iyelah budak baru nak belajar pergi tadika kan. Nak kena mandi & bersiap. Sblm ni relax je pergi daycare takyah mandi pakai baju tido je HAHA. Ini kali sudahlah lain lahhh....
By 6.50am sebolehnya dah kena keluar dari rumah. Paling busuk pun pukul 7am lah. Akan drop off Nazif dulu kat Taski Abim. Adoii...ini pun boleh bikin drama nanti ni. Aku dah dapat…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…