A Good Feeling

Lately otak terasa lebih aman & tenang daripada selalu. Nak cerita pasal berat badan lagi lah ni. Hahaha. Kalau boring, g la masuk blog lain sana. Mak tak kisah. It just that I want to share my feeling & thoughts here. For what I am today. There is a lot of changes since I joined WLC programme. It has been 2 weeks already. Cepatnya masa berlalu. Dah half way pun sebelum tamatnya sessi coaching for Dec 2016. After that, Assalamualaikum 2017. Menanti 2017 juga ada beberapa perubahan yg lain dalam hidup kami sekeluarga. Naurah akan masuk Darjah 1 di SRAI Salak Tinggi. Nazif will start his kindergarten at Taski Abim Al Ehsan BBST. Nadim ajelah yg takde perubahan. Kecik lagi kan huhu...

Berbalik kepada WLC, so far so good jugaklah. Ada jugak terbabas sane sini sikit bile balik kampung 4 hari ritu. Mencicipi makanan lebih drp biasa. Hahaha. But after start kerja semula, aku on track la balik. Dah jadi rutin. Dah jadi kebiasaan. Air manis langsung tak sentuh for 15 days. Memang rekod lah ni. Tahniah pd diri sendiri. And amazingly tak craving apa2 yg sweet pon. Bila bayangkan benda manis kat lidah, its like EUWWW feeling gitu. Nampak carrot cake yg lama terperap dlm peti tu pon dah tak mengundang rasa apa2. Hebat. Hahaha.

Its a good feeling when we know that we are doing something to our problem rather than just let it getting worse. For years, my problem is battling with body weight & health. I keep on resah gelisah fikir gitu gini tapi takde tindakan yg jitu untuk solve the problem. Alhamdulillah since aku & Iz amek kata putus utk jadikan Nadim tu anak bongsu kami sampai bila2, I know that I must do something really serious about my health. Sihat = turun berat badan. Sihat = ubah cara pemakanan/lifestyle. The simple equations. 

Jadi fikiran aman & tenang itu datang bila kita tahu kita sedang buat benda yang betul utk selesaikan masalah yg kita ada. At least I am doing something for it. Berjaya atau tak belum persoalannya lagi. Aku pun tak tau berjaya ke tidak diet ni, utk solve masalah kesihatan sekarang. Masih kena lalui masa yang panjaaaaannngggg utk tahu itu. Jadi buat masa skrg ni, aku cuma fokus utk buat sehabis baik & selama yang mungkin. At the same time life still going on as usual. Sibuk dengan preparation anak nak sekolah. Sibuk attend kenduri sana sini on weekends. Tambahannya ialah I feel good about myself coz I also doing something that benefits me. 

Lenguh tengkok/bahu dah kurang. Makin senang nak bangun pagi awal drp biasa. Dulu ya Allah berat betul mata ni nak bangun pagi. Sokmo rasa tak cukup tido. Tapi skrg cergas sangat rasanya. In fact aku dah boleh bangun lebih awal drp Iz. Bravo to me. Hahaha. Badan rasa lebih ringan drp biasa. Nak solat pun rasa lebih seronok drp biasa. I think I look better in my usual clothes. Tak kisah la perasan sendiri ke apa, pokoknya kat sini I just feel good about myself. Alhamdulillah.


Eleh kite tak terlior ponnnnn wek wekkk =P




Popular Posts