Ujian Penyakit Pertama

Alhamdulillah selamat dah pergi balik dari short vaccay kami sekeluarga yg pertama for 2017. Cuma yang tak syoknya Nadim boleh pulak start demam hari Sabtu & baru kebah demamnya malam td. Semalam selamat dah aku amek EL pertama sbb anak sakit . Memang selalunya atas sebab itulah pun aku akan amek EL. Iyerlah kiddos ni bile sakit selalunya memang mencarik ibunya jugak. Nak berkepit, nak bermanja. Apak eh memang takde dalam senarai lah eventho he's willing to take EL too for his kiddos. But since dia tak berapa diperlukan, so dia kerja ajelah macam biasa. But still bawa dulu kami ke clinic jumpe doctor amek ubat, bawak ke farmasi bile ibu dah start panik segala jenis ubatan mau try hahaha. Biasalah mak-mak ni kan. Risau sangat bile anak tak sihat.

Aku ni since makin bertambah usia, makin cengeng pun yer. Hati makin lembut orang kata tu. Dah tak sekental dolu2. Seingat aku, semalam kali kedua aku menangis sebab tengok anak sakit. Hati mak dah takuad seperti dulu huhuhu. First time adalah masa Naurah warded Annur kes HSP. Semalam pasal Nadim nak makan epal tapi tak boleh sebab mulut dia ada ulser & tekak dia sakit. He tried to bite the apple but he surrender due to the pain. Allah ya Allah, hati mak mane yg tak tersentuh melihat situasi begitu didepan mata. I knew that he is so hungry that he even tried to eat but he just can't. Berjujuran airmata aku sampai surrender wasap hubby what Nadim & I are going through at that moment.

Being a responsible father and a good husband, laju Iz cakap dia balik rumah & 20 minutes later he's in front of our eyes. Thank you Allah for granted me this kind of husband. He knew he might not been able to do anything but the fact that he's there for us, make me so terharu uolls. Maybe sebab dia pun tahu aku bukan jenis panik macam tu. Usually I am strong emotionally bila handle kiddos sakit. So bila aku wasap dia dgn icon menangis sebab tengok Nadim, dia dapat signal yang aku & Nadim sangat perlukan dia at that moment even just for emotional support. Iz sampai, Nadim baru je dapat lena. For 2 hours he slept safe and sound. Lega sangat melihatnya. Sblm tu asyiklah menangis sebab sakit, x selesa & kelaparan. Paling teruk sekali sbb kita ni tak dapat nak buat apa2 utk console dia. Feeling yang paling tak best didunia. Semuanya serba tak kena. Aptb.

Pagi tadi bawak dia ke klinik semula. Doc bagi antibiotic la pasal dah 5 hari kan. Plus ulser dia masih nampak menyakitkan pasal bernanah gitu. Hantar ke taska sbb owner taska kata dia boleh jagakan. Itupun lps hantar kiddos ke sekolah masa Iz nak hantar beg baju kiddos kat transit si Nadim beriya mintak botol susu dia nak ikot Iz keluar. Macam dia nak pergi ke taska la kununnya. Agak dah rindu gaknye ngn kakak2 pengasuh ehh. Tu yg bwk dia naik atas cakap kejap lagi datang amek semula sebab nak bawak g klinik. So balik rumah mandi manda pastu pikap Nadim g Klinik Pakar An-Nur Nilai. Sebelum tu tanya dulu okay tak nak hantar Nadim ke taska dengan condition dia tu. If depa tak sanggup aku EL lagilah. Sokay je. Then diorang kata boleh je hantar sbb mau juga main2 duduk sendiri tidaklah mau berdukung je macam Isnin lepas. Alhamdulillah dipermudahkan sedikit urusan.

Ya Allah mudah banyak betul bila ada klinik ni tak payah dah nak pergi jauh ke Annur Bangi sane.
Since klinik ni dah pindah drp bandar Nilai ke area Taman Desa Jasmin, lagilah kami suka pergi sbb lot kedai baru, klinik pun lengkap sangat & selesa. Siap ada Surau, breastfeed room semualah. Makin dekat dengan rumah pun yer. Plus paed dia aka owner of the klinik Doktor Azura tu sangat best jugak & dipercayai. Sama kepakarannya dengan paed kat Annur Bangi sana. Ramah & mesra. Sukaaaa. Tak lama lagi asyik muka aku ngn Iz je kat sana, makin kenallah dia dengan kami hahaha.  Nadim pun nampak agak betenaga. Aku suap sikit nugget penyek2 dia mau dah makan habis jugak seketul. Lega yg teramat. Tadi owner taska kata dia mau jugak makan 6 suap nasi kuah kurma lenyek. Alhamdulillah, lega sikit hatiku ini. Terima kasih Allah sbb jadikan Nadim makin sembuh dari sakitnya.


Doakan saye sembuh sepenuhnya yer!! Tenkiuuuu....

Popular Posts