Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

Muzium Haramain, Mekah

Umrah 2014 - Masjid Nabawi & Madinah

Maaf ye semua kalau update aku macam laju-laju je cerita. Kalau nak cerita panjang lebar macam takkan habis pulak rasanya. Nanti korang jugak yang boring baca hehe. So aku update scr ringkas & padat jelah ye. InsyaAllah, bagi yg belum pernah pergi kesana, dapatlah gambaran awal tentang keadaan kat sana nanti. Mudah-mudahan terbuka hati utk kesana. 
Semuanya bermula drp niat. Apa pun ibadah kita, Allah suruh mulakan dgn niat. Bila niat dah ada, kita usaha. Lepas usaha, tiba masanya akan sampai juga giliran kita. Kadang kita tak jangka pun kita dah dijemput. Tapi benda yang baik tak selalunya mendapat jalan yang mudah. Akan ada bbrp lagi ujian drp Allah utk kita. Kita kena kuat & tekad. Jgn mudah mengaku kalah. Kadang Allah nak bagi kita pahala lebih, so Dia uji lepas satu...satu. Apa pun kita niat buat amal ibadah hanya untuk Dia. Kita buktikan Dia adalah No. 1 dalam kehidupan kita. InsyaAllah akan nmpk jalan yang mudah =)
Ini baru Umrah. Aku dah diuji dengan pelbagai kesukara…

Ujian Datang Silih Berganti - Umrah 2014

Assalamualaikum semua =D
Alhamdulillah aku & habi selamat menjejakkan kaki ke Msia pd hari Rabu minggu lepas pukul 4.30petang drp Terminal Haji di Jeddah, Arab Saudi. 
Habi sihat. Dia kena flu lebih awal drp aku masa di Mekah. Aku pulak kena flu on my last day at Mekah/Jeddah. Sebab itulah masih bersisa flu & batuk buat masa ni. Lite-lite aje. Tak teruk mana pun =)
Hari ni aku cuma nak cerita tentang beberapa halangan/ujian drp Allah kepada aku sebelum akhirnya dapat menjejakkan kaki ke Madinah & Mekah. Pertamanya tentang haid yang tidak semena-mena telah skip sebulan. Bermakna pd bulan March, haid aku tak datang. Dalam otak memang fikir macam-macam dah. Sedih tak terkata. Mmg ujian pertama utk aku.
Alhamdulillah atas berkat doa kawan-kawan juga agaknya, akhirnya haid aku datang pd 8hb April bersamaan hari Selasa. Hari Sabtu nya dah nak bertolak ke Madinah tu. Aku cuma bersangka baik & berharap haid aku tak berpanjangan sangat. Usually hari ke-6/7 memang dah boleh man…