Skip to main content

Trip To Sabah - Day 1

Day 1

Kami sampai awal di LCCT. 2 hours before our flight scheduled. Bagus pon sampai awal sebab rupanya skrg klu beli pakej Air Asia Go (flight + hotel) luggage memang tak termasuk lansong. 1 year before masa kami gunakan perkhidmatan yg sama utk holiday di Kuching takde pon mintak bayaran utk luggage. This time, nasib tidak menyebelahi. So sebab ad hoc, RM40 terbang lagi utk luggage. So for flight KK-LCCT, kami beli sesiap 30kg utk dapat murah sikit luggagenya.

Settle check in barang semua, kami breakfast di Marry Brown. Klu kt LCCT mmg kami tuju kat situ aje. Selalu ada tempat nak duduk. Tak masalah. Flight dr LCCT to KK mengambil masa around 2 jam 30 minit. Sangap aku weyh duduk dlm flight. Memang terasa keboringannya. Sudahlah habi duduk jauh nun dibelakang. Sebelah Naurah apek tua. Haha.

Tp akhirnya sampai la jugak ke airport KK. Kami menunggu around 20 minutes b4 En.Shahril orang kereta sewa datang bersama Viva hitam manual. Katanya viva auto ada orang pakai. Seb baek habi blh drive manual tak mcm aku. So kami terus ajelah amek kereta tu & carik hotel. En. Shahril kata after dpt balik viva auto, dia akan dtg ke hotel utk swap kereta. Noted. 20 minit perjalanan dr airport KK ke hotel. Kami duduk di Courtyard Hotel 1Borneo yang terletak bersebelahan hypermall 1 Borneo. Kat situ jugak ada Tune Hotel & Grand Borneo.

Check in sangat mudah & kami pon terus berehat dalam bilik kepenatan. Haha. Siryes penat weyh walaupon tak berjalan kemana pon lagi. Tp perut sudah berkeroncong. Jam dah pukul 2.30ptg. So jalan kaki jelah g hypermall. Kami makan kat restoran ayam penyet AP. Tak lalu nak makan fast food lagi. Pas kenyam, beli air mineral dalam Giant & balik bilik semula berehat. Malamnya kami mahu cari seafood pulak. So kami tuju ke Kampung Air & buat pertama kalinya makan ikan & udang yang masih hidup dlm akuarium. Fresh tak hengat la tu kan? Tapi RM nya takyah cakap banyak lar. Ade duit, silakan makan. Takde duit, g makan kt restoran biasa aje.

Alang-alang dah sampai Sabah yg ntah bile dpt jejak kaki lagi, kami pun pejam mata ajelah nak merasa kesedapan makan seafood yang betul2 fresh. Harga makanan termahal kowt aku & habi pernah makan utk 3 beranak neh. Kenangan sepanjang hayat.....

This is where we ate. Ngeri sbb mcm byk org cina. Ker sbb org Sabah mmg byk muke cam cina?
Kerang dia beso gabak.

Nie sayur Sabah. Tak tawu ape namanya. Tp rasanya sedap cam asparagus. Rangup.

Udang masak butter. Tak habis makan. So kami tapau

Request by Naurah. Tapau jugak.

Highlight of the menu. Ikan Ayam Merah. Ikan ni cuma ada kt perairan Sabah. So rege dia sekor ni RM150 huuuu....
Naurah siap buat good. Bermakna makanan semua adalah sedappppp
Senyap-senyap dia amek gambo dgn udang kara. Balik2 je tunjuk gambo kt kami grrrrr....

Total semua yang kami makan & minum diatas ialah RM230.40. Ini baru malam pertama punya expenses nih. Hahahha. Tp siryes puas hokeh makan tu. Masakan sedap. Udang & ikan fresh. Ikan tu memang paling sedap aku pernah makan. Isinya tebal & lembut. Memang sesuai masak kicap halia gitu. Sedap sgt sampai rasa nk meleleh airmata bila makan (tgk bil pon rasa camni gak hahaha).

Ngeri masok dlm medan selera neh sbb mcm tempat makan orang cina aje. Penuh dgn orang deme. Seb baek depan kami lps parking kereta ada couple melayu. So kitorg follow deme ddk kat mane. Haha. Pastu nampak ada lagi bbrp family melayu Islam mkn kt situ. Pastu pelayan pon ckp tukang masak semua orang Islam. Time balik aku jengah kat dapur. Seb baek nampk orang melayu semuanya =P

Kenyam bangat. So udang & telur tak habis kami tapau bawak balik hotel. Lepas makan kami singgah tepi laut tengok lampu byk dari kapal-kapal. Cantik. Gelap sgt kat situ. So snap gambo pon taknampak ape kecuali gelap. Kejap aje kt sini sbb Naurah ajak balik bile dgr bunyi muzik dentam dentum kuat gile dr sound system 1 of the car parking kat situ. Bdk tu biasalah....bunyi kuat-kuat gitu sokmo takot aje =P

Sekian, cerita hari pertama. Entry seterusnya adalah Kundasang ^_____^





Popular posts from this blog

JJCM Tempat Makan Best Di Batu Pahat (Last Day)

Memule kan aku memang dah tak larat sangat nak keluar lagi malam tu for dinner. Sakit pinggang dah datang. Itulah habuannya bila sopim kat Parkson tak hengat donia. Jalan banyak kemain lagi macamkan awak tu sihat sangat. Tapi benda dah jadi, nyesal pun tak guna. Bila tanya habi dia boleh tak keluar sorang tapaukan je? Kemain tarik muka pasal tahu kena beratur panjang kat Restoran Nasi Lemak Cik Chom yang viral tu. Ditambah pulak Nazif kata nak ikut Ayah. Haih...sabor jelah kite.
So kuatkan semangat, gagahkan diri bersiap and keluar semuanya. Sampai je memang tak pernah tak beratur orangnya. Lepas dapat meja, habi beratur & aku layan budak-budak. Dalam 40minit jugaklah nak sampai turn habi. 
Kami order 3 jenis lauk. Sotong King, Ikan Siakap & Ayam. Semuanya digoreng yer. Nasi lemaknya lembut & cukup rasa. Sambalnya kurang pedas tapi tak cukup perasa kat tekak aku. If tambah manis & masin sikit lagi baru power. Sotong King & Ayam cukup rasa. Sedap. Ikan siakap je ba…

Cari Bala

Nak cerita pasal lately addicted baca kisah seram kat Fiksyen Shasha end up sampai terbawak2 dalam mimpi pastu dah 2 malam kena tindih. Padan muka aku. So aku kena stop la kejap dari baca kisah2 dalam tu. Haihh...fikir2 balik baik aku baca buku Kisah Nabi ke baca terjemahan Al Quran ke kan. Hishh bongok betul lah diri sendiri ni haha. Baiklah, aku akan cuba utk insaf dalam hal ni. Moga Allah bg kekuatan. Amin.
Entah la sejak dulu2 mmg suka kisah2 misteri & seram ni. Tapi nak kata diri sendiri tu berani tidak juga. Aku declare diri aku biasa2 ajelah. Tak takut sangat, tak berani sangat. Tengah2. Orang kata begitulah sepatutnya diri kita ni kan dalam bab menghadapi kes2 begitu. Sebab walau ape pon kita kena takut Allah yang No.1 sekali. Depa pun makhluk Allah jugak. Allah yg ciptakan depa sebegitu rupa. Jadi kelebihan yg depa ada bab menakut2kan kita ni janganlah kita terlalu taksub sangat sampai tak ingat akan kuasa Allah yang lagi hebat itu.
Dulu2 masa aku masih dalam zaman jahil…

Cabaran

Dah agak lama tak timbang berat badan sebab cuak terlalu banyak sangat mencicipi makanan tak sihat & portion terlebih terkurang sana sini. Pagi tadi kuatkan semangat & redho jelah bile tengok angka penimbang tu. Sendiri salah, terima ajelah hakikat kan? To my surprise ada juga penurunan walaupun ciput huhuhu. I loike sangat. Pasal dah prepare diri for the bad, tetibe nampak good, happy terus mood kita pagi hari yang sejuk ni. So just continue with the routine. Berharap sangat bulan 2 nanti kuat balik utk jaga makan macam masa bulan 12 ritu. Sebab dah tak sabar nak tengok angka kat depan tu berubah buat kali ke-2 ^__^
Self confidence level bila pakai baju pun makin tinggi walau belum dapat berat badan yg ideal. Sebab kita tau kita sedang buat sesuatu kepada masalah yang kita ada. Overall I can say that life is good for me at the moment. Segala puji bagi Allah yang menunjukkan jalan kepada permasalahan yang seakan tak berkesudahan buat diri aku sebelum ini.
Kiddos pun doing goo…