Kuching Story =)

@ Kuching International Airport
Day 1

Sampai Kuching at the peak of the day. Around 1.15pm check in but the receptionist said we have to wait until 2 o clock sebab bilik belum siap kemas. Saje je kami cuba nasib. Mane tau dpt masuk awal kan? Badan dah letih eventho belum merayau kemana-mana pun. Habi kena kerja sampai 4pagi sebelun flight pukul 7pagi tuh. Gile tak? Aku pon tido tak lena sbb takot tak dengar alarm sbb tido mati. Hehe.

The receptionist offer us to upgrade from Superior to Deluxe room. Just add RM46 for 2 nights. Sebab malas nk tunggu sampai pukul 2, aku decide to upgrade. So dpt la ddk bilik hotel best. Spacious with a very nice view of Sungai Sarawak =) Masok bilik, habi pon tido. Aku layan Naurah yang excited gile tgk sungai dari atas.

After Asar, we decide to jalan-jalan at waterfront yang betul-betul berdepan dgn hotel. Tapi tiba-tiba nampak shopping complex Riverside. Lorr..memang betul-betul sebelah hotel jer. In fact dlm 1 bangunan cuma dibahagi 2 ruangnya. Sebelah hotel, sebelah shopping complex. Bagus. Banyak sale sbb hari Gawai bakal menjelma. Tp x beli apa-apa pon since boleh beli kt semenanjung jer ma semua brg-brg tu. Huhu =p

So x jadilah jalan2 waterfront. Naik bilik je dah pukul 7 & got sms from Maya suruh siap-siap sebab dia nak bwk jalan bandar Kuching. Maya is my sister friend, Lisa, yg mengajar di sebuah sekolah agama di bandar Kuching. Rasanya pernah mentioned dia dlm my entry b4 this =)

Maya & her boyfriend, Wan, belanja kami anak beranak makan di sebuah kedai makan. Aku makan mee kolok yg sedap. Pas makan jalan2 waterfront & sgt suka dgn suasananya yg meriah. Org dok main2 ape ntah yg lampu2 tu lastik ke atas. Menarik sangat! Naurah pon excited jalan2 kt kawasan lapang tuh. Dok ralit tgk lampu2 seme. Such a great ambiance for family =)

Dalam pukul 10pm kami pon dihantar balik ke hotel. Esoknya Maya & Wan kena kerja yer. Hehehe. Hari pertama yang sungguh mendamaikan. Sangat relax & we really enjoy ourselves =) 

Dah ada anak kecik nie macam nielah gaya bercuti yer. Bukan macam zaman single mingle dulu or masih blm ada anak. Boleh la klu nk balik 1-2 pagi pong. Dpt pulak anak cam Naurah yg jenis tido awal. Memang tak sampai hati la nk jalan malam-malam bute tuh. 

Day 2

Bangun tido, siap-siap, pukul 11am jugak keluar dari hotel. Free and easy. Ikot suka hati kami. Hehe. Tak minat kalau pergi holiday kena ikot timing org. Contoh cam pegi pakej tour guide sekali tu kan? Malas nak kocoh-kocoh bersiap bagai. Rasa macam tak holiday =p 

Jalan sikit keluar hotel, bawah tu da nampak teksi berderet-deret. Sewa teksi soh bwk pegi tempat nak beli tikar, pasu & a must go Muzium Kucing at Bukit Siol. Tak berminat sangat pon nak ke Cultural Village, Semenggoh - Orang Utan or Taman Buaya semua tue. Aku fikir nak pergi tempat yang boleh menarik perhatian Naurah jer. Cuma time shopping tikar & pastu tu memang tak boleh nk buat apa la kan? Keh keh

Total time we spend is 4 hours & we paid RM130 to the taxi driver. Nak buat macam mane kan? Nak sewa kereta, tak tahu jalan. Takot buang masa pulak pusing2 cari lokasi tempat nk dituju. So terpaksa jugalah naik taxi eventho Maya & Wan dah warning taxi fare kat Kuching adalah mahal. Itu pon kami bernasib baik taxi tu guna meter. Bile cerita kat Maya & Wan sebelah malamnya, diorang kata ok jugaklah price tu.

We have no choice ma. Kalo tak camne nak tour Kuching jejauh sikit kan? At least Naurah pon selesa ddk dlm taxi aircond. Sempat tido lagi budak tu. Kesian.

Sampai bilik, kami semua kepenatan & bantai tido 3 beranak. Lepas Asar, off we go to take pictures at the famous cat statue yang sekangkang kera je dgn hotel kami menginap. Pas snap2 gambo, jalan kejap kat shopping complex dedekat situ. Mati betol la tempat tu. Tak best lansong. Teros singgah McD sbb Naurah taknak makan nasi tengahari tu. Dapat nugget & fries, makan tak hengat budak kecik tu =.=

Then balik hotel & dlm pukul 8pm, Maya & Wan ambil kitorang g dinner. Kali nie our turn to belanja budak 2 tu makan. Hehe. Pastu masa utk shopping kek lapis & terubuk masin. Pas beli 2 benda nie, naik sampan/boat ke seberang sungai utk balik ke hotel kami. Kalau naik bot utk seberang sungai, 2 minit dah sampai. Tp klu naik kereta nak ke seberang, makan masa 1/2 jam. Tak berbaloi lansong. Tambang bot RM1 jer =D

Lepas amek gambo kenangan dgn Maya & Wan kat hotel kami menginap, we said goodbye to each other. Thank you very much Maya & Wan kerana menjadi tuan rumah yang sangat baik. Kalau kamu dtg sini, kami akan entertain kamu pulak. Insyallah =)

Day 3

Its packing time! Pukul 2+ baru check out hotel. Sebelum tu kami simpan barang dlm stor hotel dulu. Nak shopping buat kali yang terakhir di Kuching. Masa utk shopping t-shirt pulak yer. Souvenirs shops sangat banyak berdepan dgn waterfront tue. Rambang mata & harga semuanya reasonable. Memang syok sgt shopping souvenirs kat Kuching nih. Love it =)

T shirt yang murah2 ada. Yang quality pon ada. We chose yang 100% cotton sebab nak bagi pd siblings & for ourselves jugak. Tak ketinggalan utk si kecik Naurah yang dapat sepasang baju lagi you! Cute bangat =)

Dah penat, kami makan Laksa Sarawak di salah sebuah kedai kat situ. Sedapp. Then terasa badan Naurah dedar2 suda =( Budak memang la sensitif. Cuaca kat luar panas eventho tak sepanas kat sini. Pastu masok bilik aircond yg sejuk pulak. Tak heran la kalau dia nak demam kan? Seb baek ubat bontot x lupa bawak. Masok ubat, budak tu terus aktif macam biasa. Syukur. Tapi batuk pulak menjadi-jadi. Sabar yer sayang. Kite dah nak balik rumah nie...

Pukul 6ptg kami bertolak ke airport. Tambang standard macam mase sampai. RM26 sehala. Pukul 10.10pm our flight. Sempat tengok Asmara half an hour. Hahaha =p Ding dong ding dong sampai rumah hampir 2pagi.

Sekian, kisah percutian kami ke Kuching, Sarawak. Next year, Insyallah kite ke luar Malaysia pulak yer Naurah. This time its my turn to choose the destination. Hehehe. Siap la habi. Akan ku kikis duitmu yang banyak itu. Heheheh (gelak jahat giler nih =p).

I'm thinking of Australia. Gold Coast maybe? tinggg!! bersinar mata kejap =B

Popular Posts